Herr: Lettisk glädje på Råsunda

Marcus Allbäck slår straffen över och utanför i slutminuternaSverige förlorade mot Lettland i årets sista EM-kvalmatch med 0-1, den första svenska kvalförlusten på drygt sex år. 1997 på Ernst Happel-stadion i Wien var det Andreas Herzog - på Råsunda 2003 var det Maris Verpakovskis som visade hur man vinner mot Sverige.
- Vi har inget att skylla på. Våra förberedelser och träningar har varit bra, men ändå lyckas vi inte spela bra fotboll idag. Man får gratulera Lettland, men vi är inte nöjda med vad vi presterar idag. Vi ville mer, sade en besviken Tommy Söderberg efter matchen.
Sverige skapade trots sina problem ett helt pärlband av chanser att få åtminstone oavgjort. Därtill brände Marcus Allbäck en straff sedan han själv gjorts ned i straffområdet med fem minuter kvar att spela. Sverige hade tidigare haft bud på en straffspark, den situationen ledde till en lettisk frilägesutvisning men domaren pekade på frispark.
Lettland försvarade sig efter utvisningen med förtvivlans kraft långt ner på egen planhalva, och lyckades hålla distansen ut trots intensiv svensk press.
Det ska sägas att den lettiska segern inte var vad man brukar kalla "rättvis". Men under de sex år och 25 kvalmatcher som Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck varit obesegrade har det andra gånger varit Sverige som haft "marginalerna på sin sida".
Den omtalade sviten var inget Tommy Söderberg sörjde i efterhand:
- Nej, den har ju funnits där men vi har inte reflekterat så mycket över den. Allting har ett slut, så var det också för Järvsöfax...
- Det är så mycket annat vi hade att spela för idag, självklart ville vi vinna för lagets skull, för våra förberedelser inför EM, för publiken här på Råsunda.
Sveriges lagkapten Olof Mellberg tackade publiken på Råsunda, och alla andra som under året givit laget sitt stöd på hemma- och bortamatcherna.
Lettlands förbundskapten ville också han på nästan svenskt vis tacka alla som hjälpt laget till framgång.
- Vi är mycket stolta över vårat kvalspel. Vårat mål var att slåss om andraplatsen i gruppen, och det har mina spelare gjort hela vägen. All lettisk fotboll, det lettiska förbundet, alla funktionärer som arbetat vid våra matcher, och alla våra supportrar har del i Lettlands framgång, sade Aleksandrs Starkovs på presskonferensen efter matchen.
Segern innebar att Lettland av egen kraft tog andraplatsen i gruppen. Polen slog Ungern med 2-1 i Budapest, en seger som nu alltså betydde intet. Lettland spelar playoff om en plats i EM i Portugal, och gör det välförtjänt efter en stark insats kvalet igenom.
För Sveriges del gäller det nu att se framåt mot EM i Portugal nästa sommar - vårat tredje raka mästerskap. Förberedelserna börjar redan om en månad med en landskamp mot Egypten i Kairo den 18 november.

EM-kval: Sverige-Lettland
Matchvärd SAS
Råsunda
Lördag 11 oktober 17.00
Sverige-Lettland 0-1
(0-1)
0-1 Maris Verpakovskis (22')
Sverige: 1. Andreas Isaksson - 2. Teddy Lucic (13. Mikael Dorsin 46'), 3. Olof Mellberg, 4. Michael Svensson, 5. Christoffer Andersson (15. Andreas Johansson 81') - 6. Andreas Jakobsson - 7. Mikael Nilsson, 8. Anders Svensson, 9. Kim Källström (17. Zlatan Ibrahimovic 64') - 10. Marcus Allbäck, 11. Mattias Jonson.
På bänken: 12. Magnus Hedman, 14. Anders Andersson, 16. Tobias Linderoth, 18. Niklas Skoog.
Varnade: Michael Svensson
Lettland: 1. Aleksandrs Kolinko - 2. Igors Stepanovs, 3. Vitalijs Astafjevs, 4. Mihails Zemlinskis, 5. Valentins Lobanovs, 6. Olegs Blagonadezdins, 7. Dzintars Zirnis, 8. Imants Bleidelis, 9. Maris Verpakovskis (17. Andrejs Stolcers 88'), 10. Andrejs Rubins (16. Jurgis Pucinks 81'), 11. Vits Rimkus (14. Aleksandrs Isakovs 74').
På bänken: 12. Andrejs Piedels, 13. Viktors Dobrecovs, 15. Igors Semjonovs, 18. Maris Smirnovs.
Varnade: Mihails Zemlinskis.
Utvisad: Dzintars Zirnis (73')

Publik:
32.095
Statistik: Bollinnehav% 60-40, Skott 17-8, Skott på mål 4-3, Frisparkar 13-20, Hörnor 5-2, Offside 2-1, Varningar 1-1.

Domare
: Massimo de Santis, Italien. Ass. domare: Vincenzo Mitro & Andrea Consolo, båda Italien. Fjärdedomare: Stefano Farina, Italien.

EM-kvalgrupp 4