U21 herr: Fördel Sverige i EM-play off

Sverige har en liten fördel i play off-spelet om en plats i nästa års EM-slutspel efter 3-2-segern över Belgien på ett kylslaget Olympia.
Sverige startade matchen bäst och skapade ett par klara målchanser redan i matchens inledande skede. Fredrik Berglund förvaltade en djupledspassning från Kim Källström på bästa sätt och gav Sverige ledningen i matchens sjätte minut.

Sverige fortsatte sitt vägvinnande spel och hade matchen under kontroll med ett flertal målchanser som följd, dock utan resultat. Istället kvitterade Belgien i första halvleks slutskede efter en bra individuell prestation av långe forwarden Vandooren.
Det målet kom bara minuten före pausvilan och satte ned humöret en del i det svenska laget. Trots det inleddes den andra halvleken på i stort sett samma sätt som den första avslutades. Sverige fortsatte att stöta framåt och sätta press på Belgiens försvar. Christian Wilhelmsson till höger och Kennedy Bakircioglü kom ofta runt och matade in farliga inlägg.
Dock kom det andra svenska målet på en fast situation fem minuter in på andra halvlek. Kim Källström krokades några meter utanför straffområdet och tog själv hand om frisparken. En frispark som han elegant hängde upp i nättaket till vänster om den belgiske målvakten.
Men Belgien var också farliga i sina framstötar. När läget kom fyllde de på med mycket folk och det skulle bli ytterligare en kvittering. Den här gången av ettrige och starke Tom Soetaers som kom ensam in i straffområdet till vänster och ställde Andreas Isaksson utan chans.
Det målet kändes tungt med tanke på returen eftersom 2-2 hade gett Sverige ett mycket svårt utgångsläge. Så nog var det ganska behagligt när matchens lirare Christian Wilhelmsson drog in bollen på vinst och förlust från höger minuten före ordinarie matchtids slut och till sin glädje fick se den gå i mål via ett belgiskt ben.
Därmed fick Sverige en välmotiverad seger. 3-2 ger ett bra, men alls icke lätt utgångsläge inför den andra matchen på bortaplan på tisdag.
U21 EM Play-off
Olympia, Helsingborg
9 november 2001
Sverige-Belgien 3-2 (1-1)
Mål:
1-0 Fredrik Berglund (6), 1-1 Gonzague Vandooren (44), 2-1 Kim Källström (50), 2-2 Tom Soetaers (64), 3-2 Christian Wilhelmsson (89).
Sverige: 1 Andreas Isaksson - 2 Jimmy Tamandi, 3 Fredrik Risp, 4 Nils-Eric Johansson, 5 Mikael Dorsin - 6 Christian Wilhelmsson, 7 Martin Ericsson, 8 Kim Källström, 9 Kennedy Bakircioglü (18 Jones Kusi-Asare 86) - 10 Fredrik Berglund, 11 Rade Prica (17 Mattias Lindström 63).
Belgien: 1 Jean-Francois Gillet - 2. Peter Delorge, 3 Onder Turaci, 4 Jonas De Roeck, 5 Stijn Vlaminck (13 Stefan Teelen 46), 6 Tim Reigel, 7 Kevin Van Dessel, 8 Koen Daerden, 9 Gonzague Vandooren, 10 Tom Soetaers, 11 Thomas Chatelle (18 Bjorn Dewilde 82).
Varningar: Peter Delorge, Stijn Vlaminck, Kevin Van Dessel, Tom Soetaers, Bjorn Dewilde, samtliga Belgien.
Domare: Zeljko Siric, Kroatien.
Publik: 847.