Herr: Sverige klart för EM

Precis som 1999 fick det svenska fotbollslandslaget jubla efter EM-kvalmatchen på Slaski-stadion, Chorzów. Mikael Nilsson och Olof Mellberg gjorde målen när Sverige tog en säker 2-0-seger mot Polen och kvalificerade sig för nästa års EM i Portugal.
Mellberg och Söderberg jublar i Chorzow- Vi gratulerar hela svenska folket till det här, sa förbundskapten Tommy Söderberg, till Kanal 5 minuterna efter slutsignalen.
- Vi känner att vi har ett härligt stöd från svenska folket och det betyder oerhört mycket för oss.
De tusentals båttutorna på Slaski-stadion tystnade redan ett par minuter efter avspark. Mittbacken Mikael Svensson följde med långt ner på Polens planhalva och nickade bollen förbi Mattias Jonson till Mikael Nilsson som säkert placerade in 1-0 bakom Polen och Liverpools målvakt Jerzy Dudek.
Polen kom tillbaka under mitten av första halvlek och en kvittering hängde i luften när Olof Mellberg i den 37:e minuten språngnickade in sitt första landslagsmål - 2-0.
Efter paus fortsatte Polen pressa men det svenska försvaret och målvakten Andreas Isaksson spelade bra och avstyrde de flesta farligheterna tidigt. Särskilt Erik Edman briljerade med brytningar á la Glenn Hysén på Wembley.
Efter 0-2 - Mellbergs första landslagsmålEfter 63 minuter fick den polske mittbacken Tomasz Hajto sitt andra gula kort efter en ful armbåge i ansiktet på Marcus Allbäck. Men Polen gav inte upp. Grzegorz Rasiak ersatte Marek Saganowski i anfallet och oroade flera gånger på slutet. Samtidigt var det polska försvaret vidöppet och Marcus Allbäck fick tre lägen att helt punktera matchen.
Men hans missar spelade mindre roll. Sverige vann EM-kvalmatchen med 2-0 och toppar inför avslutningsmatchen mot Lettland kvalgrupp 4 med ointagliga 17 poäng. Precis som VM-kvalavslutningen mot Azerbajdzjan 2001 blir matchen mot Lettland på Råsunda den 11 oktober betydelselös för Sveriges del.
Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg kan i lugn och ro börja planera för EM-slutspelet i Portugal 2004. Den 12 juni spelas inledningsmatchen på Estádio Dragão i Porto.
EM-kvalgrupp 4
10 september 2003 kl 20.15
Slaski-stadion, Chorzów
Polen-Sverige 0-2 (0-2)
0-1 (2) Mikael Nilsson, 0-2 (37) Olof Mellberg.
Sverige: 1. Andreas Isaksson - 2. Teddy Lucic, 3. Olof Mellberg, 4. Michael Svensson, 5. Erik Edman - 6. Andreas Jakobsson - 7.Mikael Nilsson, 8. Anders Svensson, 9. Fredrik Ljungberg - 10. Marcus Allbäck (17. Zlatan Ibrahimovic 86), 11. Mattias Jonsson (14. Anders Andersson 85).
Ersättare (ej inbytta): 12. Magnus Hedman, 13. Christoffer Andersson, 15. Tobias Linderoth, 16. Kim Källström, 18. Niklas Skoog.

Polen: 1. Jerzy Dudek - 2. Tomasz Klos, 7. Tomasz Hajto, 6. Jacek Bak, 4. Michal Zewlakow - 9. Mariusz Lewadowski (16. Kamil Kosowski 67), 5. Miroslaw Szymkowiak, 3. Radoslaw Sobolewski, 8.Jacek Krzynowek - 10. Marek Saganowski (17. Grzegorz Rasiak 65), 11. Maciej Zurawski (18. Pawel Kryszalowicz 73).
Ersättare (ej inbytta): 12. Grzegorz Szamotulski, 13. Tomasz Zdebel, 14. Mariusz Kukielka, 15. Marcin Baszczynski.

Domare: Michael Riley (England). Assisterande domare: David Babski (England) & Glenn Brian Turner (England). Fjärdedomare: Uriah Rennie (England).
Publik: 35 000.
Varning, Sverige: Michael Svensson.
Varningar, Polen: Tomasz Klos, Marek Saganowski, Grzegorz Rasiak.
Utvisning: Tomasz Hajto (63, två varningar).
Resultat/Tabell EM-kvalgrupp 4

Upplagt av: Martin Fransson