Herr: 1-1 mot Nordkorea i King's Cup

Fredric Lundqvist och Hong Yong JoSverige hade både ledningen och kontrollen i större delen av matchen, men tappade segern i slutet när Nordkorea visade bättre ork i värmen. Fem minuter före full tid kvitterade Nordkorea, och 1-1 blev slutresultatet sedan Sverige fått ett mål på övertid bortdömt för offside.

- Matchen påminde om öppningsmatchen mot Qatar, bra inledning och sedan tröttnade vi. Det är jobbigt med värmen och att spelarna inte är riktigt fulltränade och i spel, sa Lasse Lagerbäck efter matchen.
Sverige inledde piggt. Tobias Grahn hade fritt läge i straffområdet redan efter åtta minuter men sköt tyvärr rakt på malvakten. Bara två minuter senare slog Stefan Ishizaki en fin djupledsboll till Christian Wilhelmsson som slog ett inlägg. Tobias Grahn mötte direkt, men en försvarare kom emellan så det blev hörna.
- Med litet tur kunde man varit tvåmålsskytt redan efter 10 minuter... Men så blev det inte tyvärr, och det var tungt där ute, sade Tobias efter matchen.
I 20:e minuten gjorde Sverige 1-0. Christian Wilhelmsson var på väg igenom efter en passning i djupled mellan koreanernas mittbackar, men han fälldes.
Frisparken blev en variant. Kennedy Bakircioglü hoppade över bollen, Stefan Ishizaki slog den till höger om muren och där stod måltjuven Niklas Skoog pefekt placerad och klackade bollen over mållinjen.
Nordkoreas chanser före paus var lätträknade och de få farligheter som kom var efter svenska felpass. I paus byttes Skoog ut och Johan Elmander kom in, och Elmander hade direkt ett par fina djupledslöpningar.
Men efter hand tröttnade Sverige betänkligt och Nordkorea kunde lyfta upp spelet. Det var möjligen lite överambition i första halvlek som kostade på efter paus, Christian Wilhelmsson, för dagen lite krasslig, började friskt men var väldigt trött i andra halvlek, likaså Stefan Ishizaki som var en av de bättre för dagen så länge han orkade.
Nordkoreas kvittering var olycklig, då svenskarna skulle rensa bort bollen men den studsade "fel" och hamnade hos en nordkorean (Pak Yong Chol) mitt framför mål som enkelt slog in kvitteringen i ena burgaveln.
I sista minuten gjorde Tobias Grahn mål på ett inlyft av Kennedy som blev avblåst for offside.
- Det var ingen offside. Vi hade ju kollat hur de gjorde gång på gång, och detta var solklart ingen offside, menade den svenska lagkaptenen Per Nilsson, som var den som "drog" ur offsidefällan.
Hur som helst, 1-1, är inte mycket att säga om. Sverige kämpade och slet, men orken räckte inte hela vägen. Niklas Skoog gjorde mål för andra landskampen i rad, en bedrift som senaste svensk att klara var Markus Allbäck i 2002 års två avslutande landskamper mot Portugal och Tjeckien.
Fredric Lundqvist (Sundsvall), David Marek (Örgryte) och Mattias Lindström (Helsingborg) gjorde landslagsdebut, och Lundqvist var kanske bäste svensk för dagen. Marek var också bra, Lindstrom var stark före paus men mattades efter vilan.
Stefan Ishizaki, Christoffer Andersson och stundtals Tobias Grahn höjde sig också över mängden. Grahn är en irrationell spelare.
- Men oj vad värmen suger kraft ur spelarna. Nu tar vi en vilodag från fotbollen, sa Tommy Söderberg som direkt efter matchen körde en halvtimmes träningspass med de spelare som suttit på bänken.
Thailand och Qatar spelade dagens andra match, som stördes av att qatarierna i protest mot domaren gick av planen i en dryg kvart. Det hade varit irriterat och grinigt på planen hela matchen, innan en frispark vid straffområdesgränsen fick qatarierna att tappa besinningen. Vilda protester från både spelare och ledare, coachen visades upp på laktaren - och till slut lämnade hela laget planen i 20 minuter.
Ett s��dant uppträdande hör förstås inte hemma i en internationell turnering, och uppståndelsen försenade Sveriges match en halvtimme.
- Har aldrig varit med om något liknande och det kanns inte alls bra. Sådana scener får inte förekomma, och man får nog räkna med att Qatar straffas efter turneringen på något sätt. I vilket annat sammanhang som helst hade matchen brutits, kommenterar SvFF:s generalsekreterare Sune Hellströmer.
När matchen till slut ändå kunde spelas färdigt kvitterade Qatar sent till 1-1, vilket blev slutresultat även i denna match.
För att ta sig till final behöver därmed både Sverige och Thailand ta poäng när lagen möts på torsdag. Oavgjort räcker för Sverige, medan Thailand förmodligen behöver vinna. Sverige får alltså räkna med att möta en heltänd värdnation på nationalarenan i Bangkok, torsdag 11.30 (svensk tid).

King´s Cup, Nationalstadion, Bangkok
18 februari 2003
Sverige-Nordkorea 1-1 (1-0)
1-0 Niklas Skoog (20), 1-1 Pak Yong Chol (82)
Sverige: Eddie Gustafsson - David Marek, Per Nilsson, Fredric Lundqvist, Christoffer Andersson - Christian Wilhelmsson (Andreas Johansson 65), Stefan Ishizaki (Markus Johannesson 86), Mattias Lindström, Kennedy Bakircioglü - Niklas Skoog (Johan Elmander 46), Tobias Grahn.
Ersättare:  Andreas Isaksson, Johan Wiland, Martin Ulander, Daniel Majstorovic, Tommy Jönsson, Mikael Dorsin, Mikael Nilsson, Alexander Farnerud.
Domare: Mongkol Rungklay, Thailand
Publik: 4.000

Spelschema för King's Cup
Sveriges trupp i Thailand