U21 herr: Svenskt målfyrverkeri mot Slovakien

Efter 0-0 i halvtid gick tappen ur tunnan efter paus. Sverige gick ifrån till 4-0 mot Slovakien på Enavallen i Enköping och spetsade till grupp 4 i U21-emkvalet rejält.
Sverige spelade strålande i andra halvlek och Stanislav Griga, gammal storspelare och förbundskapten kunde konstatera:
- ...vi hade inga spelare som Ibrahimovic och Prica, spelare som kan avgöra en sådan här match på egen hand.

När lagen möttes i Bratislava i höstas var det Sverige som kunde vara mest tillfreds med det oavgjorda resultatet. Slovakerna var snabba och starka och det var med kämpatakter, en storspelande Andreas Isaksson i mål och lite flax som en poäng kunde räddas.

Första halvlek i returen var jämn.
- Men jag tyckte i halvtid att det kändes som vi ändå hade greppet om matchen, berättade Göran Göransson, Sveriges förbundskapten.

Andra halvlek hann bara inledas så föll första målet, det var dock ett slovakiskt och bortdömt för offside. Kanske var det den omedelbara repliken som gav slovakerna första knäcken.
Ett uppspel i djupled skarvades vidare av Rade Prica till Ibrahimovic som stack ifrån bevakningen och placerade in ledningsmålet inför jublande 3.585 på Enavallen.

Tvåan drämde Kim Källström in på returen av sin egen frispark, sträckt vrist och elak studs i backen och Miscik i slovakernas mål var chanslös. Detta skedde efter 73 minuter och sedan blev det ett par minuter med Rade Prica. Först fick Rade sitt andra rena friläge, kort därefter gick Rade hårt in i duell med en kontrahent och en hög armbåge fick domare Drabek att ta fram det röda kortet.
Det var stundtals grinigt och svenskarna tyckte att gästerna spelade tufft i överkant.
Med decimerat manskap gjorde sedan Sverige ytterligare två mål - 4-0!
- Det är en del tillfälligheter att det blir så många mål men vi vann rättvist, menade Göransson.
- Så stor var inte skillnaden som resultatet visar men Sverige var mycket bättre än när vi möttes i Bratislava, menade Griga och fick medhåll av Göransson.

Prica är nu borta från matchen mot Moldavien och dessvärre kan det samma gälla för Benjamin Kibebe som fick en rejäl smäll på foten. Det befaras att det kan röra sig om en fraktur. Även Fredrik Karlsson justerades men det är för tidigt att sia om hans medverkan i nästa match.

Med seger gick Sverige om Slovakien i toppen av EM-kvalgruppen.

1 juni kl 19.00, Enavallen, Enköping
Sverige-Slovakien 4-0 (0-0)
1-0 (48) Ibrahimovic, 2-0 (73) Källström, 3-0 (84) Farnerud, straff, 4-0 (88) Farnerud.
Sverige: 1 Andreas Isaksson - 2 Benjamin Kibebe (Gustaf Andersson 53), 3 Fredrik Karlsson (Johan Elmander 64), 4 Nils-Eric Johansson, 5 Mikael Dorsin - 6 Pontus Farnerud, 7 Martin Ericsson - 8 Christian Wilhelmsson, 9 Kim Källström, 10 Rade Prica - 11 Zlatan Ibrahimovic (Fredrik Berglund 89).
Slovakien: 1 Martin Miscik - 2 Balazs Borbely (Ivan Hodur 58), 3 Michal Hanek, 4 Tomas Durica (Michal Kubala 77), 5 Vladimir Bednar, 6 Pavol Sedlak, 7 Peter Petras, 8 Martin Petras, 9 Tomas Oravec, 10 Lubomir Meszaros, 11 Maros Klimpl (Mario Breska 81)
Domare: Dietmar Drabek, Österrike. Publik: 3.585.
Varningar: Sverige: Ibrahimovic (55). Slovakien: Durica (27), Klimpl (39), Borbely (56), Hanek (80), M Petras (84).