Herr: Sverige klarade tufft prov i Baku

Sverige fick med sig tre poäng från Azerbajdzjan, men det blev ingen lättköpt viktoria. Matchvinnande blev Anders Svenssons studsande skott från 20 meter som smet in vid Kramarenkos stolpe redan efter tio minuter.

- Det är en underbar känsla att få sätta dit den i sin första "riktiga" landskamp men viktigast av allt är ändå att vi vann, sa Anders som duktigt trött bad att få byta i andra halvlek.

Azerbajdzjan bjöd Sverige hårt motstånd, ett okänt lag visade sig ha gott om profiler.
- Jag skulle vilja berömma Azerbajdzjan. De visade att de är ett bra lag med många individuella färdigheter. Särskilt åttan Tagizade imponerade, menade Lasse Lagerbäck som var mycket glad över segern.

Och det var nog på sin plats. Azererna förmådde oroa Magnus Hedman vid åtskilliga tillfällen. I synnerhet under de tjugo första minuterna efter paus. Under den perioden bytte lagen målchanser med varandra vid i stort sett varje anfall. Hedmans mest kvalificerade ingripande kom efter Vasiljevs nickskarv i minut 50.

- Det är inte så lätt i sådana här matcher. Det är svårt att göra sig hörd på planen och det påverkar faktiskt matchbilden, sa Hedman.

Sverige öppnade bra men tappade lite i tempo efter Svenssons tidiga ledningsmål och förmådde inte skapa fler kvalificerade chanser. Som nämnts blommade matchen ut efter halvtid. Det osade hett i båda riktningar innan Sverige lyckades neutralisera hemmalaget någorlunda. Kanske hade resan mot slutsignal blivit något lugnare om Sverige förmått utnyttja någon av de tre-fyra vassaste chanserna. Såväl Henke som Kennet hade varsitt friläge. Larssons skott smet förbi högerstolpen och Kennets avvärjdes av Kramarenko som rusat ut i precis rätt stund. Därtill hade Anders Svensson ett läge från nära håll men Anders halvvolley gick högt över.
Svensson var mycket alert i första halvlek men mattades och påkallade själv byte. I andra halvlek växte istället Fredrik Ljungberg ut som härförare för det svenska mittfältet.

Sverige bestod provet i Baku, en svår uppgift som kan visa sig vanskligt för mer än en av konkurrenterna i VM-kvalgrupp 4.

2/9 2000 - VM-kvalgrupp 4
Tofik Bachramov-stadion, Baku
Azerbajdzjan-Sverige 0-1 (0-1)
0-1 (10) Anders Svensson.
Domare: Roelof Luinge, Holland. Ass: Jan-Willem van Veluwen & G.W.A. Takacs, Holland.
Sverige: Magnus Hedman - Roland Nilsson, Joachim Björklund, Patrik Andersson, Olof Mellberg - Johan Mjällby - Niclas Alexandersson, Fredrik Ljungberg, Anders Svensson (Håkan Mild 76) - Henrik Larsson, Kennet Andersson.
Azerbajdzjan: Dmitrij Kramarenko - Kyamal Gulijev, Ilkam Jadullajev, Emin Gulijev, Emin Agajev - Zaur Tagizade, Ramiz Mamedov (Emin Imamaljev 86), Tarlan Achmedov, Vadim Vasiljev - Bachtijar Musajev (Machmud Gurbanov 65) - Badrij Kvaratstjelia
Varningar: Mamedov (40), Gulijev (71).
Publik: 20.000

2/9 Turkiet-Moldavien 2-0 (1-0)
Mål
: Okan Buruk, Emre Belozoglu.

3/9 Slovakien-Makedonien 2-0