U21 herr: Kämpatakter gav 1-1

Sverige med tre debutanter i laget svarade för en prydlig säsongsavslutning när man på en svårspelad plan i Plzen spelade 1-1 mot meriterade Tjeckien. Detta trots 0-1 i baken redan efter fyra minuter. Den svenska utjämningen kom genom ÖSK:s Jon Lundblad i minut 84.

Viktoriastadion i Plzen bjöd inga vidare förutsättningar för skönspel. Det har regnat en hel del i Böhmen senaste dagarna och det var en tungsprungen matta.
Det tjeckiska U21-landslaget håller högsta internationella klass och Sverige var inställda på en tuff uppgift.
Redan efter fyra minuter föll ledningsmålet för hemmalaget som därefter kontrollerade första halvlek. Såväl Tjeckien som Sverige företog många byten inför och under den andra halvleken.
Om det var det som dämpade hemmalaget skall vara osagt men svenskarna hävdade sig bättre i den andra halvleken. Riktigt målfarligt blev det dock sällan innan kvitteringen föll.
Svenskarna vann boll mitt på planen och Pelle Nilsson, för övrigt en av de bästa svenskarna, hittade genom den tjeckiska backlinjen med en djupledsboll till Jon Lundblad. Örebroforwarden tog sig förbi målvakten och kunde lägga in 1-1.
Sverige, som inräknat en lång rad återbud veckan före tjeckienresan, kämpade bra och visade bra spelintentioner efter paus. Nilsson har nämnts och några extra plus går också till bragebacken Micke Eklund som bytte med Dorsin inför andra halvlek. Eklund, 81:a, har inga tidigare landslagsmeriter.
Att knipa poäng mot det storvuxna men ändå bollskickliga Tjeckien på bortaplan var ett välkommet statusbesked för Torbjörn Nilsson inför vårens fortsatta EM-kval.

20 november 2002 kl 16.30
FK Viktoria-stadion, Plzen
Tjeckien-Sverige 1-1 (1-0)
1-0 (4) Filip Trojan, 1-1 (84) Jon Lundblad
Sverige: 1 John Alvbåge (12 Christoffer Källkvist 46) - 2 Adam Johansson, 5 Per Nilsson, 6 Richard Henriksson, 3 Mikael Dorsin (4 Mikael Eklund 46) - 10 Bojan Djordjic (14 Babis Stefanidis 67), 13 Jon Jönsson (11 Andreas Dahl 65), 7 Stefan Ishizaki, 15 Martin Fribrock - 8 Alexander Farnerud, 9 Lars Nilsson (20 Jon Lundblad 56).
Svensk varning: Fribrock 62.
Publik: 2.142.