Herr: Storseger mot San Marino

Jonson (i mitten) gratuleras vid ett av de tre målenSverige besegrade enkelt San Marino på bortaplan i EM-kvalet med 6-0. Fredrik Ljungbergs måltorka i landslaget fick en ände och den nykomponerade forwardsduon Allbäck/Jonson svarade för fem av målen. Det får kallas succé, även om motståndet var beskedligt.
- Tyckte det funkade bra. Särskilt i andra när vi fick bättre rörelse, menade tremålsskytten Mattias Jonson.

Men det började segt för Sverige. Till halvtidsvilan gick man med 1-0-ledning och förbundskapten Tommy Söderberg ville se bättring i den andra matchhalvan.
- Det gäller att få lite fart på bollen och visa att vi vill något. Vi har varit väldigt stillastående och då är det inte lätt. Klart att det hade känts bättre om vi punkterat matchen vid det här laget, menade Tommy innan han gick in till omklädningsrummet för pausvila.
Och visst blev det skillnad efter paus. Sverige visade en helt annan rörlighet och aggressivitet och mål nr 2 kom efter sju minuters spel. Sedan rullade Sverige ut ett fysiskt tröttkört San Marino.
- Men det är inte så konstigt att det ser ut så här. De krigar på så länge de orkar. När Allbäck sätter tvåan så dör de så smått, analyserade Mattias Jonson efter matchen för Kanal5.
Och brøndbyspetsen fick en lyckad debut som vapendragare till Marcus Allbäck. Tre mål från Mattias, däribland det viktiga förstamålet, bådar gott för fortsättningen.
Ljungberg gör 0-3Ett annat skönt besked lämnade Fredrik Ljungberg som var pigg värre i andra halvleken och hade en fot med i mål 2, 3 och 4 innan han bytte med Andreas Johansson.
Fredrik har ofta fått påskrivet att han inte hittar målet i landslagströjan. Nu ändade Fredrik måltorkan när han elegant chippade in 0-3. Dessförinnan hade Freddie lyft in högerinlägget som Allbäck förpassade till 0-2. 0-4 bar också Ljungbergs signum sedan han kommit fri på djupet och sånär målat igen. Målvakten Gasperonis brytning gick dock ut till Anders Svensson som slog en lång och välpreciserad boll till målskytten Jonson.
Polen är därmed förvarnat - Freddie blir het på onsdag. Senast Ljungberg nätade i landslaget var nämligen i Chorzow 1999 (klassiskt mål för övrigt!) och det målet innebar tack och goodbye för Polens EM-planer den gången....
Sverige skulle vinna mot San Marino, och man gjorde det också, med större marginal än övriga lag i gruppen mäktat med. Det var ett bra besked från lördagsmatchen.
Segersiffrorna 6-0 tangerar det största för landslaget under Söderberg/Lagerbäcks år (Moldavien, samma siffror 2001). För att hitta ytterligre jämförelser får man gå tillbaka till Olle Nordins tid och 6-0-förnedringen av Finland på Råsunda den 27 maj 1990.
Ungern vände underläge till seger med 3-1 hemma mot Lettland i Sveriges kvalgrupp. Matchen spelades i Budapest med matchstart kvarten efter Sveriges match.

EM-kval
San Marino-Sverige 0-6 (0-1)
Stadio Serravalle
Lördag 7 juni 20.00 0-1 (16) Mattias Jonson, 0-2 (52) Marcus Allbäck, 0-3 (55) Fredrik Ljungberg, 0-4 (60) Jonson, 0-5 (71) Jonson, 0-6 (86) Allbäck.
Sverige: 1 Andreas Isaksson - 2 Teddy Lucic, 3 Olof Mellberg, 4 Andreas Jakobsson, 5 Erik Edman - 6 Johan Mjällby (15 Mikael Nilsson 73) - 7 Andreas Andersson, 8 Kim Källström (17 Anders Svensson 57), 9 Fredrik Ljungberg (14 Andreas Johansson 73) - 10 Marcus Allbäck, 11 Mattias Jonson.
Ersättare - ej inbytta: 12 Magnus Hedman - 13 Christoffer Andersson, 16 Stefan Selakovic, 18 Magnus Svensson.
På läktaren: Michael Svensson (avstängd), Eddie Gustafsson, Fredrik Lundqvist.
San Marino: 1 Federico Gasperoni - 2 Carlo Valentini (18 Ermanno Zonzini 66), 3 Mirko Gennari, 4 Nicola Albani, 5 Ivan Matteoni, 6 Simone Bacciocchi, 7 Bryan Gasperoni, 8 Lorenzo Moretti (17 Roberto Selva 86), 9 Paolo Montagna, 10 Andy Selva, 11 Damian Vannucci (16 Marco De Luigi 77).
Varning: Moretti (53)
Domare: Dejan Delevic, Serbien Montenegro. Ass. domare: Zeljko Radulovic och Zoran Cupic, båda Serbien Montenegro. Fjärdedomare: Milan Karadzic, Serbien Montenegro.
Publik: 2.184
Tabell & spelprogram grupp 4
Sveriges trupp