U21 herr: Förlust mot starkt grekiskt lag

Det blev förlust med 3-0 för Torbjörn Nilssons U21-landslag i premiären mot Grekland. Svenskarnas avsaknad av matchtempo blev avgörande mot de tekniskt skickliga grekerna. Grekland vann rättvist, även om siffrorna blev något i överkant.

T.Nilsson/A. DruggeGrekland tog ledningen på straff efter 20 minuter. Per Nilsson kom på efterkälken i eget straffområde och slog uppenbart till bollen med handen. Straffen förvaltades väl av det grekiska lagets mest rutinerade spelare, mittfältaren Georgios Kyriazis som gjorde sin 37:e U21-kamp.

Strax före halvtidsvilan hade Magnus Andersson ett bra läge att kvittera för Sverige. Andersson blev snyggt frispelad av Stefan Ishizaki, men sköt utanför.

Grekland var det klart bättre laget i första halvlek, och spelade mycket tekniskt och snabbt med ett tillslag på bollen. Samtidigt var spelet var fysiskt tufft, på gränsen till ojuste. Bojan Djordjic sparkades ned bara ett par minuter in i matchen och gjorde sig illa, men kunde efter viss tvekan spela vidare.

I den andra halvleken ryckte Sverige upp sig, och var spelmässigt sett det något bättre laget. Med bättre skärpa i avsluten kunde Sverige ha gjort ett par mål. En kvart in i andra halvlek fick Lars Nilsson den kanske bästa svenska chansen, men missade i fritt läge med den grekiske målvakten.

I stället kunde Grekland göra 2-0 genom Xenofon Gittas, som rullade bollen förbi Johan Wiland efter ett misstag i det svenska försvaret. Gittas gjorde också 3-0 i slutminuterna efter en soloräd på vänsterkanten.

Med tanke på att de flesta i det svenska laget spelade sin första riktiga match sedan i oktober så var inte förbundskapten Torbjörn Nilsson alltför missnöjd över förlusten.

- Alla gjorde så gott dom kunde, och utefter förutsättningarna var det en godkänd insats, sade Torbjörn Nilsson efter matchen.

Lars NilssonDe grekiska spelarna är mitt uppe i sin säsong, och skillnaden mot svenskarnas tunga vinterben var tydlig. Flera spelare kommer från hårda styrketräningsperioder i sina klubblag, och det märktes på bollkontakten. Svenskarna vägde också i vissa situationer för lätt jämfört med det äldre grekiska laget, som till skillnad från Sverige fortfarande använder spelare födda  -79  och -80.

Det grekiska laget fortsätter nu sina förberedelser för U21-EM i Schweiz, där man är ett av de åtta lag som i maj gör upp om EM-titeln. För Torbjörn Nilsson och det svenska U21-laget är nästa match mot Schweiz i Kristianstad den 27 mars.

13 februari 2002
Municipal Stadium, Litochoron
Grekland - Sverige 3-0
1-0 (20, straff) Georgios Kyriazis, 2-0 (68) Xenofon Gittas, 3-0 (88) Xenofon Gittas.
Sveriges lag: Johan Wiland - Mikael Antonsson, Per Nilsson, Martin Andersson (65 Richard Henriksson), Mikael Dorsin (65 Andreas Drugge) - Stefan Ishizaki, Patrik Jönsson (65 Tobias Hysén), Kim Källström (70 Marcus Rosenberg), Bojan Djordjic - Lars Nilsson (70 Jon Jönsson), Magnus Andersson (65 Christian Hemberg).
Publik: ca 500
Sveriges U21-trupp mot Grekland