U21 herr: Inget EM-avancemang för Sverige

Belgien är inte känt för att vara kuperat men Sverige fick prova på en saftig uppförsbacke på Ottenstadion i Gent. Efter 20 minuters spel hade Belgien vänt lyckan i play-off till EM med två raska mål.
Sverige kom till spel med 3-2 i ryggen men det som kunde blivit en svensk kontrollakt förbyttes tvärt efter Belgiens snabba 2-0. Belgien kontrollerade därefter utvecklingen och snöt EM-platsen framför nosen på svenskarna.

Mål på bortaplan är guld värt i play-off-sammanhang. Det vet alla och Belgien lyckades förvalta kunskapen på bästa sätt när man på de tjugo minuterna vände resultatet till sin fördel i tvekampen med Sverige om en plats i U21-EM.
Det ska direkt sägas att Belgien var bra på Olympia i fredags och det var definitivt hemmalaget som lyste klarast i första halvlek på Ottenstadion. Den belgiska aggressiviteten gav utdelning redan efter åtta minuter. Plötsligt fann sig De Wilde helt fri med Andreas Isaksson efter en svensk försvarsmiss. "Isak" parerade friläget men den efterföljande returen tvingades han kapitulera för.
Om 1-0 kom snopet för Sverige så var 2-0 mer frukten av framgångsrikt belgiskt spel. Hemmalaget tog sig snyggt fram på vänsterkanten och Vandooren tog elegant emot inlägget på bröstet och volleysköt därefter in tvåan.
En mardrömsutveckling för Sverige som nu tvingades satsa allt framåt, två mål var ju av nöden för att nå EM. Det blev med andra ord mer "bära eller brista" över resten av matchen för svensk del. Och Sverige förmådde förvisso flytta upp spelet i den andra halvleken men man hade svårt att skapa det antal skarpa lägen som krävdes. Belgien spelade samlat och kunde istället lägga energin på väl samlade kontraattacker mot ett motstånd som tvingades blotta sig alltmer. Nu föll inte fler mål i matchen utan Belgien kunde rättmätigt gå fram till slutlig seger och en plats i EM-slutspelet.

U21 EM play-off
13 november 2001, 20.00
Ottenstadion, Gent
Belgien-Sverige 2-0 (2-0)
Belgien till U21-EM med sammanlagt 4-3
1-0 (8) De Wilde, 2-0 (20) Vandooren
Sveriges lag: 1 Andreas Isaksson - 2 Jimmy Tamandi, 3 Fredrik Risp, 4 Nils-Eric Johansson, 5 Mikael Dorsin (17 Mattias Lindström 70) - 6 Christian Wilhelmsson, 7 Tobias Linderoth, 8 Kim Källström, 11 Kennedy Bakircioglü (18 Johan Elmander 46) - 10 Fredrik Berglund, 9 Zlatan Ibrahimovic.
Domare: Tomasz Mikulski, Polen. Publik: ca 2.000.