VM: Svensk 2-1-seger efter rysare

Sverige besegrade Nigeria med 2-1 (1-1).
Henke Larsson svarade för båda målen, det avgörande på straff sedan han själv dragits omkull.
Matchen som var mycket öppen och chansrik utvecklades till en riktig rysare när Nigeria pressade för utjämning sista kvarten.

Sverige öppnade matchen strålande och parkerade spelet på Nigerias planhalva. Direkt i inledningsminuterna vaskades flera bra lägen fram. Det vassaste kom efter 20 minuter när Johan Mjällbys nick räddades på mållinjen.
Nigeria tog sig dock tillbaka i matchen och på en fint iscensatt kontraattack fick Yobo in ett perfekt inlägg som Aghahowa direktskallade in till 0-1. I hela den sekvensen kom svenskarna på mellanhand.

Fredrik LjungbergSom tur var, och välförtjänt, förmådde Sverige kvittera innan halvtid. Både Ljungbergs djupledsboll och Henrik Larssons mottagning var av högsta klass när Henke så småningom vickade sig förbi och med en lång tå satte 1-1 förbi Shorunmu i Nigerias mål.

Turen stod även Sverige bi några minuter senare när Jay-Jay Okocha lurat skjortan av hela det svenska försvaret. Okochas skott blev dock av det tamare slaget, något som inte gällde för Teddy Lucics undanrensning. Bollen gick rakt på backkollegan Mjällby, vidare i stolpen och ut.

Turen och stolparna skulle stå Sverige bi fler gånger i matchen. Allra helst mot slutet när Nigeria satsade fullt för kvittering. Närmre än Yobos stolpträff (minut 83) och Mjällbys räddning på mållinjen (på Yobos avslut även då - minut 82) kom inte Nigeria.

Afrikanernas backlinje hamnade snett vid situationen före Sveriges segermål i minut 62. Udeze rev ner Henke Larsson som fick den solklara straffen. Henke hade för övrigt haft bud på straff tidigare i matchen också. Det matchavgörande 2-1-målet satte Henrik själv hårt till vänster om målvakten.

Sverige var det bättre organiserade laget och svarade överlag för en mycket bra match. I korta perioder fick man problem på mittfältet där Nigerias Okocha var planens bäste. Även Yobos raider på högerkanten vållade svenskarna möda stundtals.
På negativa kontot för Sverige noterades klen utdelning på fasta situationer, av åtta hörnor var en riktigt farlig.

Det här var matchen som kunde slutat hur som helst, till glädje för fotbollspubliken men de svenska supportrarnas nagelband blev hårt åtgångna. Nigeria är uträknade ur gruppen medan Sveriges avancemangsdrömmar fortfarande lever. Och med det spel Sverige visat upp de tre senaste halvlekarna finns skäl att tro att drömmarna ska slå in.

VM - Grupp F
Kobe Wing Stadium
7 juni 2002, kl 15.30 (8.30 svensk tid)
Sverige-Nigeria 2-1 (1-1)
0-1 (27) Julius Aghahowa, 1-1 (35) Henrik Larsson, 2-1 (62) Larsson, straff.
Sverige: 1 Magnus Hedman - 2 Olof Mellberg, 15 Andreas Jakobsson, 4 Johan Mjällby, 16 Teddy Lucic - 6 Tobias Linderoth - 7 Niclas Alexandersson, 8 Anders Svensson (17 Magnus Svensson 84), 9 Fredrik Ljungberg - 11 Henrik Larsson, 10 Marcus Allbäck (22 Andreas Andersson 64).
Varningar Sverige: Mjällby (31), Alexandersson (70)
Nigeria: 1 Ike Shorunmu - 2 Joseph Yobo, 3 Celestine Babayaro (4 Nwankwo Kanu 66), 5 Isaac Okoronkwo, 6 Taribo West, 9 Bart Ogbeche (7 Pius Ikedia 71), 10 Jay-Jay Okocha, 14 Ifeanyi Udeze, 15 Justice Christopher, 17 Julius Aghahowa, 21 John Utaka.
Varning Nigeria: West (80)
Bollinnehav: 48-52. Skott på mål: 5-4. Hörnor: 8-2. Temperatur: 28. Luftfuktighet: 53%. Publik: 36.194
Domare: René Ortube, Bolivia. Ass. domare: Miguel Giacomuzzi, Paraguay, och Mat Lazim Awang Hamat, Malaysia. Fjärdedomare: Toru Kamikawa, Japan.
Om domaren: Ortube är 37 år och har dömt sedan 1992, sin internationella debut gjorde han 1996.