Herr: Allt annat än lett match

- Vi kom hit för att ta tre poäng och inget annat. Som det blev så får vi kanske vara nöjda med en poäng, sa en besviken Marcus Allbäck till Kanal5:s reporter efter att EM-kvalöppningen Lettland-Sverige slutat mållös på Skontostadion.
Ett Sverige som jobbat i uppförslut hela veckan fick inte spelet att stämma mot ett lettiskt lag som effektivt backade hem och som, med lite tur, även kunde ha vunnit.
De yttre förutsättningarna kunde varit bättre ur svensk synvinkel. Veckan fram till match har varit kantad av återbud och skador. Det sista i raden kom matchdagen när Anders Svensson, förkyld, fick kasta in handduken.
- Men sådant hör till, vill man vinna en EM-kvalgrupp så ska man hantera det också, sa Tommy Söderberg i tv-intervjun efter matchen.

0-0 var egentligen ett rättvist resultat. Matchen inleddes i ett högt och bra tempo och Sveriges första 20 minuter visade ett lag som både ville och vågade. Framförallt var det den svenska vänsterflanken som visade vägen med Tomas Antonelius och Magnus Svensson. Allteftersom gick dock matchen in i ett stillestånd. Ett skickligt hemmalag föll ner och täppte effektivt till ytorna och det svenska spelet gick mer i sidled och bakåt än framåt.

Sverige kickstartade andra halvlek med två bra möjligheter (frispark Allbäck och bra skott från Allbäck efter samspel med Zlatan) men därefter tog Lettland över. Kvällens allra hetaste läge fick duktige spjutspetsen Verpakovskis när han nickade Rubins inlägg i Hedmans överliggare tjugo minuter in efter paus. Lägg därtill ett offsideavblåst mål, så förstår man varför Sverige kanske kände viss tillfredställelse med poängen när känslorna stillats.
Just offsidemålet väckte starka svenska känslor då det föregicks av att en satsande Micke Svensson stämplats i bröstet av målvakten Kolinko. Samme Kolinko iscensatte ett snabbt motanfall som ledde fram till målet samtidigt som Svensson låg kvar uträknad i det lettiska straffområdet. Situationen i sin helhet såg inte helt fair ut.
Även Sverige fick ett gyllene läge men Mattias Jonson fick en elak studs på skottet från nära håll.
Mycket gick tungt för Sverige men allt var inte mörkt. Antonelius har nämnts tidigare och Niclas Alexanderssons kämpatakter var som störst när laget hade motgång i andra halvlek. I försvaret var även Jakobsson förtroendeingivande. På forwardsidan hade Allbäck-Ibrahimovic en otacksam uppgift när mittfältsspelet klickade.

- Visst är vi besvikna över resultatet. Men det finns inga lätta matcher och det har strulat under veckan. Grabbarna kämpade i varje fall, det var många nya och de har hanterat det bra.
- Det var ett spelmässigt bottennapp men vi förlorade inte. Vi kommer igen - mot Ungern - garanterat!, menade Söderberg efter pärsen i Riga.

Polen bortaslog San Marino (2-0) men även där satt det hårt åt - 0-0 när en kvart återstod.

EM-kval - 7 september 2002
Skontostadion, Riga, 20.00
Lettland-Sverige 0-0

Sverige: 1 Magnus Hedman - 2 Olof Mellberg, 3 Andreas Jakobsson, 4 Michael Svensson, 5 Tomas Antonelius - 6 Tobias Linderoth - 7 Niclas Alexandersson, 8 Pontus Farnerud (17 Mattias Jonson 56), 9 Magnus Svensson (15 Andreas Johansson 79) - 10 Marcus Allbäck, 11 Zlatan Ibrahimovic (16 Kim Källström 65).
Varningar: Lettland: Zemlinskis (12), Laizans (84). Sverige: Ibrahimovic (61), Allbäck (74).
Domare: Frank De Bleeckere, Belgien. Ass. domare: Dirk Van Vanhoutte och Roland Nylen, båda Belgien. Publik: 9.000.

EM-kvalgrupp 4
San Marino-Polen 0-2 (0-0). Polen avgjorde med mål i minut 76 och 88.