VM: Gruppseger efter svensk bragdmatch

Anders SvenssonEtt mästerligt frisparksmål av Anders Svensson och en heroisk kämpainsats förde fram Sverige till 1-1 mot Argentina i Grupp F:s avslutningsmatch. Samtidigt slutade Nigeria-England mållöst vilket innebär att Sverige har vunnit det som på förhand kallades för "Dödens grupp".
Nu väntar åttondelsfinal mot Senegal i Oita på söndag.

Sverige-Argentina i fotbolls-VM 2002 tar med all säkerhet en plats bland klassiska svenska fotbollsmatcher. Och Anders Svenssons precisionerade frispark i det argentinska krysset till 1-0 kvalar in i avdelningen klassiska mål.
Med slutresultatet 1-1 säkrade Sverige en biljett till åttondelsfinalen samtidigt som en av VM:s största förhandsfavoriter får tidigt respass. Tre grupper är avgjorda och nu går spelet vidare utan Argentina - och Frankrike.
Matchen blev precis så gastkramande som många hoppats/befarat. Den svenska försvarsorganisationen bestod testet på ett sätt som överträffade alla förväntningar. Magnus Hedman svarade för två mycket viktiga kvalificerade räddningar och tog dessutom straffen som sedermera Crespo i matchens slutskede slog in returen på. Det svenska försvaret var mycket följsamt och höll undan trots att Argentina ideligen kom med nya inlägg. Den argentinska dominansen var eftertrycklig men talande är att endast fyra skott slank igenom mot Hedmans mål.

I den första halvleken höll Sverige spelet uppe under de första tio minuterna, därefter tog dock Argentina över fullständigt. Utvecklingen i den andra halvleken var mer gynnsam sett med svenska ögon. Periodvis lyckades man hålla bollen inom laget och flytta upp spelet. Vid ett sådant tillfälle revs Anders Svensson ner i bra frisparksläge. Svensson hade kort innan haft ett liknande läge och då slagit frisparken straxt utanför den vänstra stolpen. Den här gången måttade Anders ordentligt och skruvade in bollen i det vänstra krysset otagbart för Cavallero.

Argentina tvingades forcera desperat och svenskarna fick flera fina lägen för kontraattacker. Två gånger resulterade det sånär i mål. I det första läget var det nyinbytte Mattias Jonson som drev hela vägen från mittlinje till kortlinje och slog ett hårt inlägg som var ytterst nära att resultera i argentinskt självmål. Vid det andra tillfället var det Andreas Andersson som prickade ribban i friläge.

Istället kom kvitteringen två minuter före ordinarie tids utgång. Jonson fällde Ortega som själv tog straffen. När Ortega slog straffen (mitt på Hedman) var Hernan Crespo redan uppe jämsides och först fram på returen kunde han slå in 1-1 under Magnus. Ett tvivelaktigt mål som dock inte fick någon betydelse för utgången. Efter ytterligare några nervösa minuter var matchen över och i och med att Nigeria-England slutade 0-0 behöll Sverige toppositionen i Grupp F in i mål.

VM - Grupp F
Miyagi Stadium
12 juni 2002, kl 15.30 (8.30 svensk tid)
Sverige-Argentina 1-1 (0-0)
1-0 (59) Anders Svensson, 1-1 (88) Hernan Crespo
Sverige
: 1 Magnus Hedman - 2 Olof Mellberg, 15 Andreas Jakobsson, 4 Johan Mjällby, 16 Teddy Lucic - 6 Tobias Linderoth - 7 Niclas Alexandersson, 8 Anders Svensson (18 Mattias Jonson 68), 17 Magnus Svensson - 11 Henrik Larsson (21 Zlatan Ibrahimovic 88), 10 Marcus Allbäck (22 Andreas Andersson 46).
Varningar Sverige: M Svensson (65), Larsson (78).

Argentina
: 12 Pablo Cavallero - 3 Juan Sorin (11 Juan Veron 63), 4 Mauricio Pochettino, 5 Matias Almeyda (18 Kily Gonzalez 63), 6 Walter Samuel, 7 Claudio Lopez, 8 Javier Zanetti, 9 Gabriel Batistuta (19 Hernan Crespo 58), 10 Ariel Ortega, 16 Pablo Aimar, 22 José Chamot.
Varningar Argentina: Chamot (55), Almeyda (58), Gonzalez (75)
Utvisning Argentina: Claudio Caniggia (45 Caniggia uppvisad från bänken till läktaren)
Skott på mål: 3-4. Hörnor: 3-13. Bollinnehav: 34-66. Temperatur: 20 Luftfuktighet: 63%. Publik: 45.777.
Domare: Ali Bujsaim, Förenade Arabemiraten. Ass. domare: Heiner Müller, Tyskland, och Michael Ragoonath, Trinidad & Tobago. Fjärdedomare: Peter Prendergast, Jamaica.

Nagai Stadium, Osaka
12 juni 2002, kl 15.30 (8.30 svensk tid)
Nigeria-England 0-0
Nigeria: 22 Vincent Enyeama - 2 Joseph Yobo, 5 Isaac Okoronkwo, 10 Jay Jay Okocha, 14 Ifeanyi Udeze, 15 Justice Christopher, 16 Efetobore Sodje, 17 Julius Aghahowa, 18 Benedict Akwuegbu, 20 James Obiorah, 23 Femi Opabunmi (Ikedia 86).
England: 1 David Seaman - 2 Danny Mills, 3 Ashley Cole (Wayne Bridge 85), 4 Trevor Sinclair, 5 Rio Ferdinand, 6 Sol Campbell, 7 David Beckham, 8 Paul Scholes, 10 Michael Owen (Darius Vassell 77), 11 Emile Heskey (Teddy Sheringham 69), 21 Nicky Butt.
Domare: Brian Hall, USA.
Skott på mål: 5-5. Hörnor: 5-7. Bollinnehav: 52-48. Temperatur: 34. Luftfuktighet: 25%. Publik: 44.864.