Herr: 0-0 för framtidslaget

Trots en riktigt bra halvlek fick det svenska "framtidslaget" nöja sig med 0-0 mot Färöarna i Växjö. Sverige, med idel debutanter förutom Håkan Svensson i målet (2 A tidigare), dominerade före paus men mattades efter vilan.

Zlatan Ibrahimovic

Något eller några måls ledning hade annars inte varit missvisande efter de första 45 minuterna. Sverige skapade ett antal kvalificerade chanser och den som höll sig framme oftast var Malmös påläggskalv Zlatan Ibrahimovic. Därtill brände svenskarna (kaptenen Markus Johannesson) en straff.

Det var inte bara spelarna som var nya, Sverige uppträdde även med en delvis modifierad uppställning. Framför fyrbackslinjen mönstrades ett mittfält med två tillbakadragna och tre mer offensivt riktade spelare. Zlatan agerade framför dessa i en renodlad forwardsroll. Så länge Sverige höll rörligheten uppe bjöd detta på bra spridning och skjuts i attackerna. I andra halvlek blev laget mer stillastående och Färöarna kunde enklare neutralisera hemmalaget. Det svenska försvarsspelet hölls ganska lågt och den färöiska backlinjen sattes inte under tidig press.
Sett över hela matchen får det svenska debutantlaget klart godkänt.

I den andra halvleken vaskades egentligen bara en riktigt vass möjlighet fram. Det var Erik Edman som kom fri i straffområdet efter samspel med Ibrahimovic. Då, liksom åtskilliga gånger tidigare, avvärjde gästernas mycket duktiga målvakt Jákup Mikkelsen (Herfölge).

Nu väntar en tuffare nöt i Jönköping. Finland, med många rutinerade spelare, står för motståndet i Tipshallen imorgon.

Nordiska mästerskapet
31 januari 2001 - Tipshallen Växjö
Sverige-Färöarna 0-0
Domare: Terje Hauge, Norge. Publik: 2.204.
Sverige: Håkan Svensson, Halmstads BK - Jimmy Tamandi, Malmö FF, Fredrik Karlsson, IFK Göteborg (Marcus Lindberg, Helsingborgs IF 20), Per Nilsson, GIF Sundsvall, Erik Edman, AIK - Markus Johannesson, Örgryte IS, Mikael Dorsin, Djurgårdens IF, Christian Wilhelmsson, Stabaek (Jonas Lundén, IFK Göteborg 76), Stefan Ishizaki, AIK (Christian Hemberg, Örgryte IS 65), Tobias Grahn, Lyngby FC (Kristian Bergström, IFK Norrköping 87), Zlatan Ibrahimovic, Malmö FF.