F19/84: Anna nöjd med EM-lottningen

UEFA Women´s Under 19 ChampionshipSverige ställs mot värdnationen Tyskland samt Italien och England i det inledande gruppspelet i sommarens EM. I den andra gruppen hamnade Norge, Frankrike, Holland och Spanien.
Förbundskapten Anna Signeul, på plats i Leipzig, var nöjd med utfallet av lottningen.
- Först och främst är vi jätteglada för att vi kommit hit efter en så tuff kvalgrupp. Jag är oerhört stolt över tjejernas prestation i kvalet.

Sverige tog sig till EM-slutspelet efter seger i kvalet mot bland annat Schweiz. Ett lag som Signeul igår fick se tvåla dit värdnationen Tyskland i en träningskamp. Just Tyskland tillsammans med Frankrike och Spanien var motstånd som Signeul gärna ville slippa i Sveriges grupp. Nu fick man Tyskland medan de två övriga hamnade i Grupp B.
Svenskt måljubel mot Frankrike i mars- Men vi hade inga egentliga förväntningar inför lottningen, vi tar det vi får. Men vi är glada att slippa Spanien som har varit något av ett spöke för oss i EM-sammanhang de senaste åren. Och Frankrike, det kanske bästa laget, har ett oerhört meriterat gäng med 84:or som deltagit i flera EM tidigare och även spelar i franska A-landslaget, menar Anna väl medveten om att Sverige ändock inte förlorat mot fransyskorna.

Men erfarenhet har även Sveriges tjejer samlat på sig. Flera av 84:orna var med som "underåriga" i fjolårets EM-slutspel i Sverige som slutade i moll för svenskorna.
- Men det är en stor skillnad. Ifjol, med 83:orna, hade vi inte ens EM-kvalat. Erfarenheten från ifjol betydde väldigt mycket i det tuffa kvalet, det gynnar oss nu.
En värdemätare inför EM-slutspelet får vi redan den 15 maj när Sverige tar emot blivande gruppmotståndaren England på Vävarevallen i Skene. Såväl Italien som England är lite oskrivna blad för Sverige medan vi matchat flitigt, och jämnt, med Tyskland.
- Det är kanske lite olyckligt att det är just England vi ska möta nu. Vi får se, det kan nog vara både för- och nackdelar med det. Jag hoppas det blir en tuff match och tror inte det är bra vare sig med förlust eller för stor seger inför EM-slutspelet.
- Enligt Englands förbundskapten så har de ganska många nya spelare, som överraskade i kvalet.
Englandsmatchen är i nuläget den enda inplanerade landskampen för svensk del före EM-slutspelet. Ett läger i Halmstad finns också i planerna för slutet av juni, någon ytterligare landskamp är osäker bland annat beroende på den komprimerade allsvenska säsongen med anledning av dam-vm i höst.
- Jag vet att det finns intresse från USA och Kanada att möta oss i början av juli men det är inte säkert att det passar oss, säger Anna.

EM avgörs i tyska Leipzigs omgivningar i sommar, gruppspelet 25-29 juli, semifinalerna 1 augusti och avslutningsvis finalen 3 augusti.
Direkt efter lottningen åkte nationernas representanter ut på inspektion av arenor och förläggning.
- Nu är vi på arenan där vi ska möta England, säger Anna som också berättar att det är ett väl samlat slutspel i Leipzig.
- Den mest avlägsna arenan ligger kanske 5 mil från Leipzig och den närmsta 12 kilometer.

EM-slutspelet 2003

<FONT size=2><STRONG>Grupp B</STRONG></FONT>Hela spelprogrammet
UEFA:s sidor för F19-EM