Herr: Truppen till EM-kvalet i juni

Sverige tar sig an San Marino borta i EM-kvalet den 7 juni och fyra dagar senare väntar Polen hemma på Råsunda.
Sveriges trupp på 20 man till junimatcherna presenterades den 26 maj. Ytterligare en spelare kommer att kallas in senare.
- Det är två väldigt olika motståndare, både kvalitets- och spelmässigt sett. Det har vi haft att beakta när vi funderat på vilka spelartyper som behövs till den här uttagningen, säger Lagerbäck.
Förbundskaptensduon har dock ytterligare en parameter att fundera över när startelvan mot San Marino ska formeras.

Inte mindre än fem svenska spelare finns nämligen noterade för var sin varning - och Micke Svensson är avstängd mot San Marino. Om någon av de fem får syna det gula kortet igen i Serravalle så innebär det tack och adjö till polenmatchen. Spelarna i farozonen är Allbäck, Källström, Ljungberg, Mjällby och Anders Svensson (samt även Linderoth som saknas i den aktuella truppen).
- Lite ovanligt problem för oss. Vi brukar vara väldisciplinerade. Under våra tidigare kval har vi bara haft en avstängning tidigare - före Zlatans nu senast mot Ungern, säger Lagerbäck.
San Marino i all ära men förbundskaptenerna får nog tänka till ett par gånger vid laguttagningen. Att tappa i slagstyrka till mötet med Polen på Råsunda är inget önskescenario. Jobbet mot San Marino måste lösas på ett bra sätt, för visst ska en nation som Sverige vinna där.
- Det handlar väldigt mycket om attityd. Och att ha rätt attityd från början!, menar Tommy Söderberg som fått hjälp med kartläggningen av Thomas Lyth.
- San Marino är ett lag med mycket hög moral, säger Thomas och pekar på det faktum att man höll Lettland stången in till slutminuterna hemma (minut 88). Laget backar hem rejält och spelar ett utpräglat markeringsspel med libero.
- Det gäller att vi "flyttar" på dem. Vi måste flytta boll effektivt och dra isär dem, menar Söderberg.
Efterforskningarna kring den andra motståndaren Polen har skötts av Göran Göransson. Polen har bytt förbundskapten två gånger efter VM. Nye Janas har styrt i de fem senaste matcherna. Han har fått en hygglig start fram till senaste förlusten i träningskampen mot Belgien (1-3). Hygglig har dock inte Polens EM-kvalinledning varit. Två programenliga segrar mot San Marino och endast en poäng från hemmamötena med Lettland och Ungern är inget vidare för vm-nationen från ifjol.
- De har ett bra försvarsspel men har säkert mer att önska av det offensiva spelet. De har haft svårt för att göra mål och förbundskaptenen söker efter en mittfältsdirigent, sammanfattar "GG".
Tre målvakter finns med i den svenska truppen där nu Magnus Hedman är åter.
- Vi får se vid samlingen var Magnus står. Han har tränat i tre veckor och spelat några matcher, bedömer Lagerbäck. Någon Henrik Larsson finns inte i truppen.
- Vi har haft en dialog under vintern/våren där Henke sa att han var beredd att ställa upp om det blev "kris". Nu hade vi avstängningar och skador inför Ungern där Henke comebackade.
Förbundskaptenerna har hoppats på en fortsättning men Larsson har avböjt.
- Vi känner det att det bara är att respektera Henkes beslut. Det är egentligen bara att tacka för hans insatser. Inte minst under vår tid vid rodret har han betytt oerhört mycket för det här laget.
- Om Henke känner att han inte orkar eller har motivationen så är det helt rätt. Vi har haft en väldigt öppen och ärlig diskussion med Henke om det här, avslutar Lagerbäck.

Ett annat comebackande namn är Stefan Selakovic som inte spelat i A-landslaget sedan matchen på Ullevål förra våren.
- Men vi har varit nere och tittat på Stefan som börjat komma igång riktigt bra nere i Heerenveen senaste tiden
Truppen kommer att kompletteras med ytterligare en spelare, högst troligt på forwardssidan.
Något proffsläger i Stockholm blir inte av kommande vecka. De brittiskbaserade spelarna tränar istället på egen hand eller ute i olika klubbar. 20-mannatruppen innehåller sju nordiskbaserade spelare och 13 från kontinenten.
EM-kval
Biljetter
Tabell & spelprogram grupp 4

San Marino-Sverige

Stadium of Serravalle
Lördag 7 juni 20.00Domare: Dejan Delevic, Serbien Montenegro. Ass. domare: Zeljko Radulovic och Zoran Cupic, båda Serbien Montenegro. Fjärdedomare: Milan Karadzic, Serbien Montenegro.
Sverige-Polen

Råsunda
Onsdag 11 juni 20.00
Domare: Gilles Veissiere, Frankrike. Ass. domare: Serge Vallin och Bruno Faye, båda Frankrike. Fjärdedomare: Philippe Kalt, Frankrike.

Sveriges trupp (uppdaterad 2/6)

A

Mål

Eddie Gustafsson

Molde FK

770131

4

-

Magnus Hedman

Celtic FC

730319

52

-

Andreas Isaksson

Djurgårdens IF

811003

8

-

Christoffer Andersson

Helsingborgs IF

781022

17

-

Erik Edman

SC Heerenveen

781111

9

-

Andreas Jakobsson

FC Hansa Rostock

721006

23

-

Teddy Lucic

Leeds United AFC

730415

50

-

Fredric Lundqvist GIF Sundsvall

760803

4

-

Olof Mellberg

Aston Villa FC

770903

33

-

Johan Mjällby

Celtic FC

710209

42

4

Michael Svensson

Southampton FC

751125

19

-

Marcus Allbäck

Aston Villa FC

730705

30

13

Andreas Andersson

AIK

740410

41

8

Andreas Johansson Djurgårdens IF

780705

5

-

Mattias Jonson

Brøndby IF

740116

30

2

Kim Källström

Djurgårdens IF

820824

10

-

Fredrik Ljungberg

Arsenal FC

770416

36

2

Mikael Nilsson

Halmstads BK

780624

5

2

Stefan Selakovic

SC Heerenveen

770109

8

3

Anders Svensson

Southampton FC

760717

36

7

Magnus Svensson Halmstads BK

690310

31

2