U21 herr: Oavgjort mot Polen i Sundsvall

Sverige-Polen i EM-kvalmötet på Idrottsparken i Sundsvall slutade 1-1. Efter slutsignalen jublade polackerna, medan de svenska spelarna grämde sig över det oavgjorda resultatet.
- Just nu känns det mer som en förlust, sade Stefan Ishizaki (utsedd till matchens bäste spelare i det svenska laget) direkt efter matchen.

Sverige kom till spel med ett femmannamittfält med hemmasonen Stefan Ålander i en släpande roll, och inledde matchen starkt. Mittfältet satte hård press på Polen, och Babis Stefanidis gav Sverige ledningen redan efter åtta minuter, efter en fin passning av Bojan Djordjic. Bojan Djordjic hade sedan chansen att ge Sverige 2-0 sedan en polsk back bjudit på en gratischans, men i helt fritt läge rullade Djordjic bollen rakt på duktige polske målvakten Kuszczak.
Men Polen kom in i matchen allt mer, och skapade en rad farligheter utan att riktigt komma till i avsluten. När kvitteringen kom tidigt i andra halvlek var den inte orättvis. Efter Sebastian Milas mål backade Polen omedelbart hem för att spela på resultatet - och kontringar. Det svenska laget klarade inte att hålla uppe det fina spelet, utan körde fast på mittfältet. Jon Jönsson dominerade luftrummet, men svenskarna hade svårt att få bollen under kontroll. I slutskedet hade Sverige ändå ett par bra chanser att stjäla segern, bland annat en kraftfull nick av Johan Elmander som den polske målvakten fick göra en paradräddning på.

- Vi kunde ha vunnit och fått med oss tre poäng, men i slutskedet kunde vi ha förlorat matchen också. Jag är nöjd med första halvlek, men vi tappar lite för mycket av spelet i andra. Sett över matchen får vi nog vara nöjda med det oavgjorda resultatet idag, sade förbundskapten Torbjörn Nilsson.

Matchen bjöd på en hel del tufft spel och den utmärkte schweiziske domaren fick anledning att dela ut sju gula kort, fyra till Sverige och tre till Polen.
- Inte mycket att säga om, det var mycket kamp och en match utan gula kort är ju ingen riktig match, kommenterade den polske förbundskaptenen Edward Klejndinst, som även i övrigt var nöjd med matchen:
- Ett rättvist resultat, och en rolig match för publiken. Den här gruppen handlar om tre lag (Polen, Sverige och Ungern), och det här var ett bra resultat för oss, sade Klejndinst efter matchen.

Gruppens andra match mellan San Marino och Ungern slutade 2-1, men San Marino var ytterst nära att klara 1-1. Ungrarna lyckades trycka in segermålet på övertid, och därmed gick Sverige miste om lite draghjälp i tabellen. Likt A-landslaget har U21-truppen dock sitt öde i egna händer. Med en svensk seger i returmatchen nere i Polen, så finns chansen till gruppseger kvar för Torbjörn Nilssons lag.


EM-kval U21

10 juni 2003 19.00
Idrottsparken, Sundsvall
Sverige-Polen 1-1 (1-0)
1-0 (7') Babis Stefanidis, 1-1 (49') Sebastian Mila.
Sverige: 1 Johan Wiland - 18 Dennis Jonsson (15 Gabriel Ucar 46'), 6 Richard Henriksson, 5 Per Nilsson, 3 Mikael Dorsin (k) - 4 Stefan Ålander - 14 Babis Stefanidis, 13 Jon Jönsson, 10 Bojan Djordjic (8 Alexander Farnerud 64'), 7 Stefan Ishizaki - 9 Johan Elmander.
Ersättare - ej inbytta: 12 John Alvbåge - George Mourad, 11 Pablo Piñones-Arce, 17 Markus Rosenberg.
Polen: 1 Tomasz Kuszczak - 2 Kamil Kuzera, 3 Jacek Kowalczyk, 4 Sebastian Mila, 5 Michal Strasiak, 6 Pawel Strak (17 Krzysztof Kazimierczak 80'), 7 Lukasz Madej, 8 Patryk Rachwal (k), 9 Sebastian Olszar (16 Radoslaw Matusiak 75'), 10 Michal Golinski, 11 Bartosz Slusarski (14 Marcin Nowacki 33').
Varningar: Sverige: Ålander (58'), Ucar (65'), Ishizaki (72'), Stefanidis (94'). Polen: Kuzera (17'), Rachwal (41'), Mila (55').
Skott totalt: 11-16. Skott på mål: 8-7. Frisparkar: 19-23. Hörnor: 3-7. Offsides: 2-4.
Publik: 3.381.
Domare: René Rogalla, Schweiz. Ass. domare: Antonio Fernandez & Klaus Rogalla, båda Schweiz. Fjärdedomare: Claudio Circhetta, Schweiz.

Tabell & spelprogram
Sveriges trupp
Polens trupp