Herr: Målkalas i årets sista landskamp

Mikael Nilsson gör sitt soch Sveriges första mål i matchenSverige spelade 3-3 mot Tjeckien på bortaplan i en match som visade flera ansikten. Matchen mot Tjeckien var Sveriges 14 landskamp för året, och innebar den 11 oavgjorda matchen. Det mest minnesvärda efter matchen är att den blågule debutanten Mikael Nilsson gjorde två mål inom loppet av en kvart i den första halvleken.
- Fantastiskt roligt, jag hade inte väntat mig att det skulle gå så här bra. Jag är väldigt nöjd med min insats, och framför allt med mina två mål, sade en glad Nilsson till Kanal 5 efter matchen.

Matchen böljade fram och tillbaka, och både intensiteten och initiativet växlade flera gånger.
Sverige öppnade bäst med fint kortpassningesspel på mittfältet. Trots den kyliga kvällen ville få spelare värma sig med onödiga närkamper, och Tjeckien svarade med samma smånätta passningsspel.

Tjeckerna ställde dock om från försvar till anfall något snabbare, och skapade snart de vassaste målchanserna. Redan i den sjunde matchminuten spelade sig tjeckerna förbi Andreas Isaksson i det svenska målet, men Erik Edman hann slänga sig emellan och täcka ut Karel Poborskys skott.

Andreas IsakssonMen bara någon minut efter den chansen kunde Poborsky bädda för Tjeckiens ledningsmål. Hans frispark in mot det svenska straffområdet nickades bort, men svenskarna var för långsamma på andrabollen och returen slogs distinkt i mål av högerbacken Fukal.

Sveriges kvittering kom i den 29 minuten, och den var snygg. Mikael Nilsson vann boll i anfallsläge, och lämnade bollen tillbaka via Allbäck till Anders Svensson. Svensson slog bollen direkt i till Nilsson, som stack i djupled och tog bollen med sig med utsidan av hälen för att sedan i en svepande rörelse bredsida in 1-1 vid den bortre stolpen.

14 minuter senare slog Mikael Nilsson till igen, i ordets vidaste bemärkelse. En fint slagen hörna av Kim Källström rensades stenhårt av en tjeckisk back - men rensingen gick rakt på Mikael Nilssons utsträckta fot vid straffområdeskanten, och bollen seglade i mål. Årets kanske märkligaste svenska landslagsmål var ett faktum, och Sverige ledde med 2-1.

Den ledningen varade dock bara i knappa två minuter, innan Stéphan Vachousek från 25 meter skruvade in en underbar frispark i Andreas Isakssons högra kryss.

I den andra halvleken radade Tjeckien upp vassa chanser, och Andreas Isaksson fick visa upp ett flertal räddningar ur sin reportoar. Pavel Nedved låg bakom det mesta, förutom just det mål som kom i den 63:e matchminuten. Det var Grygera som fick på tok för gott om tid att måtta ett perfekt inlägg från sin kant, och Milan Baros gjorde inget misstag med nicken framför mål. Isaksson var chanslös.

Johan ElmanderSveriges kvittering kom bara två minuter senare, och var nästan en kopia av Baros mål. Johan Elmander tog rollen som Grygera, och väntade kallt ut de tjeckiska backarna medan hans forwardskollega Marcus Allbäck sprang i position. Elmanders väl avvägda inlägg stöttes i mål på volley av Allbäck.

Kennedy Bakircioglü hade Sveriges bästa chans att stjäla segern, men hans tunga skott gick över ribban. Tjeckien hade ett flertal kvalificerade möjligheter att avgöra matchen, men turen och Andreas Isakssons målvaktsspel klarade 3-3 åt Sverige.