Herr: Allbäck trepoängsskytt mot Ungern

Forwardsduon Larsson/Allbäck jublarBänkad i klubblaget, av vissa ifrågasatt i landslaget. Marcus Allbäck svarade artigt genom att skjuta två mål och tre poäng till Sverige i EM-kvalet mot Ungern.
- Det här har jag väntat på: att få spela 90 minuter och dessutom göra mål, skrattade Allbäck i Kanal 5 efter slutsignalen.
Sveriges hade det mesta av spel och målchanser, och segern var inte oförtjänt. Tre värdefulla poäng ger nu fortsatt hopp om seger i gruppen.
>

Matchen på Ferenc Puskás-stadion började som en tillknäppt historia med få klara målchanser. Ungern spelade sitt vanliga låga försvarsspel, och drog ner 10 man på sin egen tredjedel av planen så fort Sverige hade bollen. Framåt fick de snabbfotade anfallarna och yttrarna satsta på snabba kontringar.

Det var först efter en halvtimme en verkligt het målchans dök upp, då Krisztián Kenesei sköt en stenhård frispark i insidan av Andreas Isakssons högra stolpe. Bollen hade dock den goda smaken att i stilla mak rulla längs mållinjen, och sedan ut.

Några minuter senare fick Sverige hörna. Anders Svensson slog en utåtskruvad boll som Olof Mellberg fick en riktigt bra nickträff på. Ungerns utmärkte målvakt Gábor Király reflexparerade, men medan hans försvarare stillastående beundrade räddningen så dök Marcus Allbäck upp och slog in returen mitt emellan fyra ungrare.

Ungern spelade ut den första halvleken utan att försöka lyfta sitt spel, men efter halvtidsvilan blev det en helt ny matchbild. Matchen fattade formligen eld när Ungern flyttade upp laget och bjöd på öppen anfallsfotboll. Målchanserna duggade tätt åt båda håll, men Sverige hade ändå ett visst grepp och de vassare möjligheterna.

Allbäck, Fredrik Ljungberg, Kim Källström och Johan Mjällby kunde med maximal utdelning gett Sverige ledningen med tre-fyra mål. Ungerns kvittering kom överraskande. Krisztián Lisztes sköt utan ansats från 30 meter, och Andreas Isaksson allra längsta sträckning kunde inte hindra bollen från att leta sig in i den högra burgaveln.

SegermåletUngern hann dock inte ens börja fundera på att eventuellt börja bevaka det oavgjorda resultatet. Marcus Allbäck gjorde sitt andra mål för kvällen någon minut efter avspark.
- Det kom en långboll, jag skrek åt Henke att han skulle peta. Han fick en tå på den, jag kommer igenom fri och lägger in den, sade Allbäck efter matchen om segermålet.

Sverige höll undan hyfsat i slutet av matchen. Ungern hade svårt att spela sig igenom den svenska defensiven, och tvingades oftast att ta avslut långt utanför straffområdet. Svenskarna spelade också fysiskt, och drog på sig tre gula kort i slutskedet. Ungerske inhopparen Zoltan Böör skadades tyvärr allvarligt när Kim Källström olyckligt kom sent in i tacklingen. Ungern hade genomfört sina tre byten, och fick spela de två minuter tillägstid som återstod med tio man.

Tommy Söderberg hyllade sina spelares inställning efter matchen.
- Det är underbart att se de här grabbarna. Jag hoppas folk förstår vilken prestation de gör, att gå in och vara bäst när det gäller i den här tuffa omgivningen här nere. Vilken tåga!

Polen slog San Marino med 5-0, och leder gruppen på samma poäng som Lettland. Sverige är två poäng efter - men är det enda lag i gruppen som ännu inte mött San Marino. Sveriges chanser att ta sig till EM stärktes rejält av segern i Budapest.

EM-kval - 2 april 2003
Ferenc Puskás-stadion, Budapest, 20.15
Ungern - Sverige 1-2 (0-1)
0-1 Marcus Allbäck (34), 1-1 Krisztián Lisztes (65), 1-2 Marcus Allbäck (67).
Sverige: 1 Andreas Isaksson - 2 Teddy Lucic, 3 Olof Mellberg, 4 Michael Svensson, 5 Erik Edman - 6 Johan Mjällby - 7 Andreas Andersson, 8 Anders Svensson (Kim Källström 60), 9 Fredrik Ljungberg - 10 Marcus Allbäck (Mattias Jonson 92), 11 Henrik Larsson.
Ersättare: 12 Magnus Kihlstedt, 13 Andreas Jacobsson, 14 Anders Andersson, 17 Marcus Lantz, 18 Mikael Nilsson.
Varningar: Johan Mjällby, Anders Svensson, Michael Svensson, Kim Källström, Fredrik Ljungberg.

Ungern: Gábor Király  - Csaba Fehér, Flórián Urbán , Attila Dragóner, Tamás Juhár (László Bódnar 60) - Krisztián Lisztes, Péter Lipcsei (Zoltán Böõr 79), Pál Dárdai, Zsolt Lõw - Krisztián Kenesei, Attila Tököli (József Sebök 67).
Ersättare: Gábor Babos, Ákos FÜZI, László Miriuta, Tamás Bódog.
Varning: József Sebök.
Publik: 28.000
Domare: Lucílio Cardoso Corez Batista, Portugal.
Ass. domare: Paulo Januário Leite och José Manuel Silva Cardinal, båda Portugal. Fjärdedomare: Bruno Miguel Duarte Paixão, Portugal.

EM-kvalgrupp 4 - tabell och fakta
Sveriges trupp
Ungerns trupp