Herr: 1-1 i tuff match på Råsunda

Målet och knockenSverige och Ungern spelade oavgjort i EM-kvalmatchen på Råsunda. Ungern chocköppnade genom att ta ledningen efter 4 minuter, och sedan fick Sverige jaga. Det var en tuff match, som vid ett par tillfällen verkade vara nära att urarta. Zlatan Ibrahimovic nickade in kvitteringen i den 76:e matchminuten, men fick samtidigt en så hård smäll av den ungerske målvakten att Zlatan tvingades utgå.
I slutminuterna pressade Sverige förtvivlat för att få in ett segermål. Inhopparen Kim Källström föll i straffområdet på övertid, men domaren valde att fria och blåste istället av matchen för full tid.

Sverige började optimistiskt, och tvingade sig till tre hörnor i matchens första minuter. Men en blixtrande räd längs den ungerska högerkanten resulterade i att Csaba Fehér serverade Krisztián Kenesei till 1-0 för Ungern. En rejäl kalldusch för svenskarna, som sedan inte riktigt lyckades hitta sina positioner.

Fredrik Ljungberg spelade i en fri roll på mitten, och rörde sig över stora ytor. Ungern försvarade sig med tuffa metoder, men stack också upp med egna farligheter - oftast då på sin högerkant där Csaba Fehér var ett ständigt orosmoment. Sverige ägde mycket boll, men hade svårt att vinna mark.

I mitten av andra halvlek valde Söderberg/Lagerbäck att gå över till en trebackslinje för att få mer tryck framåt. Pressen gav flera bra chanser, och till slut kom kvitteringen. Mattias Jonson vände skickligt bort sin spelare till höger, och slog ett bra inlägg som Zlatan Ibrahimovic och den ungerske målvakten hoppade mot. Zlatan fick pannan på bollen som gick i mål, medan målvakten Kiraly träffade Zlatan som bars av på bår efter en rejäl smäll mot ansiktet.

De sista minuterna bjöd på lite panikfotboll, där svenskarna kastade sig framåt och ungrarna slog ifrån sig. Efter slutsignalen var det tydligt vilket lag som kände sig till freds med resultatet.

- Varken jag eller någon av mina spelare är besvikna över att det blev en och inte tre poäng här idag, sade den ungerske förbundskaptenen Imre Gellei efter matchen och fortsatte:
- Jag är mycket nöjd med laget och med resultatet. Vi behövde flera starka individuella prestationer för att klara det här, jag kan nämna Kiraly, Dragóner och Kenesei. Vi försvarade oss i andra halvlek, men oavgjort var ett rättvist resultat.

Lars Lagerbäck höll inte riktigt med sin ungerske kollega.
- Första 25 minuterna spelar vi inte bra, och att få ett mål emot sig så tidigt är förstås jobbigt. Men vi kämpar oss tillbaka, och med tanke på de målchanser vi skapar så tycker jag att vi skulle ha vunnit den här matchen.

Och visst hade Sverige chanser:
21 minuten: Micharl Svensson nickar sånär en hörna i mål, men en ungersk back lyckas blockera på mållinjen.
34 minuten: Zlatan spelar en brant boll i djupled som Fredrik Ljungberg nästan hinner upp. Ljungberg och målvakten Kiraly slänger sig mot bollen från olika håll, båda träffar men Kiraly vinner duellen.
47 minuten: Niclas Alexandersson kommer fri, men skjuter Kiraly rakt i bröstet.
57:e minuten: En trippelchans i ungerskt straffområde där Anders Svensson får två avslut och Zlatan ett.
61:a minuten: Mellberg slår ett inlägg till Zlatan, som får nicken på mål men Kiraly klarar.
73:e minuten: Kim Källström spelar fram Ljungberg som får på ett hyfsat skott.
82:a minuten: En snabb svensk spelvändning leder till ett bra inlägg, men Allbäck däckas av Kiraly och Kim Källström skjuter returen utanför.

Därtill då straffsituationen i matchens sista sekunder. Kim Källström var själv säker på sin sak:
- Straffen är solklar. Jag petar till bollen, och han tar mina fötter så att jag ramlar omkull.

Sverige har nu två poäng efter EM-kvalets två inledande matcher. Det innebär att det kommer att krävas att man tar en hel del poäng på bortaplan nästa år. Lagkaptenen Olof Mellberg tvivlar ännu inte på att det ska gå.

- Det kunde ha sett bättre ut, och det borde ha sett bättre ut efter de två första matcherna. Men vi har fortfarande allt i egna händer, och jag tror absolut att vi kan hålla en hög jämn nivå nästa år och klara den här gruppen, sade Mellberg efter matchen.

EM-kval - 12 oktober 2002
Råsunda Stadion
Sverige - Ungern 1-1 (0-1)
0-1 Krisztián Kenesei (5), 1-1 Zlatan Ibrahimovic (76).
Sverige: 1 Andreas Isaksson - 2 Olof Mellberg, 3 Andreas Jakobsson, 4 Michael Svensson, 5 Tomas Antonelius (16 Mattias Jonson 67')- 6 Tobias Linderoth - 7 Niclas Alexandersson (17 Kim Källström 59'), 8 Anders Svensson, 9 Fredrik Ljungberg - 10 Andreas Andersson, 11 Zlatan Ibrahimovic (15 Marcus Allbäck 76').
På bänken: 12 Dick Last, 13 Erik Edman, 14 Nils-Eric Johansson, 18 Marcus Lantz.
Skott: 12 Skott på mål: 7 Frisparkar: 22 Hörnor: 8 Offside: 5 Bollinnehav: 60%

Ungern: 1 Gábor Kiraly - 6 Florian Urbán, 3 Attila Dragóner, 5 Gábor Gyepes - 2 Csaba Fehér, 11 Peter Lipcsei, 10 Krisztian Lisztes, 8 Pál Dárdai, 4 Zsolt Löw - 7 Attila Tököli (18 Miklós Fehér 59'), 9 Krisztián Kenesei (13 Zoltán Gera 70').
På bänken: 12 Gábor Babos - 17 László Bodnár, 15 Gábor Korolovszky, 14 Zoltán Böor, 16 László Miriuta.
Skott: 8 Skott på mål: 3 Frisparkar: 14 Hörnor: 3 Offside: 1 Bollinnehav: 40%

Publik: 35.084

Domare: Wolfgang Stark, Tyskland.
Assisterande domare: Harry Ehing och Peter Henes, Tyskland.

Resultat, tabell och spelschema för EM-kvalgrupp 4