U21 herr: Knapp svensk seger i Västerås

Sverige vann U21-matchen mot Ungern på Arosvallen i Västerås. Men segern satt långt inne. Det dröjde till den 84:e matchminuten innan matchens enda förlösande mål kom, inslaget av Alexander Farnerud efter en snygg framspelning av inhopparen Babis Stafanidis.
Då hade Sverige spelat med en man mer på planen sedan slutet på första halvlek, då en ungersk back blivit utvisad.

- Vi hade sett Ungern på video, men vi fick se ett helt annat lag här. Vi började matchen bra, första kvarten. Sedan märker vi att Ungern är ett bra lag, och då blir vi plötsligt stillastående och passiva. Vi spelar sämre och sämre ju längre matchen går, men två lyckade byten på slutet gör det lite bättre. Vi får vara glada att vi vann det här matchen, analyserade förbundskapten Torbjörn Nilsson efter matchen.

- En intressant match mellan två jämnbördiga lag, tyckte den ungerske förbundskaptenen Antal Róth.
- Utvisningen gjorde det svårt för oss, men jag tycker vi gör en bra match där vi också skapar en del chanser. Jag tycker nog inte att vi förtjänade att förlora den här matchen, sade Róth som dock gratulerade Torbjörn Nilsson till segern och önskade Sverige lycka till i fortsättningen.

Sveriges inledning av matchen var mycket lovande. Med ett högt tempo och fina kombinationer mellan mittfältet och anfallsparet Farnerud/Elmander skapade Sverige flera kvalificerade chanser. Den bästa chansen fick Mikael Dorsin efter snyggt förspel av Farnerud och Johan Andersson, men skottet tog i ribbkrysset.
Det ungerska försvaret spelade tufft för att freda sitt mål och låg på gränsen för det tillåtna, särskilt med tröjdragningar.

Efter en halvtimme hade den engelske domaren delat ut två gula kort till ungrarna, och efter 34 minuter var det dags för ett rött. Den ungerske mittbacken Olivér Pusztai vann en duell mot Johan Elmander, men kunde inte låta bli att dela ut en eftersläng mot Elmanders mjukdelar. Den assisterande domaren stod två meter därifrån, och domarteamet tvekade inte att visa ut Pusztai.

Men det numerära övertaget hjälpte inte Sverige, snarare tvärtom. Svenskarna hade mycket boll, men lyckades inte skapa några farligheter. Ungern sjönk ner i banan, och försvarade sig smart samtidigt som man hade betydligt bättre rörlighet i laget än Sverige som helt saknade bolltempo och löpvilja.

Segerskytten FarnerudMed drygt 20 minuter kvar att spela började Torbjörn Nilsson vaska om i laget för att komma närmare ett avgörande. Lars Nilsson, Babis Stefanidis och Arash Talebinejad kom in, och det var byten som visade sig bli lyckade.

Babis Stefanidis låg bakom segermålet när han från vänsterkanten drev inåt planen, och ställde Alexander Farnerud (bilden t v) fri med en smart genomskärande passning. Farnerud kom fri med målvakten, och satte bollen lågt i mål från en relativt snäv vinkel. Målet var Sveriges enda riktigt vassa chans i andra halvlek.

Ungern satsade allt framåt i slutet, och inhopparen Sándor Torghelle rann plötsligt igenom och kom fri i matchens sista ordinarie minut. Johan Wiland som stått och frusit större delen av matchen klarade dock att täcka ut ungraren, och avslutet gick utanför.

- Vi skänker Wiland en tacksamhetens tanke för segern idag, sade Torbjörn Nilsson om sin målvakts i stort sett enda, men viktiga ingripande i matchen.

I EM-kvalgruppens andra match tidigare under fredagen vann Polen över Lettland med 3-0. Därmed har Sverige och Polen båda maximala 6 poäng efter två matcher, men Polen leder tills vidare gruppen på målskillnad.

EM-kval 11 oktober 2002
Arosvallen, Västerås, kl 19.00
Sverige-Ungern 1-0 (0-0)
1-0 Alexander Farnerud (84)
Publik: 3.427
Sverige: 1 Johan Wiland - 2 Adam Johansson, 6 Richard Henriksson, 5 Per Nilsson, 3 Mikael Dorsin - 7 Stefan Ishizaki (19 Lars Nilsson 75'), 8 Patrik Jönsson, 9 Stefan Ålander, 15 Johan Andersson (14 Babis Stefanidis 67') - 11 Johan Elmander (10 Arash Talebinejad 82'), 16 Alexander Farnerud.
På bänken: 12 John Alvbåge - 13 Jon Jönsson, 17 Tobias Hysén, 20 Gabriel Ucar.
Skott totalt: 10 Skott på mål: 3 Frisparkar: 14
Hörnor: 5 Offside: 2
Varningar: 14 Babis Stefanidis.

Ungern: 12. János Balogh - 5. Zoltán Szélesi, 3. Gábor Nagî, 2. Olivér Pusztai, 10. Boldizsár Bodor, 17. Péter Czvitkovics, 6. Balázs Tóth, 8. Ákos Buzsákî (11. Zoltan Femér 84'), 7. Norbert Németh (13. Sándor Torghelle 85'), 18. Péter Bajzát (15. Péter Maté 34'), 9. Imre Szabics.
På bänken: 1. Márton Fülöp - 16. Csaba Regedei, 14. Béla Koplárovics, 4. Zsolt Makra.
Skott totalt: 5 Skott på mål: 2 Frisparkar: 15
Hörnor: 5 Offside: 6
Varningar: 3. Nagy, 10 Bodor, 8. Buzsáky.
Utvisad: 2. Pusztai

Domare
: Mark Halsey, England. Ass. domare: Jim Devine & Anthony Green, båda England. Fjärdedomare: Michael Dean, England.
Resultat och tabell för U21 EM-kvalgrupp 4