U21 herr: Till EM-playoff efter 3-2 mot Lettland

Matchhjälten TobiasSverige besegrade Lettland med 3-2 i den avslutande EM-kvalmatchen på Tunavallen i Eskilstuna. Samtidigt föll Ungern hemma mot Polen med 1-2 och Sverige är därmed klara för play-off till EM 2004.
Trots en imponerande inledning satt segern till slut långt inne för Sverige, Tobias Hysén blev matchhjälte genom att nicka in 3-2 i slutminuterna.
- Kan knappt beskriva det. Otroligt att få göra ett så viktigt mål första gången jag gör mål i landslaget, jublade Tobias Hysén efteråt.

Det blev en rafflande final på Tunavallen. Med 10 minuter kvar att spela hade Lettland kvitterat, samtidigt som Ungern gjort 1-0 på Polen i Budapest. Resultaten innebar vart och ett för sig att Sverige var borta från vidare spel. Men Tobias Hysén nickade Sverige till seger, och efter ett par långa minuters väntan kom beskedet: två sena polska mål av Ebi Smolarek och Piotr Brozek hade släckt Ungerns hopp om att sluta tvåa i gruppen.
- Oerhört skönt givetvis. Vi spelade mycket bra de första 30 minuterna, men i andra slutar vi springa. Men det var en skön seger och vi får också tacka för att Polen gjorde sitt, säger förbundskapten Torbjörn Nilsson.
Sverige gjorde vad man ville i första halvlek. I defensiven höll sig letterna på respektfullt avstånd, och lät de tekniska svenskarna leka fotboll. Johan Elmander, Alexander Farnerud, Stefan Ishizaki och övriga svenskar tackade för utrymmet och visade upp hela registret. Publiken på Tunavallen bjöds på överhoppningar, skarvar, jonglering, väggspel, cykelsparkar och dribblingar. Det tycktes omöjligt att hitta en gulblå tröja som stod still - hela laget rörde sig som en enhet.
Det vackra spelet var också effektivt, och ledde till avslut. Lagkaptenen Johan Elmander var effektivast av dom alla och satte två av sina tre chanser, samtidigt som han agerade både murbräcka och framspelare för sina lagkamrater.
- Min insats i första halvlek var väl OK, log Elmander brett efter matchen.
Sverige hade alltså en komfortabel ledning i halvtid, men ledningen kunde och borde kanske varit större. 
I paus berättade den lettiske coachen förmodligen en del om livets bistra sanningar för sitt lag, som sedan kom ut med en nyfunnen agressivitet i andra halvlek. Samtidigt så slutade Sverige ta de uppoffrande löpningarna och blev stillastående.

Lycklig Torbjörn efter slutsignalen-  Vi slutade springa i djupled, och trodde det skulle räcka att låta bollen göra jobbet. Vi slår bort lite enkla passningar också, och släpper på det sättet in dom i matchen, sade Tobias Hysén efter matchen.
Letterna reducerade genom Girts Karlsons. Johan Elmander tvingades strax därefter utgå på grund av skadekänning i baksidan av låret, och ett par minuter senare kom kvittering genom Lettlands bäste spelare Andrejs Butriks. I det dystra läget visade Torbjörn Nilssons lag både mental och fysisk styrka när man anföll med ny kraft.

Det förlösande målet kom i 87:e minuten, genom Johan Andersson som sprang sig loss på högerkanten. Hans inlägg möttes av en svärm gulblå som störtade in i straffområdet, och Tobias Hysén blev matchhjälte genom att klämma sig före en back och nicka in segermålet invid målvaktens högra stolpe.
Efter slutsignalen sprang svenskarna ett lågmält ärevarv, i väntan på besked om slutresultat i matchen Ungern-Polen. Beskedet dröjde men när budet kom att Polen vunnit med 2-1, så bröt det stora jublet ut i det svenska omklädningsrummet. Sverige hade klarat andraplatsen, och med en titt på kvällens övriga resultat är playoff-platsen klar. EM-kvalgrupp 1 spelas visserligen färdigt först under lördagen, men varken Cypern, Slovenien eller Israel kan bli en bättre tvåa än Sverige. Sveriges facit räcker för att bli den sjätte bästa grupptvåan.
Sverige kommer därmed att lottas mot en gruppvinnare i ett direkt avgörande hemma-borta möte om en plats i nästa års EM-slutspel. Playoff-matcherna spelas 15-19 november, och lottningen görs redan på måndag.
Om lottningen till EM-playoff
EM-kvalgrupp 4
bingolotto.jpg (14638 bytes)U21 EM-kvalgrupp 4
10 oktober 2003, 19.00
Tunavallen, Eskilstuna
Sverige-Lettland 3-2 (2-0)
1-0 (3') Johan Elmander, 2-0 (15') Johan Elmander, 2-1 (71') Girts Karlsons, 2-2 (80') Andrejs Butriks, 3-2 (87') Tobias Hysén.
Sverige: John Alvbåge - Christian Järdler, Mikael Antonsson (Marcus Dahlin 56´), Stefan Ålander, Fredrik Stenman - Tobias Hysén, Stefan Ishizaki, Andreas Johansson (Jon Jönsson 63'), Eldin Karisik - Johan Elmander (Johan Andersson 77'), Alexander Farnerud.
Ersättare, ej inbytta:  John Alvbåge, Gabriel Ucar, Pablo Piñones-Arce, Samuel Holmén,
Lettland: Maris Eltermanis - Vladimirs Cimanis, Kaspars Gorkss, Oskars Klava, Deniss Ivanovs - Jurgis Kalns, Vadims Logins, Vadims Gospodars, Jurijs Sokolovs - Andrejs Butriks, Girts Karlsons.
Avbytare: Ingus Lukovics (mv), Maric Lescinskis, Dimitrijs Cugunovs, Aleksejs Visnakovs, Intars Kirhners, Roberts Mezeckis, Gatis Kalnins.
Domare: Johan Verbist, Belgien. Ass. domare: Claude Gregoire & Vincent Despiegeleer, båda Belgien. Fjärdedomare: Peter Jordens, Belgien.
Publik: 4.024.
Statistik: Skott 17-15, Skott på mål 8-7, Frisparkar 27-7, Hörnor 6-2, Offside 5-3, Varningar 0-3.