Herr: 3-0 - lagom bra start för Sverige

Sverige besegrade inte helt oväntat Malta med 3-0 (2-0) i Valletta, siffror som för all del kunde varit större men svenskarna gick från matchen med en bra känsla. En seger och flera mål därtill bidrar men även att många av de intentioner man haft fullföljdes under matchen och att proffsens första match med det nya spelsättet föll i god jord.

- Jag tyckte det kändes bra, sade Henke Larsson.
- Det kändes som om man alltid hade flera spelalternativ, det här får väl ses som en lagom bra start med det nya systemet, tyckte Henke som hade en fot med i alla tre målen.

Malteserna kröp ner långt i sina försvarspositioner och den svenska backlinjen fick en lugn kväll, defensivt. Men framåt stormade ytterbackarna Corneliusson och Mellberg planenligt och den förstnämnde fick också sätta ledningsmålet. I synnerhet Kalle visade enormt mycket spring i benen och det var en rättvis belöning att han fick notera sitt första landslagsmål.
Var maltamatchen ska placeras på måttstocken kan förstås diskuteras.
- Det är svårt att veta eftersom vi dominerade så eftertryckligt menade Lagerbäck.
- Självklart ska vi göra några mål till men som helhet betraktat gav matchen bra resultat - för laget och för spelsättet vi prövade.

Och några kritiska noteringar har Söderberg och Lagerbäck att betrakta till VM-kvalen mot Makedonien och Moldavien.

- Som till exempel inläggssituationerna, säger Söderberg.
Och det stämmer, med det övertag och den goda rörelse som Sverige hade borde laget ha kunnat skapa fler och bättre inlägg. Och de fasta situationerna klickade också. En hoper hörnor framförallt slogs utan resultat.
- Där måste vi bli mycket bättre men fasta situationer har vi inte haft tillfälle att prioritera nu när vi för första gången fick de utomnordiska proffsen samlade, menar Söderberg som alltså kan börja detaljplanera passen i mars redan nu.

Den som det var mest synd om på Ta´qali-stadion var definitivt Yksel Osmanovski, möjligen i konkurrens med de själar som inte tog sig i skydd när ett osannolikt skyfall med hagel piskade arenan vid avsparkstid.
Yksel var sånära ett mål man kan vara utan att lyckas. I första halvlek hade bariproffset bland annat en stolpträff och i andra halvlek var han en oklippt tånagel från att styra in bollen vid två tillfällen.

De mål som föll kom istället enligt följande:
0-1 - Henke släpper elegant förbi Ljungbergs pass till Corneliusson som tar ett par steg och med vänstern skjuter bollen i bortre burgaveln.
0-2 - Anders Svensson frispelar på djupet Henke som karaktäristiskt chippar bollen över Barry i Maltas mål.
0-3 - Henke rullar ut på framstormande Håkan Mild som behärskat sätter bollen vid bortre stolpen.

Lagom bra start tyckte alltså Henke efter ett mål och två assist, det om inte annat bådar gott inför kommande matcher.

28 februari kl 20.30
Ta´Qali-stadion, Valletta
Malta-Sverige 0-3 (0-2)
0-1 (31) Corneliusson, 0-2 (41) Larsson, 0-3 (78) Mild
Varning Malta: Digger Ifeani Okonkwo (44)
Domare: Cosimo Bolognino, Italien. Ass: Philip Agius och Ronnie Farrugia, Malta. Publik: 1.200
Sverige
1 Magnus Hedman, Coventry City FC - 2 Olof Mellberg, Racing Santander, 3 Patrik Andersson, Bayern München, 4 Johan Mjällby, Celtic FC (14  Jozo Matovac, Helsingborgs IF 46), 5 Karl Corneliusson, AIK - 6 Stefan Schwarz, Sunderland AFC (16 Tobias Linderoth, Stabæk Fotball 65), 7 Daniel Andersson, Bari AS - 8 Yksel Osmanovski, Bari AS, 9 Fredrik Ljungberg, Arsenal FC (17 Håkan Mild, IFK Göteborg 71), 10 Anders Svensson, IF Elfsborg - 11 Henrik Larsson, Celtic FC (18 Stefan Selakovic, Halmstads BK 81).