Herr: Bäddat för dramatik på onsdag

Ett VM-kval måste avgöras någonstans. Få svenskar skulle dock frivilligt välja Ali Sami Yen-stadion i Istanbul som platsen för det. Men efter lördagens kvalspel är det ett faktum - bollen rullade både Turkiets och Sveriges väg. I Bratislava storspelade Rüstü i målet när Turkiet 1-0-vann mot Slovakien. I Skopje svajade Sverige stundtals men vann ändå med 2-1 mot Makedonien.
- Jag tyckte vi hade problem hela matchen, sa lagkaptenen Patrik Andersson,
- Men vi satte våra chanser i första och hade tur när de missade sin straff.

Nu var Sveriges seger inte orättmätig, sett över hela matchen skapade man, och brände man, fler chanser än hemmalaget. Men det svenska spelet hackade betänkligt och laget blev alltför passivt långa stunder. Makedonien öppnade frejdigt och trillade boll riktigt prydligt. Därför kom det svenska ledningsmålet så lämpligt.

Henke Larsson skruvade in en frispark från 25 meter, till synes inte helt otagbar för Grujoski i hemmamålet. Kort därefter vräktes Maznov omkull efter flera svenska misstag i straffområdet. Gamle HBK:aren Artim Sakiri och Magnus Hedman fick dock se straffen gå klockrent i stolproten och ut.
Några minuter därpå kom 0-2. En låg vänsterhörna klackförlängdes av Olof Mellberg och framstörtande Patrik Andersson forcerade in bollen. Då kändes det som att Sverige hade flytet, en medvind som mycket väl kunde gett ytterligare mål.

- Känns härligt att vi gör mål på fasta situationerna. Annars har vi varit alldeles för försiktiga i passningsspelet och inte satt någon press på deras mittfält. Vi verkar lite blockerade istället för att bara gå ut och köra, menade Tommy Söderberg, lättad ändå med siffrorna i halvtid.

Och efter paus verkade det som svenskarna lyckats rätta till en del av felgreppen, men motgångarna kom så småningom i följd. Hemmalaget reducerade - Dragan Nacevski kan numera stoltsera med något så unikt som att ha gjort ett spelmål på Sverige i en kvalmatch. Det första på fyra år!*
*Not. den 6 september 1997 gjorde Andreas Herzog 1-0 till Österrike i Wien (bilden), ett mål som indirekt sparkade bort Sverige från VM-98.

Därefter fick både Johan Mjällby och Pontus Kåmark utgå med skadekänningar. Mjällby med smärtande baklår och Kåmark med en ömmande hälsena. I rättvisans namn ska sägas att samtliga ersättare (Daniel A, Christoffer A och Saarenpää) gjorde klart godkända inhopp. När spelet inte stämde samlade sig Sverige ändå och lyckades knyta till mot slutet.
- Vi lyckades i varje fall bra med att döda tid i slutet av matchen, rundade Söderberg av.

Förutsättningarna inför onsdagens skärseld i Istanbul är därmed givna. Turkisk seger och turkarna ligger i vinnarhålet inför slutomgången. Oavgjort eller svensk seger och Sverige är, om inte i Japan/Korea så åtminstone en bra bit på väg bortom Bajkalsjön.
- Ja, härligt, nu blir det en ren gruppfinal, log Patrik Andersson lite snett. Och det lär säkert bli en sådan match som kräver spelare av hans virke.

---> Tabellen VM-kvalgrupp 4

1 september 20.00, City Stadium, Skopje
Makedonien-Sverige 1-2 (0-2)
Mål:
0-1 (28) Henrik Larsson, 0-2 (33) Patrik Andersson, 1-2 (63) Dragan Nacevski.
Sveriges lag:
Magnus Hedman - Olof Mellberg, Johan Mjällby (Christoffer Andersson 67), Patrik Andersson, Pontus Kåmark (Klebér Saarenpää 84) - Tobias Linderoth - Niclas Alexandersson, Fredrik Ljungberg, Anders Svensson (Daniel Andersson 65) - Marcus Allbäck, Henrik Larsson.
Svensk varning: Anders Svensson (59).
Domare
: Nikolaj Levnikov, Ryssland. Ass: Viktor Lebedev & Sergej Germantjuk, Ryssland.
Publik: 8.000.