VM: 1-1 i träningskampen mot Japan

Sverige gjorde bägge målen inför 56.000 på Tokyos Olympiastadion men någon seger inräknades inte. Japans kvittering i den andra halvleken var ett oturligt självmål. Japan hade ett stundtals kraftigt spelövertag i en match med ett begränsat antal heta chanser varför slutresultatet får anses rättvist.

Påeldade av en fullsatt nationalarena satte Japan upp ett högt tempo från start. Phillippe Trousiers adepter visade sig vara ett passningsskickligt lag, dock i avsaknad av den avgörande tyngd som brukar avgöra internationella matcher. Spelövertaget omsattes nämligen inte i många direkta målchanser.
Sverige spelade mer avvaktande och det var kanske först efter halvtidsvilan som den eftersträvade lagorganisationen hittade rätt. Svenskarna neutraliserade då effektivt de japanska anfallsförsöken.
Den svenska offensiva potentialen visade sig endast glimtvis denna kväll. När det väl skedde så var det desto mera effektivt. Det svenska ledningsmålet efter 20 minuters spel föll nämligen efter ett riktigt grannt anfall. Marcus Allbäck och Fredrik Ljungberg genomförde ett snabbt växelspel en bit in på offensiv planhalva som avslutades med en djupledsboll på Henke Larsson. Henke utmanade till vänster, uppfattade en framstormande Allbäck centralt. Mackan trängde sig före sin back och skarvade Henkes välavvägda pass vidare i mål.

Vid den japanska kvitteringen var en olycklig Johan Mjällby sist på bollen. Målet föregicks av ett fint inlägg från Alex dos Santos som hårfint passerade såväl den framstormande Nakata som Hedman och damp ner rakt på Mjällby.
Det svenska försvarsarbetet såg allt stabilare ut ju längre matchen led. Däremot finns det säkerligen ett par växlar till att lägga i framåt. Nu hamnade det svenska laget ofta för djupt i sina positioner, åtminstone före paus.

National Stadium, Tokyo
25 maj 2002 19.20 (12.20 svensk tid)
Japan-Sverige 1-1 (0-1)
0-1 (20) Marcus Allbäck, 1-1 (63) självmål
Sverige: Magnus Hedman - Olof Mellberg, Patrik Andersson, Johan Mjällby (Andreas Jakobsson 77), Teddy Lucic - Tobias Linderoth - Magnus Svensson (Niclas Alexandersson 16), Anders Svensson, Fredrik Ljungberg (Andreas Andersson 74) - Marcus Allbäck (Zlatan Ibrahimovic 66), Henrik Larsson.
Svenska varningar: Lucic (14), Ibrahimovic (81).
Domare: Zhou Weixin, Kina. Ass. domare: Liu Tiejun och Li Dongnan, båda Kina. Publik: 55.418.