VM: Förlängningsdrama ändade sagan

Sveriges VM-äventyr tog slut i åttondelsfinalen. Efter 1-1 (1-1) vid full tid mellan Sverige och Senegal vidtog förlängning. Sverige skapade två riktigt heta lägen, bland annat en klockren stolpträff av Anders Svensson.
Men stolpe in denna dag i Oita hade istället Senegal. I sista minuten av den första förlängningskvarten satt segermålet - via Hedmans högerstolpe och in genom Henri Camara som därmed blev tvåmålsskytt.

Marginalerna var inte med Sverige när det som bäst behövdes. Golden goal är ett lotteri och sånär hade Anders Svensson stått där med vinstlotten. Efter snurrfint i straffområdet klämde Anders i femte förlängningsminuten iväg ett skott i trävirket och ut. Minuterna innan hade Sverige haft ytterligare en jättemöjlighet att sätta p för åttondelsfinalen mot Senegal.
Lycklig matchvinnare blev istället Henri Camara med sitt andra mål för dagen. Camaras avslut blev ingen fullträff men den låga bollen ställde därför Magnus Hedman som fick se bollen wobbla till höger om sig och stolpe in.

Sett mot matchen som helhet kunde förstås denna match ha tagit vilket slut som helst. Sverige hade fina inledningar av samtliga halvlekar medan Senegal sedan tog över kommandot, i den första halvleken eftertryckligt.

Sverige fick en strålande inledning på matchen med ett jätteläge redan efter fyra minuter. Efter en frisparksvariant sköt en friställd Olof Mellberg ett skott som Tony Sylva parerade med tåspetsen. Magnus Svensson fick returen som dock gick utanför Senegals mål. Sveriges ledningsmål kom istället kort därefter när Henrik Larsson gick högst på en hörna och överlistade Sylva som vid det tillfället var ute och fladdrade.

Efter en kvarts spel tvingades Niclas Alexandersson gå av planen för att sys. Detta sedan han fått en elak armbåge vid tinningen. Med tio man på planen tappade Sverige greppet för resten av halvleken. El Hadji Diouf ledde sitt lag i pressen mot de svenske, ett tryck som bland annat gav ett för offside bortdömt mål. Den rättmätiga kvitteringen föll efter 37 minuter när Camara ganska ostört fick vända om och måtta in sitt skott vid bortre stolpen.

Sverige reste sig efter halvtidsvilan och Zlatan Ibrahimovic skapade nästan på egen hand ett jätteläge i slutskedet. Efter att ha manövrerat sig in nära mål räddades dock avslutet av Sylva.

Sverige såg också starka ut i förlängningen och med bara lite tur kunde en plats i kvartsfinalen ha bärgats. Ett grymt slut på ett VM-äventyr som svenskarna dock har all anledning att känna stolthet över när den omedelbara besvikelsen avklingat.

För Senegal fortsätter VM-succén. Laget har nu tangerat Kameruns bedrift (från VM 1990) att nå kvartsfinalstadiet. Det bästa resultat en afrikansk nation noterat i VM.

VM - Åttondelsfinal
Oita Stadium Big Eye, Oita
16 juni 2002, kl 15.30 (8.30 svensk tid)
Sverige-Senegal 1-2 e golden goal, 1-1 (1-1)
1-0 (11) Henrik Larsson, 1-1 (37) Henri Camara, 1-2 (104) H Camara.
Sverige: 1 Magnus Hedman - 2 Olof Mellberg, 15 Andreas Jakobsson, 4 Johan Mjällby, 16 Teddy Lucic - 6 Tobias Linderoth - 7 Niclas Alexandersson (21 Zlatan Ibrahimovic 76), 8 Anders Svensson, 17 Magnus Svensson (18 Mattias Jonson 100) - 11 Henrik Larsson, 10 Marcus Allbäck (22 Andreas Andersson 65).
Senegal: 1 Tony Sylva - 2 Omar Daf, 4 Papa Malick Diop (21 Habib Beye 66), 6 Aliou Cissé, 7 Henri Camara, 11 El Hadji Diouf, 12 Amdy Faye, 13 Lamine Diatta, 17 Ferdinand Coly, 18 Pape Thiaw, 19 Papa Bouba Diop.
Varningar Senegal: Coly (73), Thiaw (94)
Skott på mål: 8-5. Hörnor: 3-9. Bollinnehav: 42-58. Temperatur: 28. Luftfuktighet: 42%. Publik: 39.474.
Domare: Ubaldo Aquino, Paraguay. Ass. domare: Miguel Giacomuzzi, Paraguay, och Hector Vergara, Canada. Fjärdedomare: Carlos Simon, Brasilien.

Om domaren
Aquino är 44 år och begick sin internationella debut 1995. Har främst dömt matcher i det sydamerikanska vm-kvalspelet.