VM: 1-1 med svensk mersmak

Efter underläge 0-1 kom Sverige tillbaka starkt mot England i lagens VM-premiär. Niclas Alexandersson kvitterade och Sverige låg därefter närmst ett segermål i en tät match som blev öppnare i den andra halvleken.
Andreas Jakobsson svarade för en stormatch som Patrik Anderssons ersättare i mittförsvaret och vänsterbacken Teddy Lucic var närmst att bli svensk matchhjälte.

Första halvlek blev mycket tillknäppt och chansfattig. Symptomatiskt kom halvlekens enda mål efter en fast situation. David Beckham slog en perfekt hörna som framryckande Sol Campbell knoppade in förbi en Magnus Hedman på mellanhand. Hörnan var Englands första och i ärlighetens namn skapades inte mycket mer i chansväg före halvtidsvilan.

Den svenska uppryckningen efter paus var därför glädjande och övertygande. Laget flyttade upp positionerna avsevärt jämfört med första halvlek och gav hårt kämpande Henke/Allbäck det understöd som behövdes. Efter en knapp kvart stressade Henke högerbacken Danny Mills till en panikrensning som gick rakt i gapet på Niclas Alexandersson. Niclas klev tre steg in mot straffområdet och dundrade in Sveriges kvittering.

Det som följde därefter motiverade mer än väl den svenska utjämningen. Sverige vaskade fram flertalet heta lägen. Vänsterbacken Teddy Lucic hade kort därpå ett bra skott som Seaman fick klara vid stolproten och bara minuten senare ett friläge som arsenalmålvakten parerade med axeln. Minuten därpå fräste Tobias Linderoth en projektil över ribban som Seaman garanterat aldrig rått på.

Engelsmännen hade desto svårare att finna ytor för sina genombrott. I Patrik Anderssons frånvaro axlade Andreas Jakobsson mittbacksrollen med den äran och var rent av banans bäste. Det svenska lagets förmåga att så övertygande vinna tillbaka matchen hade sånär gett en fullpoängare och den inställning som visades i andra halvlek ger förhoppningar om fortsatta VM-framgångar.

VM - Grupp F
Saitama Stadium 2002
2 juni 2002, kl 18.30 (11.30 svensk tid)
England-Sverige 1-1 (1-0)
1-0 (24) Sol Campbell, 1-1 (59) Niclas Alexandersson.
England: 1 David Seaman - 2 Danny Mills, 5 Rio Ferdinand, 6 Sol Campbell, 3 Ashley Cole - 7 David Beckham (23 Kieron Dyer 64), 18 Owen Hargreaves, 8 Paul Scholes, 11 Emile Heskey - 10 Michael Owen, 20 Darius Vassell (19 Joe Cole 74).
Varning England: Campbell (12)
Sverige: 1 Magnus Hedman - 2 Olof Mellberg, 15 Andreas Jakobsson, 4 Johan Mjällby, 16 Teddy Lucic - 6 Tobias Linderoth - 7 Niclas Alexandersson, 17 Magnus Svensson (8 Anders Svensson 56), 9 Fredrik Ljungberg - 11 Henrik Larsson, 10 Marcus Allbäck (22 Andreas Andersson 80).
Varningar Sverige: Allbäck (45), Jakobsson (73)
Skott på mål: 10-13. Hörnor: 2-3. Frisparkar: 13-15. Temperatur: 29. Luftfuktighet: 40. Publik: 52.721.
Domare: Carlos Simon, Brasilien. Ass. domare: Jorge Oliveira, Brasilien, och Jurij Dupanov, Vitryssland. Fjärdedomare: Mark Shield, Australien.
Om domaren: 36-årige Carlos Simon har varit domare i fyra år, internationell sedan 2000 då han bland annat dömde vid OS i Sydney.