U21 herr: 1-1 mot Polen

Sverige behövde en seger mot Polen för att ha kvar chansen till gruppseger i U21-EM-kvalgruppen. Det blev oavgjort, 1-1.
- Jag tycker att vi borde vunnit, säger förbundskapten Torbjörn Nilsson.
Det har varit en tung start på veckan för Torbjörn Nilsson och hans unga manskap. I måndags kom beskedet att Sveriges 6-0-seger mot San Marino skrevs om till 0-3 efter att Stefan Ishizaki spelat - trots att han egentligen var avstängd.
Jon Jönsson i kampMatchen mot Polen i Wodizlaw Slaski var en möjlighet till revansch. Och det började bra. Redan efter nio minuters spel tog inhopparen Pablo Piñones Arce (Johan Andersson drabbades av en hjärnskakning efter fem minuters spel) vara på en framspelning från Johan Elmander och slog in 1-0.
Ledningen stod sig till halvtid, men det var Polen som var det starkare laget.
- Polen är ett bra lag och spelade bra efter vårt ledningsmål. I paus pratade vi om att inte låta dem få ett tidigt mål i andra halvlek, men det fick de och jag tror att det satte sig i huvudet på killarna, säger Nilsson.
Minuterna efter paus utjämnade Nowacki. 1- 1 stod sig sedan tiden ut. Trots att Sverige, främst genom Johan Elmander, hade flera bra chanser att avgöra.
- Vi var tvingade att vinna för att vinna gruppen och jag tycker att vi borde ha vunnit. Laget har den senaste veckan varit väldigt bra under träningarna, säger Nilsson.
Bäst i det svenska laget var IFK Göteborgs mittback Mikael Antonsson. Två andra som kunde kvittera ut mer än godkänt var John Alvbåge och Jon Jönsson.
I tisdagskvällens andra gruppmatch vann Lettland mot Ungern med 2-0. Det svenska hoppet om att som grupptvåa ta en play-off-plats till EM-slutspelet lever fortfarande. Men för att nå dit krävs att Sverige vinner mot Lettland den 10 oktober samtidigt som Ungern tappar poäng mot Polen. Dessutom måste resultaten i de andra grupperna gå Sveriges väg eftersom det bara är de sex bästa tvåorna som tar sig vidare till play-off.
Positivt är att resultaten mot gruppens sämsta lag stryks när de olika grupptvåornas resultat jämförs. Klarar Sverige en andraplats har alltså de tappade San Marino-poängen mindre betydelse.
U21 EM-kvalgrupp 4
9 september 2003 kl 17.00
Miejski Stadion, Wodizlaw Slaski
Polen-Sverige 1-1 (0-1)
0-1 Pablo Piñones Arce (9'), 1-1 Nowacki (47')
Sverige: 1. John Alvbåge - 3. Fredrik Stenman, 2. Mikael Antonsson, 5. Per Nilsson, 4. Gabriel Ucar (17. George Mourad 79') - 8. Alexander Farnerud (18. Samuel Holmén 68'), 13. Andreas Johansson, 10. Jon Jönsson, 7. Tobias Hysén - 9. Johan Elmander, 15 Johan Andersson (11. Pablo Piñones Arce 6')
Ersättare: 12. Johan Wiland, 6. Stefan Ålander, 16. Marcus Dahlin.
Domare: Iouri Baskakov, Ryssland. Ass. domare: Alekej Monakhov & Igor Kotkovski, båda Ryssland. Fjärdedomare: Sergej Frantsuzov, Ryssland.
Publik: 2.600
Resultat/Tabell EM-kvalgrupp 4

Upplagt av: Martin Fransson