Herr: Svensk seger mot Qatar

Niklas Skoog och Johan ElmanderDet svenska fotbollslandslaget fick en bra start när King's Cup inleddes på söndagskvällen när Qatar besegrades med 3-2 (2-0), efter två mål av Johan Elmander och ett av Niklas Skoog. Segern kunde blivit betydligt större om Sverige utnyttjat sina chanser bättre.
- Men med tanke på tidsomställningen, värmen, och att våra spelare inte är inne i matchsäsong så har vi anledning att vara glada över lagets insats, summerade förbundskapten Tommy Söderberg.

Sverige spelade 0-0 mot Qatar 2001, men den här gången var svenskarna det klart bättre laget. Efter 16 minuter låg första bollen i motstandarnas nät efter ett väldigt snyggt anfall. Alexander Farnerud vann en duell på mittfältet, slog en tunnel på sin motståndare och därefter en perfekt djupledspassning till Niklas Skoog som skarvade ut till högerbacken Martin Ulander. Ulander skar in i straffområdet och slog en utmärkt passning till Johan Elmander som slog bollen i mål.

Bara åtta minuter senare satte Johan Elmander tvåan. Mikael Dorsin slog in ett inlägg, Niklas Skoog touchade bollen till Andreas Johansson som spelade bakåt till Elmander - som klippte till direkt och placerade bollen i målvaktens högra burgavel!

Hela första halvlek var Sveriges. Johan Elmander hade två fina frilägen till, varav ett luktade straff. Mot slutet av första halvlek syntes dock att orken tröt lite hos svenskarna, och detta visade sig direkt i andra halvlek då Qatar flyttade upp spelet.

Reduceringen kom i 63:e minuten på ett distansskott som Andreas Isaksson var chanslös på. I detta läget blev Sverige stillastående, men Niklas Skoog lyckades befriande nog avgöra matchen med ett läckert mål.

Mikael NilssonMikael Nilsson kom loss på högerkanten, måttade inlagg men iställer kort och utåt planen. Där mötte Johan Elmander med ett direktpass i djupled som ställde Niklas Skoog fri. Skoog avancerade ett steg och lyfte bollen upp i målvaktens ena kryss.

I slutsekunden reducerade Qatar på straff. Tveksamt dömd tyckte vissa, men matchen var redan avgjord till Sveriges fördel.

Förutom målen så hade Stefan Ishizaki, Niklas Skoog, Andreas Johansson och Johan Elmander flera hyggliga lägen. Turneringsstarten lovar gott.

Debutanterna Tommy Jönsson och Daniel Majstorovic spelade säkert mittbacksspel, och Mikael Nilsson var löpstark på mitten. Alexander Farnerud gjorde läckra saker på mittfältet och visade verkligen prov på sin stora talang, även om tröttnade lite i andra halvlek.

Anfallsparet Elmander/Skoog lyckades bra med att hålla bollen kvar i anfallszonen, och visade att de vill vara med när det drar ihop sig till EM-kval mot Ungern 2 april.

- Det gick ju väldigt bra med tanke på omständigheterna, men vi borde vunnit klarare. Jag är nöjd, men bättre ska det bli längre fram i veckan, sade Johan Elmander.

På måndagen tränar Sverige lätt på förmiddagen. På tisdag väntar Nordkorea, som idag fick 2-2 mot värdlandet Thailand efter en stark andra halvlek. Inför den matchen aviserar förbundskaptenerna att fler spelare kommer att få chansen att visa upp sig.

King´s Cup, Nationalstadion, Bangkok
16 februari 2003
Sverige-Qatar 3-2 (2-0)
1-0 Johan Elmander (16), 2-0 Johan Elmander (24), 2-1 Hussain Yasser Aboulrahman (63), 3-1 Niklas Skoog (82), 3-2 Muhamed El Anazi (90, str)
Sverige:: Andreas Isaksson - Martin Ulander, Daniel Majstorovic, Tommy Jönsson, Mikael Dorsin - Mikael Nilsson, Markus Johannesson, Andreas Johansson (Christoffer Andersson 82), Alexander Farnerud (Stefan Ishizaki 68) - Niklas Skoog, Johan Elmander (Tobias Grahn 86).
Bänken: Eddie Gustavsson, Johan Wiland - Fredrik Lundqvist, David Marek, Per Nilsson, Kennedy Bakircioglü, Christian Wilhelmsson.
Publik: 5.000
Domare: Hanlumyaung, Thailand

Spelschema för King's Cup
Sveriges trupp i Thailand