Herr: Svensk förlust i Kairo

Anders Andersson lommar av planenEgypten besegrade Sverige med matchens enda mål gjort redan efter tio minuter. Sverige dominerade långa perioder utan att lyckas omsätta bollinnehavet i mål. För första gången sedan sommaren 2000 har landslaget därmed förlorat två matcher i rad.
Däremot gladde debutanterna: Östlund och von Schleebrügge gjorde stabila insatser i backlinjen, och Wilhelmsson gjorde en mycket bra match till höger på mittfältet.
>
Det egyptiska målet föll redan i den tionde matchminuten. Ett egyptiskt skott ändrade riktning på en svensk försvarare, och bollen studsade ut framför Ahmed Belal som kunde raka in bollen. Magnus Hedman visade god form, men var chanslös på målet.
Wilhelmsson utmanar BarakatSverige började omedelbart jaga kvittering. Christian Willhelmsson var pigg och arbetade hårt både offensivt och defensivt och skapade tre bra möjligheter före paus även om det bara blev ett avslut på mål.
Två byten var bestämda på förhand, Anders Andersson mot Pontus Farnerud och Marcus Allbäck mot Mattias Jonson. Anders Andersson fick komma in strax före halvtidsvilan, och var inblandad i flera vassa chanser.
Andersson fick Sveriges kanske bästa chans till kvittering, då han nickade ett inspel från Selakovic och Edman i stolpen. Senare tvingade Andersson den egyptiske målvakten till en paradräddning efter en svensk trippelhörna.
Sverige dominerade mer ju längre matchen led. Egypten pressades tillbaka, men de riktigt klara chanserna och målen uteblev för Sverige. Anders Svensson fick sista möjligheten genom en frispark i bra läge på tilläggstid, men försökte sig på en misslyckad spelvariant istället för skott.
För Egypten innebär segern mot Sverige och helgens seger mot Sydafrika att man går stärkta mot de afrikanska mästerskapen i januari-februari nästa år.
För svensk del följer nederlaget på förra månadens EM-kvalförlust mot Lettland. Inte sedan förlusten mot Italien i EM 2000 och den efterföljande förlustmatchen mot Island i augusti 2000 har det hänt att herrlandslaget förlorat två matcher i rad. Tre matcher i rad har Sverige inte förlorat sedan VM 1990. Det blir något att ta spjärn mot när landslagssäsongen drar igång igen nästa år.
Debutanterna Alexander Östlund och Max von Schleebrügge gladde med sina insatser i backlinjen, och Christian Wilhelmsson hörde till de bästa i det svenska laget. Därmed har förbundskaptenerna Söderberg och Lagerbäck ändå fått några av de besked man ville ha från resan till Egypten.
18 november 20.45
Kairo Stadion
Egypten-Sverige 1-0 (1-0)
1-0 Ahmed Belal (10')Sverige: 1. Magnus Hedman - 2. Alexander Östlund, 3. Olof Mellberg (14. Max von Schleebrügge 59'), 4. Michael Svensson, 5. Erik Edman - 6. Tobias Linderoth - 7. Christian Wilhelmsson, 8. Anders Svensson, 9 Pontus Farnerud (15. Anders Andersson 37') - 11. Mattias Jonson (19. Marcus Allbäck 46'), 10. Stefan Selakovic (17. Andreas Johansson 80').
Ersättare: 12. Dick Last - 13. Christoffer Andersson, 16. Martin Ericsson, 18. Mikael Nilsson.
Varning Sverige: Marcus Allbäck.
Egypten: 1. Nader El Sayed (16. Abdel Wahed 46') - 5. Abdel El Saher El Saka, 6. Medhat Abdel Hady, 8. Sayed Abdel Hafiz (14. Hazem Emam 73'), 9. Ahmed Hassan, 10. Ahmed Belal (24. Amr El Dessouky 46'), 11. Tarek El Saeed (13. Tarek El Sayed 81'), 12. Mohammed Barakat, 15. Beshir El Tabeiy, 21. Hany Saeed (17. Ahmed Hassan 81'), 23. Tamer Abdel Hamid, 
Ersättare: 3. Wacl El Kabany, 18. Sameh Youssef, 19. Abdel Halim Aly, 20. Hady Khashaba.
Varningar Egypten: Medhat Abdel Hady, Amr El Dessouky.
Publik: 20.000
Domare: Mohamed Abdallah, Libyen.
Ass. domare: Medhat Abdel Hady & Amr El Dessouky.
Sveriges trupp till Egypten