Herr: Skön seger på fullsatt Råsunda

Anders SvenssonSverige besegrade Polen med 3-0, och tog därmed ett stadigt grepp om EM-kvalgrupp 4. Anders Svensson inledde och avslutade målskyttet, medan Marcus Allbäck stack emellan och därmed ytterligare putsade sin fina målsvit i landslaget.
Statistiken talade om jämnt bollinnehav, och ett övertag i skott, hörnor och frisparkar för Polen. Men 35.220 åskådare på Råsunda såg något annat - det var Sveriges match från början till slut, med en lysande första halvlek, och sedan lugn kontroll av matchen i den andra.
På mittfältet skojade Fredrik Ljungberg och Anders Svensson friskt med sina motståndare, och den svenska backlinjen höll till synes enkelt tillbaka de polska försöken både att komma runt på kanterna och att spela på djupet.

Med två mål och en gedigen insats på mittfältet var förstås Anders Svensson en av matchens stora. Det var den Anders Svensson som alla vill se på planen - modet och framför allt glädjen som stundtals saknats under den långa säsongen var tillbaka. Efter matchen kunde Anders Svensson inte riktigt låta bli att värja sig en aning mot alla superlativ:
- Jag gjorde ju en del misstag, slog bort en del bollar och så. Men man kan ju inte vara helt missnöjd när man slagit Polen med tre mål, och dessutom lyckats med en hel del grejer, sade Anders med ett brett leende efter matchen.
- Det var otroligt skönt att få göra det första målet. Säsongen har ju varit lite tung för mig, men att äntligen få göra mål i landslaget igen, då kom självförtroendet tillbaka. Tre poäng mot Polen, helt underbart...

Anders Svensson och Mattias Jonsson - på Marcus Allbäck Fredrik Ljungberg gjorde också en mycket bra match, och hade en fot med i förspelet till samtliga tre mål. Vid 1-0 sökte han yta på högerkanten, och slog inlägget som Anders Svensson sköt i mål. Vid 2-0 spelade han fram Anders Svensson, som i sin tur med en genomskärare skickade fram Marcus Allbäck till ett friläge med Jerzy Dudek, och före 3-0 orsakade Ljungberg med sin bollskicklighet den frispark Anders Svensson sedan kunde sätta från 25 meter.

På presskonferensen efter matchen menade den polske förbundskaptenen Pawel Janas att de svenska målen kommit till efter polska misstag. Förbundskapten Lars Lagerbäck höll i viss mån med.
- Jo, så är det ju ofta i fotboll. Men jag tycker det var två riktigt snygga mål vi gjorde. Första halvlek var riktigt bra, och då hade vi en bra balans. I halvtid sa vi att vi skulle kontrollera matchen, och det lyckades vi väl med, sade en nöjd Lars Lagerbäck.
I kvällens andra match i kvalgruppen slog Ungern som väntat San Marino borta, segersiffrorna skrevs till 5-0. Sverige leder gruppen före Ungern, som har en match mer spelad. Polens läge är minst sagt prekärt, och Sverige sitter nu säkert i förarsätet på grupp 4.
Marcus Allbäck svävade inte på målet när han fick frågan om Sverige nu tar sig till EM i Portugal 2004:
- Absolut!

EM-kval
Tabell & spelprogram grupp 4
Sveriges trupp
Polens trupp
Sverige-Polen 3-0 (2-0)

Råsunda
Onsdag 11 juni 20.00
1-0 Anders Svensson (15'), 2-0 Marcus Allbäck (43'), 3-0 Anders Svensson (71')
Sverige: 1. Andreas Isaksson - 2. Teddy Lucic (14. Michael Svensson 87'), 3. Olof Mellberg, 4. Andreas Jakobsson, 5. Erik Edman - 6. Johan Mjällby - 7. Mikael Nilsson, 8. Anders Svensson, 9. Fredrik Ljungberg - 10. Marcus Allbäck, 11. Mattias Jonson (18. Magnus Svensson 72').
Avbytare: 12. Magnus Hedman, 13. Christoffer Andersson, 15. Andreas Johansson, 16. Kim Källström, 17. Stefan Selakovic.
Varningar: A. Jakobsson, F. Ljungberg.
Bollinnehav (%): 51-49  Skott: 7-9  Skott på mål: 4-2  Frisparkar: 19-22  Hörnor: 5-6  Offside: 1-0  Varningar: 2-3

Polen: 1. Jerzy Dudek - 4. Marcin Baszczynski (20. Tomasz Klos 46'), 6. Jacek Bak, 7. Tomasz Hajto, 3. Maciej Stolarczyk - 2. Miroslaw Szymkowiak (17. Marcin Burkhardt  76')- 9. Tomasz Dawidowski, 10. Tomasz Zdebel, 5. Kamil Kosowski (16. Marcin Zajac 64'), 8. Jacek Krzynowek - 11. Artur Wichniarek
Avbytare: 12. Maciej Nalepa, 13. Arkadiusz Glowacki, 14. Michal Zewlakow, 15. Marcin Kuzba.
Varningar: Dawidowski, Baszczynski, Zdebel.

Domare: Gilles Veissiere, Frankrike. Ass. domare: Serge Vallin och Bruno Faye, båda Frankrike. Fjärdedomare: Philippe Kalt, Frankrike.