F19/84: Sverige till EM-semifinal

Maria EdmanSverige gick segrande ur straffdramat som följde på den oavgjorda matchen mot Italien i sista gruppspelsmatchen vid F19-EM i Tyskland. Målvakten Maria Edman var en av hjältarna. Sekunderna före ordinarie matchtids utgång släppte Edman in ett skott ur närmast omöjlig vinkel.
- Jag hoppades så både för lagets och Marias skull att hon skulle få ta revansch i straffsparksläggningen, berättar förbundskapten Anna Signeul.
Nu väntar EM-semifinal mot Norge på fredag klockan 15.00 i Grimma.
Den direkt avgörande matchen mot Italien slutade 3-3 efter ordinarie speltid. Enligt vad man kunde utläsa av UEFA:s tävlingsbestämmelser skulle Italien då förklaras som vinnare eftersom man hade bättre resultat än Sverige i kvalomgången. Men det fanns ett tillägg/undantag, att om de båda likaplacerade lagen mötes inbördes skulle istället straffar avgöra.

Efter att Nilla Fischer satt Sveriges första straff räddade Maria Edman italienskornas första. Därmed hade Sverige övertag. Eftersom Italien missade ytterligare en straff behövde bara fyra av de fem svenska straffskyttarna stiga fram.
Nilla Fischer gjorde även det första svenska målet under ordinarie speltid. Då hade Agnese Ricco redan gett Italien ledningen några minuter före halvtid. Maria Edman boxade ett skott som tog i ribban och vidare ut till Agnese Ricco.
Nillas 1-1 var ett distansskott tätt under ribban i det italienska målet.
Yolanda Odenyo gjorde en jätterusch från mittplan, väggade med Maria Nordbrandt och fick bollen tillbaka perfekt när hon i full fart bröt in i straffområdet och kallt placerade bollen till 2-1.
Agnese Ricco kvitterade på ett skott som påminde om Englands segermål mot Sverige.
- Det fanns alltså ingen lucka men någon borde gått fram och satt press på skytten, anmärker Anna Signeul.
Ett fint anlagt anfall på högerkanten av Anna Paulson vidare till Johanna Almgren avslutades med ett inlägg till Hoda Siid Ahmed som mötte på volley och gjorde 3-2. Italiens kvittering i slutsekunderna genom Guilia Domenchetti var tung, men knäckte inte svenskorna - och framförallt inte Maria Edman.

Förbundskapten Anna Signeul kommenterar:
- Vi hade 60-70 procents bollinnehav, spelarna är starka i kroppen. Vi fick bättre fart i starten av anfall i andra halvlek och mera djup för Nilla Fischer och Caroline Seger på mittfältet. Det gick gärna litet långsamt i backlinjen. Italienskorna hann nästan flytta över hela sitt lag innan vi slog passningen som skulle vända spelet. Italienskorna å sina sida slog sina passningar direkt i djupet och chansade.
- Det var ovisst om Nilla Fischer skulle kunna spela. Hon kände sig inte bra och det var nära att hon hade fått se matchen från läktaren istället. Hon betyder emellertid så mycket för de andra spelarnas trygghet att i det längsta väntade vi att ta det slutliga beslutet. Jag var beredd att byta Nilla redan efter en kvart om hon inte skulle orka. Men hon kämpade storstilat matchen igenom.
- Johanna Almgren har vår sjukgymnast Karin Brandell gjort underverk med efter hennes ledbandskada i foten. Johanna har förstås själv underkastat sig tre timmars rehab-träning de senaste dagarna. Hon kom in i andra halvlek gjorde en utmärkt insats och tvekade inte att lägga en av straffarna.

EM-slutspel F19
Grupp A, 29/7 BORN:
Sverige - Italien 7-4 (1-0, 3-3 vid full tid, avgjort på straffar)0-1 Angese Ricco (41), 1-1 Nilla Fischer (55), 2-1 Yolanda Odenyo (62), 2-2 Agnese Ricco (66), 3-2 Hodan Siid-Ahmed (82), 3-3 Guilia Domenchetti (90).
Sveriges straffmål: Nilla Fischer, Yolanda Odenyo, Johanna Almgren, Hodan Siid-Ahmed.
Sverige: Maria Edman - Anna Paulson, Maria Nilsson, Yolanda Odenyo, Maria Carlsson - Natalie Tingvall (Johanna Almgren 67), Caroline Seger, Nilla Fischer, Hodan Siid-Ahmed - Maria Nordbrandt, Sofie Andersson (Jennie Andréason 67).


Resultat och tabell från F19-EM

Upplagt av: Thorsten Frennstedt