Herr: Övertygande seger mot Sydafrika

- Det här var ett rejält lyft jämfört med våra tidigare träningslandskamper, tyckte Tommy Söderberg som inte kunde vara annat än nöjd efter att Sverige besegrat Sydafrika med övertygande 3-0 på Råsunda.
En storpublik på Råsunda gladdes åt ett frejdigt satsande svenskt lag och allra mest gladdes man åt anfallsduon Allbäck/Larsson som ser allt mer vägvinnande ut.

- Ett riktigt radarpar, berömde Söderberg som fick betalt för arbetet med att vässa till det svenska djupledsspelet.
- Ett tag ifjol saknade vi de snabba omställningarna, vi har jobbat med djupledsspelet. Idag blev det kanske till och med lite för mycket, vi tappade en del boll på det sättet.

Helt klart finns det ett ökat självförtroende och mod i det svenska spelet som lovar gott inför fortsättningen och defensiven - den är fortfarande ramstark. Kaptenen Patrik Andersson förklarar, och lovordar även han anfallsparet:

- Det talas mycket om offensiven men det är två riktiga tvåvägsspelare som gör ett otroligt jobb även bakåt.
- Sedan tycker jag att vi försöker spela oss ur svåra situationer. Det är stor skillnad mot, säg för ett halvår sedan. Nu har vi ett mer vårdat och varierat passningsspel. Och det lär bara bli bättre ju fler matcher det här unga laget får tillsammans.

- Försvarsspelet var bra och anfallsspelet blev bättre och bättre, menade Lasse Lagerbäck som ändå fick ta till fler byten än man kanske tänkt. Detta efter små skadekänningar för bland annat backlinjens Lucic, Mellberg och Patrik.

- Men för mig är det nog ingen fara. Jag fick en liten lårkaka och med tanke på att det är match mot Parma redan på fredag ville jag byta, lugnade Patrik.

Sverige, och matchen, var som bäst i den andra halvleken. Inte heller de besegrades förbundskapten Carlos Queiros var riktigt besviken trots 0-3:

- En viktig och bra match för oss. Nu vet vi var vi står och vad vi behöver jobba med fram till VM.

För dit är Sydafrika redan kvalificerade. Av matchen på Råsunda att döma har Sydafrika, 25:a på världsrankingen, en hel del kvar till Sveriges nivå.
- Jag är imponerad av svenskarnas organiserade spel och deras snabba bollförflyttning.

På tisdag nomineras Sveriges trupp till VM-kvalmötena med Makedonien och Turkiet och denna onsdagkväll var de svenska perspektiven ljusa inför de matcherna.

15 augusti kl 19.00, Råsunda
Sverige-Sydafrika 3-0 (1-0)
Mål:
1-0 (5) Henrik Larsson straff, 2-0 (56) Marcus Allbäck, 3-0 (85) Andreas Andersson.
Sverige:
1 Magnus Hedman - 2 Olof Mellberg (Michael Svensson 77), 3 Patrik Andersson (Pontus Kåmark 58), 4 Johan Mjällby, 5 Teddy Lucic (Christoffer Andersson 73) - 6 Tobias Linderoth - 7 Niclas Alexandersson (Andreas Andersson 46), 9 Fredrik Ljungberg (Anders Svensson 46), 8 Fredrik Söderström - 10 Marcus Allbäck, 11 Henrik Larsson.
Sydafrika: 1 Hans Vonk - 13 Pierre Issa, 4 Frank Schoeman, 5 Andrew Rabutla (Bradley August 86), 3 Bradley Carnell (Jacob Lekgetho 75) - 14 Siyabonga Nomvethe, 10 John Moshoeu, 12 Eric Tinkler, 18 Delron Buckley (Dumisa Ngobe 58) - 17 Bennie McCarthy (Phil Masinga 69), 9 Shaun Bartlett.
Varning: Issa (25)
Domare: Michael Riley, England. Ass: Graeme Atkins & David Babski, England.
Publik: 28.766