Herr: Skickligt Portugal sänkte Sverige

Michael Svensson i duell med RomeuSverige öpnnade matchen mot Portugal lysande, och ledde rättvist med 2-0 efter drygt 20 spelade minuter. Men portugiserna tog sig samman och utnyttjade skickligt de ytor som den nykomponerade svenska trebackslinjen lämnade på kanterna. Efter en straff och en målvaktstavla senare hade Portugal kvitterat, och med ett riktigt kanonmål av inhoppande Rui Costa tog man också hem segern på Ullevi.

Sverige ställde för första gången upp enligt en 3-5-2 formation. Experimentet utföll över all förväntan i början, då Sverige ägde mittfältet och anfallarna Allbäck och Pettersson enkelt sprang ifrån stillastående portugisiska backar.

Jörgen PetterssonJörgen Pettersson (bilden) gav Sverige ledningen efter 6 minuters spel. En utspark från Andreas Isaksson nickskarvades av Allbäck, och Pettersson drev med sig bollen förbi en passiv back och avslutade kliniskt och elegant med en lätt skruvad boll i målvaktens vänstra hörn.

Marcus Allbäck var också mannen bakom Sveriges andra mål, då han väggade Anders Svensson in i straffområdet. Allbäck gjordes ned medan Anders Svensson serverade Jörgen Pettersson, som sköt direkt. Skottet räddades av målvakten Quim, men på returen hade Allbäck hunnit resa sig och hunnit först fram på returen. 2-0 efter knappt 24 minuter, och det såg ut som om Sverige var på väg mot en seger.

Men Portugal kom igen. Lagets färskaste spelare, anfallsparet Romeu och Marco Ferreira, hittade varandra med flera bra kombinationer. Ferreira fick bollen i fint läge i straffområdet, men hittade Michael Svenssons utsträckta ben och föll. Den grekiske domaren inväntade inte en fortsatt portugisisk chans, utan blåste av direkt för straffspark.
Straffen expedierades av Sérgio Conceição, som inte gav Andreas Isaksson skuggan av en chans.

Målet signalerade en spelmässig uppryckning för Portugal. Andreas Jakobsson och Mattias Jonson fick en svettig avslutning på halvleken när framför allt Conceição och Capucho terroriserade den svenska vänsterkanten.

Fem byten gjordes i halvtid, två svenska och tre portugisiska.

Andra halvlek blev Portugals, som hittade ytorna i sidan av den svenska trebackslinjen gång på gång. Crossbollar, utmaningar man mot man och inspel ut mot hörnflaggorna ställde till det gång på gång för Sverige.

- De är väldigt skickliga med boll - alla spelare i laget. De fyllde på bra på vår vänsterkant, det pratade vi om i halvtid och kanske kom vi lite för långt ner i banan efter det, sade Marcus Allbäck om Portugals spel.

Rui Costa grauleras efter 2-3 målet.2-2 kom i 54:e matchminuten. Dick Last, som bytt av Andreas Isaksson i halvtid, tvingades till en panikboxning efter ett mycket överraskande långskott från Marco Ferreira. Lasts utboxning damp ned framför huvudet på en ensam Romeu, som sprang in bollen i mål.

Segermålet för Portugal kom sent men var inte ologiskt, och var dessutom mycket vackert. Inhopparen Rui Costa drev bollen inåt banan från sin vänsterkant, och avlossade ett perfekt skott upp i bortre krysset från 25 meter, otagbart för Dick Last.

Även om matchen präglades något av många byten (ytterligare fem under andra halvlek) så var det som helhet en underhållande match, med öppet spel och många fina individuella prestationer.

De svenska förbundskaptenerna var inte missnöjda med experimentet med tre backar trots förlusten.
- Man ska komma ihåg att vi provar det här mot ett väldigt bra lag. De var skickliga på att utnyttja ytorna och anfalla. Men för oss var det här var något att inspireras av, sade Tommy Söderberg efter matchen.

16 oktober 2002 20.00
Ullevi, Göteborg
Sverige - Portugal 2-3 (2-1)
1-0 Jörgen Pettersson (6'), 2-0 Marcus Allbäck (24'), 2-1 Sérgio Conceição (35', straff), 2-2 Romeu (54'), 2-3 Rui Costa (89')
Sverige: 1 Andreas Isaksson (12 Dick Last 46') - 2 Olof Mellberg (13 Nils-Eric Johansson 46'), 4 Michael Svensson, 3 Andreas Jakobsson - 7 Niclas Alexandersson, 6 Tobias Linderoth, 8 Anders Svensson, 5 Kim Källström, 9 Mattias Jonson (14 Erik Edman 59')- 10 Marcus Allbäck, 11 Jörgen Pettersson (18 Jeffrey Aubynn 74').
På bänken: 15. Martin Ulander, 16. Magnus Svensson, 17. Andreas Johansson.
Portugal: 12 Quim - 4 Fernando Meira, 5 Fernando Couto, 6 Petit (3 Nuno Valente 46), 11 Sérgio Conceição, 13 Rui Jorge (16 Jorge Silva 46'), 14 Beto, 18 Hugo Viana (10 Rui Costa 80'), 19 Capucho (20 Boa Morte 46'), 21 Romeu (9 Pauleta 80'), 22 Marco Ferreira (7 Luis Figo 80').
På bänken: 1 Ricardo - 2 Paulo Ferreira, 8 Costinha, 15 Vidigal, 17 Neca.
Publik: 30.047. Domare: Kyros Vassaras, Grekland. Ass. domare: Panagiotis Mavropoulos och Pavlos Nikolaidis, båda Grekland. Fjärdedomare: Leif Lindberg, Sverige.
Bollinnehav: 45-55. Skott: 10-20. Skott på mål: 4-10. Hörnor: 2-5.