Herr: Svensk urladdning sänkte Thailand

Alexander FarnerudOavgjort i halvtid - men sedan exploderade Sverige och gjorde 1-0 följt av tre mål till inom loppet av sju minuter. Alexander Farnerud och Daniel Majstorovic gjorde sina första landslagsmål när Sverige besegrade Thailand med 4-1.
- Skönt att det lossnade efter paus och att vi tog oss till final. Vi gjorde en bra laginsats, säger förbundskapten Lars Lagerbäck.
Förutsättningarna för den sista gruppspelsmatchen var att Sverige behövde oavgjort för att ta en finalplats i King's Cup, medan Thailand behövde en seger. Efter en mållös första halvlek där Sverige förde spelet utan att skapa några riktigt öppna målchanser, så blev det både bra spel och många målchanser i den andra halvleken.
Sverige skulle ha varit i ledning i paus, och skulle haft en straff när Andreas Johansson blev nerriven i straffområdet efter 27 minuter. Den thailandske målvakten Kittisak Rawangpa bjöd Johansson på en riktig kapning, men domare Lee Gui Yong från Nordkorea nöjde sig med att vifta avvärjande.
Efter ett par dagars träning och med ett par matcher i benen märktes det att de svenska spelarna började hitta både varandra och formen. Det var lite mer distinkt i markeringsspelet, vilket skapade ett klart övertag på planen.
Det första svenska målet var dock tursamt. Kennedy Bakircioglü slog in en boll mot Thailands mål, och målvakten stoppade inlägget men inte bättre än att bollen studsade på en egen spelare och sedan in i mål. Johan Elmander var förtjänstfullt framme och störde målvakten, och får ta åt sig en del av äran för målet.
Målskyttarna: Johan Elmander, Alexander Farnerud och Daniel MajstorovicEfter ledningsmålet spelade Sverige ut till fullo. 2-0 var väldigt läckert och kom i 63:e minuten. Johan Elmander väggspelade med Andreas Johansson, kom fri och sköt rakt på målvakten, men kastade sig direkt på returen och tryckte in bollen.
3-0 var också fint. Andreas Johansson hittade Alexander Farnerud med en crosspassning, och Alex avancerade inåt och sköt invid närmaste stolpen. 
4-0 gjorde Daniel Majstorovic på nick efter en hörna slagen av Kennedy Bakircioglü.
Thailand reducerade sedan i 80:e minuten på ett snyggt skott av Vachiraban.
Andreas Isaksson fick göra ett par riktigt fina räddningar, speciellt en på att långskott vid ledning 1-0. Backlinjen var utmärkt rakt igenom. På mittfältet gjorde Mikael Nilsson en ny stark arbetsinsats, Kennedy och Marcus Johannesson var också bra. Alexander Farnerud hade stundtals lite problem i närkampsspelet, men fick alltså näta i sin andra landskamp.
- Det kändes härligt, sade en lycklig Alexander Farnerud efter matchen.
Åtta mål i allsvenskan, ett i U21-landslaget tidigare finns sedan tidigare på 18-åringens meritlista. Alexander fick på torsdagen också en ny titel att lägga till meritlistan: sammanlagd segrare i landslagets frågesportstävling!
Djurgårdsduon Andreas Johansson och Johan Elmander spelade på topp hela matchen, och var väldigt bra efter paus. Elmander är med sina djupledslöpningar hela tiden farlig för motståndarna, och Andreas Johansson briljerade med sin teknik och ett par högklassiga frispelningar.
På fredag morgon lämnar Andreas Isaksson, Mikael Dorsin, Andreas Johansson och Johan Elmander truppen for att ansluta till Djurgårdens träningsläger i Kina. De övriga kör ett lättare rehabpass på hotellet under fredagen som uppladdning inför lördagens final.
- Vi har ju en del småskavanker, så vi får försöka ta det lite lugnt med spelarna så vi kan ladda för finalen. Det tar enormt mycket kraft att spela i den har värmen (dryga 30 grader på torsdagskvällen), sade Lars Lagerbäck.
Thailands engelske förbundskapten Peter Withe gratulerade Sverige till segern.
- Ett mycket bra lag, som spelade fysiskt och taktiskt väldigt bra. Där har har vi en del att lära, sade Withe.
Dagens andra match mellan Nordkorea och Qatar slutade 2-2, och därmed blir det Sverige och Nordkorea som möts i finalen på lördag.
King´s Cup, Nationalstadion, Bangkok
20 februari 2003
Thailand-Sverige 1-4 (0-0)
0-1 Självmål (47), 0-2 Johan Elmander (63), 0-3 Alexander Farnerud (66), 0-4 Daniel Majstorovic (69), 1-4 Norongchai Vachiraban (80).
Sverige: Andreas Isaksson - Fredric Lundqvist, Daniel Majstorovic, Tommy Jönsson, Mikael Dorsin -  Alexander Farnerud, Mikael Nilsson (Stefan Ishizaki 77), Markus Johannesson (Martin Ulander 77), Kennedy Bakircioglü (Mattias Lindström 80) - Andreas Johansson, Johan Elmander. 
Ersättare: Eddie Gustafsson, David Marek, Per Nilsson, Christoffer Andersson, Christian Wilhelmsson, Niklas Skoog, Tobias Grahn, Johan Wiland.
Domare: Lee Gi Young, Sydkorea
Publik: 4.000

Spelschema för King's Cup
Sveriges trupp i Thailand