Örgryte hetast i dubbel bemärkelse

I Superettans sjätte omgång gjorde Örgryte ett miniryck i tabelltoppen. Detta efter 1-0 borta mot Degerfors. Samtidigt noterade Falkenberg första förlusten hemma mot Öster, 0-2. Det är också Örgryte i skytteligans topp där Diego Montiel är hetast med fem mål, det senaste mot just Degerfors. I botten är Frej enda laget utan seger.

Värnamo-Norrby 0-0

En klen mach där inget av lagen imponerade och resultatet talar för sig själv. Det mest uppseendeväckande hände i matchens näst sista ordinarie minut då hemmalagets Alexander Henningsson fick rött kort. Norrby ligger kvar som sexa. Värnamo ligger kvar på nedflyttningsplats.

Gefle-Halmstad 1-3

Efter en avvaktande start rasslade till under några minuter i första halvlek och det var gästande HBK som satte sig i förarsätet efter mål av Kosuke Kinoshita och Jesper Westerberg.
Målen kom i 21:a respektive 24:e minuten och det var årets första mål för båda två. Kinoshita skarvade in Pontus Silfwers skott, Westerbergs mål var ett högerskott från 22 meter rakt i krysset. Läckert och sevärt.

Det skulle komma fler mål och när Hoskuldur Gunnlaugsson vände och snurrade bort en Geflespelare blev det inte bara 3-0 utan det var också islänningens första mål i HBK och jubel i den lilla bortaklacken (cirka 15 supportrar). Sista ordet dock till hemmalaget då Christian Ljungbergs låga högerskott från 25 meter smet in bakom Malkolm Nilsson.

Frej-Athletic Eskilstuna 0-2

Efter mötet på Vikingavallen skiljer det tolv poäng mellan jumbon Frej och tvåan Eskilstuna. Frejs enda poäng kom i premiären hemma mot Norrby, efter det har det blivit fem raka förluster. Eskilstuna inledde också med ett kryss (0-0 hemma mot Brage), som följdes av en förlust (0-1 i Falkenberg), sedan har det blivit fyra raka vinster.

Mot Frej låg Ousmane Camara bakom segern. I 18:e minuten tog han sig in i Frejs straffområde och tryckte in 1-0. Sju minuter in i andra halvlek styrdes hans vänsterskott i mål av en hemmaförsvarare.
- Jag spelar i ett bra lag och det är inte enbart min förtjänst att vi vinner, sa Camara blygsamt efter Eskilstunas fjärde raka seger och hans tredje mål för säsongen.

Degerfors-Örgryte 0-1

Bortaplan, en man mindre sista halvtimman och skada på Simon Nilsson – trots detta vann Örgryte med matchens enda mål och gjorde därmed ett miniryck i tabelltoppen.

Efter en händelsefattig första halvlek blev det bättre fart efter paus med målchanser från båda håll. En kvart in i halvleken fick Örgrytes Anton Lans sitt andra gula kort och fem minuter senare fick Simon Nilsson bäras ut på bår. Tiden gick och det lutade åt 0-0…

…då Diego Montiel tog sig in i Degerfors straffområde där han attackerades ojust med straff som följd, en straff som Montiel själv sköt stenhårt i nättaket till 1-0 vilket också blev slutresultatet. Målet kom i den 80:e minuten.
- Känns lite som att inget kan stoppa oss just nu, sa segerskytten till gp.se efter sitt femte mål i år. Flest av alla i Superettan.

Falkenberg-Öster 0-2

Öster gästade obesegrade tabellettan Falkenberg utan avstängda Mario Vasilj och Oliver Silverholt och med dunkel form (endast en seger på fem matcher). Då stod smålänningarna upp som en enad grupp och spräckte hallänningarnas förlustnolla tack vare mål av Calle Johansson och Admir Bajrovic. Båda i första halvlek.

- Vi vet vår potential, men har inte fått ut den högsta nivån. I dag spelade vi Österfotboll rakt av. Grabbarna visade den fotboll som vi vet att laget kan visa upp, sa Östers tränare Christian Järdler på smp.se.

Calle Johanssons 1-0 i den 27:e minuten var en snygg volleylobb och Admir Bajrovics 2-0 i den 44:e minuten var också sevärt då han skruvade in bollen i Hampus Nilssons ena hörn.
- Vi kan betydligt bättre, framför allt anfallsmässigt, menade hemmatränaren Hasse Eklund besviket efter säsongens första förlust och tappad serieledning.

Jönköping-Brage 0-0

Jönköping, nedflyttade från Allsvenskan, mot Brage, uppflyttade från Norrettan, blev en tät och jämn match, dock utan några mål inför 2 155 åskådare på Stadsparksvallen. Men det var nära att Jönköping vunnit med matchens enda mål – ett självmål då Pontus Hindrikes bakåtpassning smet precis utanför Peter Rosendals högra stolpe.

- Det går så långsamt att hela livet hinner passera revy och man hinner tänka "det här var den matchen det". Skönt att jag hade marginalerna på min sida, sa Hindrikes på Brages hemsida.

Där Brages tränare Kleber Saarenpää sa:
- Mycket kamp och få klara målchanser. En typisk 0-0-match.

Resultatet innebär att Brage fortfarande har förlustnollan intakt efter två vinster och fyra oavgjorda. För Jönköping var det årets blott fjärde poäng.

Varberg-Landskrona 1-0

BoIS mot BoIS slutade med seger för Varberg tack vare ett självmål av Landskrona i den 24:e minuten. Hemmalaget vann en boll i Landskronas straffområde, Perparim Beqaj försökte hitta Gabriel Altemark-Vanneryr, men Landskronas Philip Andersson fick en fot på bollen som seglade in i det första krysset. Varberg passerade därmed Landskrona i tabellen.
- Det var jätteviktigt att vi vann. Vi visade hela stan att vi har kämpaglöd, sa Perparim Beqaj till hn.se.

Sjätte omgången avslutas med tisdagens Helsingborg-GAIS. Sjunde omgången avgörs 11-15 maj.
Samtliga matcher visas i C More/Sportkanalen.

Upplagt av: Larne Wallisson