F19/84: EM tog slut efter straffar

Sverige hade ledningen i halvtid med 2-0 i EM-semifinalen , men orkade inte riktigt behålla orken och kylan tiden ut. I matchens sista minut lyckades Norge kvittera, och var sedan också säkrast i den efterföljande straffsparksläggningen. I det sjukdomsdrabbade svensklägret var besvikelsen förstås stor.
- Det är otroligt synd om tjejerna som de har kämpat i varje match, utan att ha fått något gratis är det en prestation att ens gå till semifinal, säger förbundskapetn Anna Signeul.
Nilla Fischer gav Sverige ledningen på en nick efter en lång och precist placerad frispark från Anna Paulson. Sverige kontrollerade spelet och tillät norskorna att bara komma till några illa riktade avslut långt utifrån.
Sverige fick en straff efter att Maria Nordbrandts skott först gått i mål och dömts bort trots att en norsk spelare tagit med hand och varnats.
Nilla Fischer sköt straffen som var välplacerad men räddades av Erika Skarbö som dök åt rätt håll. Nilla hann fram på returen och lyfte bollen över den liggande målvakten. Endast 5 minuter återstod av halvleken.
Andra halvlek började med ett missförstånd i den svenska backlinjen. Bollen rann ut till Reidun Nielsen vid bortre stolpen som missade gratischansen.
Reduceringsmålet kom först efter 71 minuter på en djupledspassning av Guro Knutsen till Stina Frantzen som fick ett för bra läge för att missa mot Maria Edman i målet.
Sveriges bästa chanser efter paus var Hodan Siid-Ahmeds långskott som Erika Skarbö tippade till hörna, Nilla Fischers hörna som Erika tippade i ribban, samt när Nilla Fischer chippade fram bollen till Maria Nordbrandt som tvingade den norska målvakten att rädda med ett motlägg.
Sverige drog ner tempot mot slutet, vilket hade både taktiska men främst fysiska orsaker.
Matchen gick på tilläggstid när Lisa-Marie Woods fick en yta ute på högerkanten för att slå inlägget som Tone Röst Heimlund satte huvudet till från nära håll framför Marie Edman.

Norge inledde straffsparksläggningen. Lisa Marie Woods satte den första, Nilla Fischer kvitterade till 1-1, Runa Vikstad sköt 1-2 varefter Yolanda Odenyo gjorde 2-2. Reidun Nielsen gjorde 2-3. Johanna Almgren sköt sin straff med kraft i ribban, men Stine Frantzen brände sin utanför. Hodan Siid-Ahmed prickade ribban på samma ställe som Johanna. Norges nästa straff avgjorde. Den satte Oda Höllo Svingen.

Förbundskapten Anna Signeul kommenterar:
- Det är otroligt synd om tjejerna som de har kämpat i varje match, utan att ha fått något gratis är det en prestation att ens gå till semifinal. När sedan 13 av 18 spelare drabbades av maginfluensa fick vi närmast tänka i banorna att få ihop ett lag på plan.
Det höll i 45 minuter. Vi fick vara extra försiktiga med bytena. Marie Edman i målet mådde inte bra och Anna Hofwing var uppvärmd hela matchen beredd på ett snabbt inhopp.
Jag vet att mina norska kollegor tillsammans med sitt lag studerade videon från vår straffsparksläggning mot Italien. Vi visste att de visste var de skulle skjuta. Det tror jag fanns undermedvetet både hos Hodan och Johanna och därför tog de i litet extra. Nilla och Yolanda stängde av de tankarna och gjorde som vanligt. Vi ska också titta på video, även om det inte förändrar resultatet, men nog hade vi en känsla av offside på det första och ruff på det andra norska målet.

EM-slutspel F19
Semifinal
1/8 GRIMMA
Sverige - Norge 4-6 e str. (2-0 i halvtid, 2-2 vid full tid).1-0 Nilla Fischer (5), 2-0 Nilla Fischer (40), 2-1 Stine Frantzen (71), 2-2 Tone Röst Heimlund (90).
Sveriges mål i straffsparksläggningen: Nilla Fischer, Yolanda Odenyo.
Sverige: Maria Edman - Anna Paulson, Maria Nilsson (Maria Thuré 71), Yolanda Odenyo, Maria Karlsson - Natalie Tingvall, Caroline Seger, Nilla Fischer, Hoda Siid-Ahmed - Maia Nordbrandt, Sofie Andersson (Johanna Almgren 61).
Publik: 2.300.

Frankrike - England 2-0 (1-0)

Frankrike och Norge möts i final på söndagen. Ingen match om tredje pris.

Upplagt av: Thorsten Frennstedt