Karl-Erik Nilsson om kommande månader

Karl-Erik Nilsson

UEFA Europa League-final, VM-kval, tre EM-slutspel - de närmaste månaderna är kanske de mest intensiva för svensk fotboll på mycket, mycket, länge.

- Aktiviteten och framtidstron på flera plan gör mig stolt som svensk fotbolls ordförande, säger Karl-Erik Nilsson.

Just nu förbereder sig såväl UEFA som SvFF, Stockholms- och Solna stad, Polismyndigheten, Swedavia, Parkman, Friends Arena, upp mot 300 volontärer och alla inblandade för finalen i UEFA Europa League som spelas på Nationalarenan Friends Arena onsdagen den 24 maj.

- Utan stöd från alla inblandade hade vi inte klarat arrangemanget, som är det största vi kan ha på Friends Arena och i Sverige. Finalen slår även UEFA-rekord i turneringens historia. Jag vill redan nu tacka våra partners för ett enastående samarbete på olika sätt. Det blir en final att minnas och låt oss hoppas att det blir fokus på matchen mellan Ajax och Manchester United, två klassiska storlag i Europafotbollen. Synd att inte Zlatan Ibrahimovic, svensk fotbolls bäste genom tiderna, kan vara med i finalen, tycker Karl-Erik vidare.

I svensk fotbolls strategi ingår att söka mästerskap och arrangera stora matcher.

- Väldigt viktigt för oss som fotbollsland att visa att vi klarar arrangemangen, ge ungdomar möjlighet att se profilerna som kommer hit samt visa upp Stockholm och landet på alla sätt för bortasupporters, fortsätter Nilsson.

Det blir Friends Arenas andra stora final. Den första var Dam-EM-finalen 2013, som satte ett historiskt publikrekord med 41 301 på läktarna vid finalen.

- Jag är speciellt glad för Arenabolaget och våra ägarkamrater Fabeges skull. I dag har vi stor kompetens och erfarenhet i bolaget, och att AEG nu är driftsoperatör för all elitfotboll i Stockholm tror vi mycket på. Nationalarenan har ett starkt år och det är ju redan fullsatt mot Frankrike i VM-kvalet den 9 juni. Arenan är fantastisk och våra gäster gillar att komma till den, säger Karl-Erik Nilsson.

Den 23 maj invigs också UEFA:s "maxipitch" i Husby, en miljongåva till arrangörsstaden.

- Det glädjer mig speciellt, för det går direkt till breddfotbollen och vi behöver ytor för fotboll i våra städer och speciellt i Stockholm, säger Karl-Erik.

Sommaren 2017 innebär också att Sverige kan försvara EM-guldet från 2015 när U21-EM avgörs i Polen i juni. Vi spelar ett historiskt P19-EM i Georgien och senare ska silvertjejerna från OS försöka ta medalj i Dam-EM som 2013.

- Framgångarna är ett fint kvitto till alla våra föreningar, till spelare och ledare. Vår utbildning är i toppklass i Europa och det ger oss anledning till sportslig framtidstro. Vi har självklart väldigt stora utmaningar, inte minst exponerat förra veckan med matchfixingproblematiken, men vi kan klappa oss på axeln och säga att vi gör ett bra jobb runt fotbollen, slutar en optimistisk Karl-Erik Nilsson.

Senaste nytt: Start