Herr: Valborgsförlust på Råsunda

Chrsitoffer Andersson på fall mellan två kroaterKroatien besegrade Sverige i Valborgsmässoaftonens landskamp på Råsunda. Zlatan Ibrahimovic kvitterade den kroatiska ledningen efter en halvtimme, men det blev ett av allt för få svenska glädjeämnen i anfallsväg. Efter en fartfylld första halvlek där chanserna fördelade sig jämnt så tappade Sverige udden i andra halvlek, och slutresultatet 1-2 till Kroatien var inte mycket att säga om.
- Det fanns goda intentioner i första halvlek, men i andra var det inte bra. Vi lyckades inte hålla vårt anfallsspel uppe, säger förbundskapten Lars Lagerbäck.

Sverige inledde lovande, med snabbt spel och lovande mittfältskombinationer från Mikael Nilsson och framförallt Kim Källström. Första målet blev dock Kroatiens, och det redan efter sex minuter.

Milan Rapaic slog en frispark direkt på pannan på Ivica Olic, som ohotad och lindrigt markerad nickade i mål. Rapaic visade upp ett ruskigt tillslag på liggande boll, och hans precisa frisparkar och hörnor skapade flera farliga möjligheter för kroaterna.
- Vi har gott om långa spelare, det är inte svårt att träffa huvudet på någon av dom, kommenterade Rapaic anspråkdslöst sitt mål i halvtid.

Sverige fortsatte arbeta hårt och visade stundtals upp lovande anfallsspel, men ofta blev det en skarving eller ett väggspel för mycket i sista tredjedelen av planen. Kroatiens anfallsspel var inte alltid vackert, men rakt och effektivt fram till avslut.Zlatan Ibrahimovic

Det svenska målet var det dock inget fel på. Anders Svensson serverade Erik Edman längs vänsterkanten, och Edmans flacka inlägg passerade tre par utsträckta svenska fötter innan Zlatan Ibrahimovic mötte med vänsterfoten och slog in sitt fjärde landslagsmål i sin 16:e landskamp.

Zlatans anfallskollega Marcus Allbäck tvingades halta av planen efter en halvtimme, och ersattes av Johan Elmander.

Kroatien bytte fyra spelare i paus, men det var Sverige som såg ut att förändras mest som lag. Det offensiva spelet gick i baklås, och när det gällde snabba omställningar så var Kroatien det hetaste laget. 2-1 kom i 58:e matchminuten då Kroatien bröt ett svenskt uppspel, och Boris Zivkovic kunde avancera och skjuta mål längs marken. Andreas Isaksson stod på fel fot, och lyckades inte nå bollen som inte såg otagbar ut.

Efter ledningsmålet spelade Kroatien på säkerhet, och matchen rycktes sönder något av åtta byten under den sista halvtimmens spel. Med undantag för målvakterna byttes samtliga ersättare i båda lagen in.

Kim Källström skjuter under uppvaktingUnder den andra halvleken bokfördes Sverige bara för ett enda ordentligt avslut - en nick som gick utanför. Vid ett par tillfällen kom svenskarna runt på kanterna, och fick till bra inlägg utan att lyckas få bollen på mål. Men Kroatien var ändå närmare 3-1 än Sverige var en kvittering. Andreas Isaksson fick revanschera sig för 1-2-målet med en blixtrande reflexräddning då Ivica Mornar nickade från nära håll.

Nu gäller det för Sverige att lämna den här vänskapsmatchen bakom sig och koncentrera sig på att vara bäst när det verkligen gäller - närmast i EM-kvalet mot San Marino borta 7 juni och mot Polen på Råsunda 11 juni.
I Sveriges EM-kvalgrupp 4 besegrade Lettland programenligt San Marino med 3-0 på valborgskvällen. Lettland leder nu gruppen på 10 poäng, Sverige är trea med 5 poäng och en match mindre spelad. Sett till det återstående programmet är Sverige det enda laget som har två matcher mot San Marino.

Matchvärd umbro
30 april 2003, 16.00
Råsunda Stadion
Sverige-Kroatien 1-2 (1-1)
0-1 Ivica Olic (6'), 1-1 Zlatan Ibrahimovic (33'), 1-2 Boris Zivkovic (58').
Sverige: 1 Andreas Isaksson - 2 Teddy Lucic (15 Fredrik Lundqvist 59'), 3 Olof Mellberg, 4 Andreas Jakobsson (16 Michael Svensson 59'), 5 Erik Edman (13 Christoffer Andersson 67')- 6 Mikael Nilsson - 7 Mattias Jonson (17 Kennedy Bakircioglü 68'), 9 Kim Källström, 8 Anders Svensson (14 Tommy Jönsson 78')- 10 Marcus Allbäck (18 Johan Elmander 31'), 11 Zlatan Ibrahimovic
På bänken: 12 Eddie Gustafsson.
Bollinnehav: 51%
Skott: 6
Skott på mål: 2
Frisparkar: 14
Hörnor: 3
Offside: 2
Kroatien: 1 Stipe Pletikosa - 2 Dario Simic (14 Jerko Leko 46'), 5 Robert Kovac, 3 Josip Simunic - 6 Boris Zivkovic (16 Marko Babic 71'), 4 Stjepan Tomas, 8 Dovani Roso (13 Mario Stanic 46'), 10 Niko Kovac (15 Darijo Srna 46'), 7 Milan Rapaic (17 Anthony Seric 62') - 9 Dado Prso (18 Ivica Mornar 46'), 11 Ivica Olic (19 Tomislav Maric 77').
På bänken: 12 Tomislav Butina.
Bollinnehav: 49%
Skott: 12
Skott på mål: 5
Frisparkar: 9
Hörnor: 8
Offside: 2
Domare: Dick van Egmond, Holland. Ass. domare: Arie Brink och Wijnand Rutgers, båda Holland. Fjärdedomare: Peter Ekström, Sverige.

Publik: 15.109