Herr: Allbäck i hjälterollen

Han kom in med tolv minuter kvar när hela Sverige börjat misströsta. En kvart senare var Marcus Allbäck den stora hjälten. Med två mål såg målkungen från Heerenveen till att Sverige bärgade tre oerhört viktiga poäng mot Moldavien i Chisinau.
Målen räknades in sedan Sverige kört fast i det kompakta hemmaförsvaret i den andra halvleken och bägge fullträffarna kom efter fina förarbeten:
- Bara att tacka och ta emot, sa Allbäck som fanns på rätt plats i rätt tid.

Moldavien började annars inte vare sig ängsligt eller överdrivet defensivt. Det tog nästan tio minuter innan Sverige kom till tals med den frejdiga offensiven från hemmalaget.

Sedan blev det desto mer Sverige och i paus trodde nog de flesta att svenskarna skulle reda ut uppgiften till slut. I första halvlek hade Sverige nämligen vaskat fram åtminstone två-tre kvalificerade lägen. Fredrik Ljungbergs friläge hade säkerligen kunnat resultera i mål på en mer spelvänlig plan, nu studsade bollen elakt och förvandlade Ljungbergs skott till en strumprullare. Även Patrik Andersson var nära att hamna i målprotokollet när han forcerade en retur på Anders Svenssons frispark - en moldavier agerade räddande ängel på mållinjen då.

I andra halvlek hade Sverige dock svårare att komma igenom.
- Man ska komma ihåg att det är oerhört svårt mot ett lag som backar hem som Moldavien gör i andra. Men vi nötte ut dem, sa en lättad Tommy Söderberg direkt efter matchen.

Han hade då sett Marcus Allbäck demonstrera sin målfarlighet på bästa sätt.

  • 1-0: Mattias Jonson vinner boll på högerkanten och kommer fram med ett precist högerinlägg som Allbäck sätter foten till från nära håll.
  • 2-0: Ett mål i den högre skolan. Triangelspel med ett tillslag mellan Henke, Ljungberg och Allbäck - den moldaviska backlinjen har säkert inte hämtat sig från den karusellturen än. Mackan avslutar med halvvolley i nättaket.

Segern ger Sverige andrum i VM-kvalet. Spelmässigt presterade laget bättre än mot Makedonien. Söderberg/Lagerbäck formerade om laget till den beprövade 4-1-3-2-uppställningen - en anpassning till de yttre omständigheterna på svårbemästrade (snö, is, vatten) Republicanstadion.

28/3 21.00 (20.00 svensk tid)
Republican Stadium, Chisinau
Moldavien-Sverige 0-2 (0-0)
0-1 (87) Allbäck, 0-2 (89) Allbäck.
Publik: ca 7.000.
Sverige: Magnus Hedman - Olof Mellberg, Patrik Andersson, Jozo Matovac, Karl Corneliusson - Stefan Schwarz - Fredrik Ljungberg, Håkan Mild (Mattias Jonson 45), Anders Svensson (Marcus Allbäck 78) - Henrik Larsson, Stefan Selakovic (Daniel Andersson 52).
Moldavien: Denis Romanenco - Alexandru Covalenco, Radu Rebeja, Valeriu Catinsus, Andrian Sosnovschii, Vladimir Galdamasciuc, Oleg Sischin, Igor Oprea (Victor Berco 69), Boris Cebotari (Vladislav Lungo 52), Serghei Rogaciov (Serghei Pogreban 64), Serghei Clescenco.
Varning Moldavien: Covalenco 80.
Domare: Laurent Duhamel, Frankrike. Ass: Alain Dutheil & Jacque Poudevigne, Frankrike.