Herr: Augustimatcher inte Sveriges likör

Träningslandskamper i augusti* bjuder av någon anledning sällan på bra svenskt spel. Årets bortamöte med Ryssland var inget undantag. Slutresultatet 1-1 var smickrande ur svensk synvinkel. Zlatan Ibrahimovic satte kvitteringen i fjärde övertidsminuten sedan Mattias Asper (i mål efter paus) räddat Sverige från ett större nederlag.
- Ryssland var totalt sett bättre än oss idag. De uppträdde som ett lag och det syntes att många av deras spelare var väldigt taggade, sa Lasse Lagerbäck.
Sverige inledde matchen optimistiskt för att snart falla tillbaka, efter halvtidsvilan var det periodvis riktigt skralt spel från de svenske.

- Vi tappar bollen alldeles för lätt och vi gör det i sådana lägen som ryssarna är bra på att utnyttja, sa Lars Lagerbäck till Radiosporten efter matchen och fortsatte med en delförklaring,
- Kanske beror det på att vi inte förberett oss optimalt. Vi har visserligen gått igenom hur ryssarna agerar men man ska helst hinna träna lite på det också.
- Det gör vi normalt men har inte hunnit med det den här gången när samlingen var så pass kort.

Kvitteringsmålet var dock ett lysande svenskt undantag - Kim Källström direktskarvade ett uppspel i djupled till Zlatan Ibrahimovic som behärskat rullade in 1-1. Ett "gratisläge" för samme Ibrahimovic kort före paus var i övrigt det enda i chansväg som Sverige skrapade ihop.
Ryssland satte förmodligen någon form av rekord för antal byten. Nye förbundskaptenen Valerij Gazzajev kom till match med en 29-mannatrupp och han lyckades sånär använda varenda en i den. Tolv (!) byten gjorde Gazzajev, låt gå för att det första - i den andra minuten - var ett "Kalle Anka-byte". Mångårige landslagstjänaren Viktor Onopko avtackades på detta sätt inför hemmafansen när han efter blott en minuts spel byttes mot Smertin.

Alla byten till trots så tilltog det ryska övertaget alltmer. Magnus Hedman sattes inte på några värre prov i den första halvleken men när Asper tagit över hettade det till åtskilliga gånger. Mattias fick svara för tre-fyra riktigt kvalificerade ingripanden när Semak, Kerzjakov och Pimenov öste på. En gång tvingades Asper kapitulera, Kerzjakov nickade in 1-0 sedan Mattias lämnat retur på Semaks skott.

Ryssland var betydligt rörligare än Sverige och man ställde om till anfallsspel betydligt effektivare.

- Vi får inte till vårt grundspel idag, menade Lagerbäck som det skrala spelet till trots tyckte att matchen varit nyttig:
- Det är oerhört nyttigt att få känna på den här typen av östeuropeiskt motstånd, inte minst med tanke på deras försvarsagerande.

Sett överlag kan Sverige förbättra snart sagt varje moment i spelet jämfört med denna match. Det krävs sannolikt för seger i Riga om två veckor när EM-kvalet inleds.

21 augusti 2002 19.00 (17.00 svensk tid)
Lokomotivstadion, Moskva
Ryssland-Sverige 1-1 (0-0)

1-0 (55) Kerzjakov, 1-1 (90) Ibrahimovic

Sverige:
1 Magnus Hedman (12 Mattias Asper 46) - 2 Olof Mellberg, 3 Andreas Jakobsson (14 Michael Svensson 46), 4 Johan Mjällby (Nils-Eric Johansson 66), 5 Teddy Lucic - 6 Tobias Linderoth - 7 Niclas Alexandersson, 8 Anders Svensson (16 Kim Källström 76), 9 Andreas Andersson - 10 Rade Prica (15 Pontus Farnerud 56), 11 Zlatan Ibrahimovic.
Svensk varning: Ibrahimovic (89)
Ryssland: 1 Sergej Ovtjinnikov (12 Ruslan Nigmatullin 46) - 2 Gennadij Nizjegorodov (Vjatjeslav Dajev 46), 3 Jurij Kovtun, 7 Viktor Onopko (4 Aleksej Smertin 2 [15 Jevgenij Aldonin 46]), 5 Sergej Semak (21 Denis Popov 56), 6 Sergej Ignasevitj (13 Nikolaj Olenikov 68), 7 Igor Janovskij (16 Igor Semsjov 59), 8 Rolan Gusev (19 Ruslan Pimenov 35), 9 Dmitrij Chochlov (17 Dmitrij Loskov 46), 10 Vladimir Besjtjastnich (22 Aleksandr Kerzjakov 36), 11 Denis Laktionov (18 Andrej Karjaka 22 [20 Andrej Arsjavin 75]).
Domare: Eric Poulat, Frankrike. Ass. domare: Daniel Bequignat och Nelly Viennot, båda Frankrike. Publik: 20.000