Herr: 1-1 borta mot England - imponerande

Sveriges fina svit mot England består. I dag spelade Sverige 1-1 (1-1) mot England på Old Trafford i Manchester efter en stabil insats. England har inte lyckats besegra Sverige sedan 1968.
Sverige hamnade i underläge efter 28 minuters spel. Trevor Sinclair tappade kontrollen på bollen i det blågula straffområdet och chansade på att kasta sig. Christoffer Andersson vidrörde inte engelsmannen, men domaren blåste straff - ett första klassens justitiemord. Beckhams straffspark satt distinkt mitt i målet.
Håkan Milds kvittering strax före paus var matchens sista mål.
Det var i den 44:e minuten som Sverige fick en frispark i skapligt läge utanför Englands straffområde. Vänsterbacken Erik Edman sköt och den engelska muren hoppade. Detta gjorde att markskottet nådde målvakten Nigel Martyn som lite slarvigt lämnade retur. Löpstarke Håkan Mild var först på bollen och stötte in 1-1-kvitteringen i nättaket.
Sverige inledde matchen lite darrigt samtidigt som England trampade gasen i botten omgående. Snart kom dock svenskarna in i matchen. Spelarna fann sina positioner och stod upp väl mot sina namnkunniga motståndare.
Erik Edman satte snabbt sin prägel på matchen. Den förre Helsingborgs- och AIK-spelaren, nu i holländska Heerenveen, gjorde en kanonmatch på sin vänsterkant. Allt som oftast hann den blonde backen även in i det centrala försvaret för att rensa undan farliga engelska bollar.
Många blågula spelare svarade för mycket goda prestationer, till exempel Michael Svensson i mittförsvaret och mycket hårt arbetande Marcus Allbäck i anfallet. Men frågan är om inte Edman var bäste svenske aktör. Ständige reserven Magnus Kihlstedt förtjänar också en stor eloge. "Kihlen" ersatte Magnus Hedman i paus och svarade för många svettiga räddningar, inte minst när inhopparen Robbie Fowler blixtrade till.
Individuella spelare i all ära, Sverige lever på sitt förträffliga lagspel. Trots att laget ofta har många nya spelare vet dessa exakt vad de har för uppgifter.
Matchen på Old Trafford spelades bitvis i ett mycket högt tempo. Sverige visade sin klass genom att inte låta sig bli tillbakapressat av England, som dock saknade en del ordinarie spelare, bland annat Liverpool-duon Michael Owen och Steven Gerrard. Sverige saknade som bekant också en del skickliga spelare, eller vad sägs om Patrik Andersson, Henrik Larsson och Fredrik Ljungberg?
Matchen mot England var det första avstampet mot VM i sommar. Efter att ha sett det svenska lagets insats finns det all anledning att längta...
10 november 2001, 16.00 (svensk tid)
Old Trafford, Manchester
England-Sverige 1-1 (1-1)
1-0 (28) David Beckham, str, 1-1 (44) Håkan Mild.
Sveriges lag: 1 Magnus Hedman (Magnus Kihlstedt 46) - 2 Christoffer Andersson, 3 Michael Svensson, 4 Johan Mjällby (K) (Andreas Jakobsson 62), 5 Erik Edman - 6 Tobias Linderoth (Daniel Andersson 46) - 7 Niclas Alexandersson (Fredrik Söderström 84), 8 Håkan Mild, 9 Magnus Svensson (Anders Svensson 46) - 10 Marcus Allbäck, 11 Zlatan Ibrahimovic (Yksel Osmanovski 74).
Englands lag: 1 Nigel Martyn - 2 Gary Neville (Danny Mills 58), 5 Rio Ferdinand, 6 Gareth Southgate, 3 Jamie Carragher (Phil Neville 86) - 7 David Beckham (K), 4 Nicky Butt (Danny Murphy 58), 8 Paul Scholes (Frank Lampard 86), 11 Trevor Sinclair (Darren Anderton 58) - 9 Emile Heskey (Teddy Sheringham 58), 10 Kevin Phillips (Robbie Fowler 58).
Publik: 64 413.
Domare: Claude Colombo, Frankrike