U21 herr: 5-1-seger mot San Marino

Stefan Ålander efter 1-2-måletDet är aldrig lätt att vinna på beställning men de svenska U21-herrarna lyckades prestera det som krävdes för att ta en programenlig seger borta mot San Marino.
Stefan Ålander (bilden) satte det psykologiskt viktiga 2-1-målet efter paus och sedan kunde Sverige rulla på till en 5-1-seger på Serravalle-stadions ypperliga matta.
Sverige började bra och skapade mycket. Hemmalaget mötte överraskande högt i banan vilket gav ytor på djupet för svenskarna. I takt med att marinesernas ork tröt sjönk man allt djupare hemåt och en mer förväntad matchbild infann sig. Svenskarna fick stångas mot ett tätbefolkat straffområde.
Efter Bojan Djordjics ledningsmål infann sig kanske också en känsla av att det skulle gå lätt att expediera matchen för Sverige. Faktum var att de kämpande hemmaspelarna vann de flesta andrabollarna men kvitteringen före paus får dock mer skrivas på slumpkontot.
- Det är nog den enda chansen de har på hela matchen, säger svenske tränaren Stig Fredriksson om målet som tillkom sedan debutanten Renzi blivit friställd på ett inspel sedan Dennis Jonsson sluntit omkull i gräset.
- Men vi fick fart på det i andra tycker jag. Vi gick ut och krigade bättre på andrabollarna, började också komma runt på kanterna - och då hängde de inte med längre.
Ishizaki jublar med Elmander efter frisparksmåletTrots 1-1 i halvtid infann sig alltså aldrig den stora ängslan och ny svensk ledning registrerades efter knappa kvarten. Det var Stefan Ålander som mötte upp med pannan fint vid bortre stolpen och det kändes nog som början till slutet för hemmalagets hopp.
Ishizaki förvaltade en straff till 1-3 och 1-4-målet var kvällens behållning. Johan Elmander svarade för ett förstklassigt frisparksmål i trakten av krysset. Slutsiffrorna spikade inhoppande Alexander Farnerud på tilläggstid. Siffrorna kunde ha blivit större, bland annat hade Elmander fyra frilägen i matchen.
Mikael Antonsson fick gå ut med en lårkaka men det ska vara kurerat till tisdag. Två svenska varningar noterades (Piñones-Arce och Jonsson) men inga spelare är avstängda till polenmatchen i Sundsvall. Sedan tidigare har Stefanidis och Ishizaki varsin varning i EM-kvalet.
För svenskarna var det förstås skönt att måste-segern var bärgad. Samma kväll besegrade Ungern Lettland med 3-1 hemma.
- Då är det bara för oss att ta fullt mot Polen som gäller då, säger Fredriksson, nöjd med resultatet och hyggligt nöjd med insatsen.
- Vi såg kanske lite stressade ut i en del situationer och det är inte bra. Men på det stora hela så är det okej. Det är aldrig lätt att gå ut och vinna på beställning och inte mot en motståndare som backar hem med nio man i straffområdet.
EM-kval U21
6 juni 2003 20.30
Stadium Serravalle
San Marino-Sverige 1-5 (1-1)
0-1 (25) Bojan Djordjic, 1-1 (43) Alexander Renzi, 1-2 (59) Stefan Ålander, 1-3 (65) Stefan Ishizaki, straff, 1-4 (78) Johan Elmander, 1-5 (90 +2) Alexander Farnerud.
Sverige: Johan Wiland - Dennis Jonsson, Mikael Antonsson (Richard Henriksson 76), Per Nilsson, Mikael Dorsin - Babis Stefanidis, Stefan Ishizaki, Stefan Ålander, Bojan Djordjic - Pablo Piñones-Arce (Alexander Farnerud 63), Johan Elmander.
Ersättare - ej inbytta: John Alvbåge - Gabriel Ucar, Jon Jönsson, George Mourad, Markus Rosenberg.
Publik: 623
Svenska varningar: Pablo Piñones-Arce och Dennis Jonsson.
Domare: Albano Janku, Albanien. Ass.domare: Engjell Pjetrushi och Sokol Avdo, båda Albanien. Fjärdedomare: Zeqir Kongjini, Albanien.

Tabell & spelprogram
Sveriges trupp
San Marinos trupp