Herr: Vi är i VM!!!

En match varar i 90 minuter - minst. Sällan har det varit mer sant än denna klassiska svenska fotbollskväll på Ali Sami Yen-stadion i Istanbul.
Efter 87 minuter grämde sig hela Sverige över den annalkande 0-1-förlusten. Som skulle komma trots en storstilad svensk insats. Då kom den mirakulösa upplösningen. 1-1 - och - 2-1 på övertid!! Tre och en halv otroliga minuter vände allt, lade en brandfilt över stämningen på stadion och sände Sverige hela vägen till VM-slutspelet 2002.
- Vi visade än en gång att vi aldrig ger upp, det är det som är så skönt med det här gänget, strålade Henke Larsson, 1-1-målskytten, och fortsatte;
- 1-1 kändes otroligt skönt och så kommer det ett till!

Med segern är Sverige helt klart för VM i Korea/Japan.

Vi är i VM!
Sveriges seger i Istanbul stavas laganda och en otrolig kämpaglöd, en kollektiv styrka att aldrig lägga sig ner förrän pipan ljuder för slutet.
Sveriges seger stavas kanske också rättvisa. För det var Sverige som totalt neutraliserade ett hemmalag med prestationsångest, de första 50 minuterna. Det var också ett Turkiet som fick betala igen för den gnutta flax man hade när man på övertid straffkvitterade på Ullevi i höstas.

Vi är i VM och det är fest, härmed inbjudes alla att närvara när Sverige firar avancemanget på riktigt, den 7 oktober på Råsunda, VM-kvalepilog mot Azerbajdzjan, välkomna!

För att återgå till matchen så inleddes den inte enligt de skräckscenarier som utmålats. Ett väl koncentrerat svenskt försvar klev på turkarna direkt. Hemmalaget verkade däremot ha nerverna utanpå i många lägen. Emre gned omkring utan att få något uträttat och Hakan Sükür hade knappt bollkontakt före halvtid. Det fåtal möjligheter som skapades var svenska.
Andra halvlek inledde med en tempohöjning. Marcus Allbäck hade ett pressat skott efter två minuter och fick någon minut senare den stora chansen. "Mackan" sprang sig trots uppvaktning fri i djupled men Rüstü svarade för en benparad.
Den efterföljande hörnan plockade samme man enkelt ner och satte därefter bollen i spel snabbt, precis som Sverige vet att han är mästerlig på.
Den snabba kontringen överrumplade Sverige och Hakan smög upp i ett klassiskt "Sükür-läge" och skallade hem 1-0 bakom en chanslös Hedman.
- Vi vet att de är bra på precis detta men vi åkte på det. Men det är ett snyggt mål, konstaterade Lagerbäck i efterhand.

Sverige tappade dock inte fattningen utan ökade satsningen framåt. Allteftersom lyckades dock Turkiet täppa till bättre och i det läget började skymningen falla över de svenska VM-chanserna. Åtminstone trodde vi utomstående betraktare det.

Sverige bytte offensivt och när en trött Niclas Alexandersson gav plats för Mattias Jonson med tio minuter kvar växlade Sverige upp till 3-4-3 en chansning som skulle gå hem. Med drygt två minuter kvar av matchen cykelsparkar Marcus Allbäck in passningen till Henke Larssons redan nu klassiska 1-1-mål.
Turkiet saknade uppenbarligen mental förberedelse för något liknande och tappade sedan alla grundläggande försvarskunskaper när man helt glömde bort Andreas Andersson på den långa svepande crossbollen. Andreas kunde helt ensam med stackars Rüstü språngnicka in 2-1. Detta skedde två minuter in på övertid och innebar att Turkiet förlorade alla chanser till ett direkt VM-avancemang.

- Vi misströstar aldrig, vi krigar! Man ska ända in i kaklet!, jublade en överlycklig Tommy Söderberg. Historisk också han (tillsammans med Lagerbäck) - aldrig tidigare har en svensk förbundskapten tagit landslaget till två raka slutspel!

Det var för övrigt något av en nordisk afton. Danmark svarade också för en hjälteseger i en svår avgörande bortamatch, grattis! (Norge tog första segern och Finland storvann mot Grekland, men i dessa båda fall är det tyvärr av underordnad betydelse.)

---> Tabellen VM-kvalgrupp 4

5 september 20.30 (19.30 svensk tid)
Ali Sami Yen-stadion, Istanbul
Turkiet-Sverige 1-2 (0-0)
Mål:
1-0 (51) Hakan Sükür, 1-1 (88) Henrik Larsson, 1-2 (92) Andreas Andersson.
Sverige
: Magnus Hedman - Olof Mellberg, Patrik Andersson, Klebér Saarenpää, Pontus Kåmark (Andreas Andersson 70) - Tobias Linderoth - Niclas Alexandersson (Mattias Jonson 80), Daniel Andersson (Anders Svensson 64), Fredrik Ljungberg - Marcus Allbäck, Henrik Larsson.
Varningar: T: Ümit Özat (81). S: Patrik Andersson (74). Publik: 25.000.
Domare: Stefano Braschi, Italien. Ass: Marco Ivaldi & Giovanni Stevanato, Italien.