U21 herr: Hysén säkrade EM-platsen!

Tobias HysénMed ett sent mål mot Lettland säkrade Tobias Hysén en plats i playoff för Sverige. På onsdagen upprepade han bedriften. Hyséns 1-1-mål i Almendralejo punkterade Spaniens hopp om vändning. Sverige är vidare till EM-slutspelet i maj-juni 2004!
När slutsignalen gick utbröt makalösa glädjescener bland svenskarna. Det spanska övertaget hade varit stort matchen igenom även om pressen inte var fullt lika massiv efter paus.
Första halvlek bjöd nämligen på fullständig spansk dominans, svenskarna gavs inte tillfälle att skapa något eget. Spaniens ledningsmål kom efter en framstöt på vänsterkanten som ledde fram till ett lågt inspel snett inåt bakåt från kortlinjen. Framrusande Rubén Castro mötte direkt och bollen satt i Andreas Isakssons bortre hörn.
Ny stormatch av IsakssonAndreas Isaksson, som varit febersjuk, svarade för en riktigt bra match.
- Isaks fotparad i inledningen av andra halvlek tror jag var viktig för hela matchen, berömde tränaren Stig Fredriksson som varit orolig i första halvlek.
- Vi kom fel i positionerna, de lockade upp oss och trådde in bollar på ytorna bakom. Vi snackade om det i halvtid och sa att tiden talade för oss: "Gör vi ett, måste de göra fyra".
Det spanska bollinnehavet fortsatte i andra halvlek men det hände mindre. Skott utifrån och inlägg blev det mest och Isaksson i mål var som sagt en klippa att luta sig mot för det svenska försvaret.
Det var i 70:e spelminuten som Sveriges 1-1-mål föll genom Tobias Hysén som då varit på planen i fyra minuter. Sverige hade inte många anfall men när tillfället väl gavs så förvaltade man det på bästa tänkbara sätt. Målet föregicks av svensk bollerövring mitt på plan, uppspelet gick snabbt till Kim Källström som direkt vidarebefordrade till helt friställde Hysén till vänster. Tobias lyckades med liten marginal passera bollen förbi hemmamålvakten.
Målet innebar att Spanien var tvungna att göra ytterligare tre mål för att vinna totalt vilket visade sig vara en övermäktig uppgift. Frustrationen växte också hos hemmaspelarna, man drog på sig tre varningar och i slutminuten fick stjärnan Arteta syna det röda kortet.
Fredriksson var förstås mer än nöjd efter det lyckliga slutet på pärsen i Almendralejo.
Torbjörn Nilsson
- Det är inte dåligt av de här killarna att klara av Spanien med de här resultaten i två matcher. När de a-landslagsmeriterade spelarna anslöt blev det ett lyft, de har verkligen fått med sig grabbarna.
- Vi har haft två mål i år, först att ta oss till playoff och sedan att gå vidare till EM. Nu har vi klarat av de två första stegen i trestegsraketen. Nu får vi se till att gå till OS också!
Till OS i Aten (i augusti) går finalisterna samt vinnaren i match om tredje pris i EM. UEFA:s tävlingsregler stipulerar att semifinalisterna är OS-klara men detta åsidosätts nu då värdnationen Grekland är automatiskt kvalificerade till OS. 
De åtta nationer som kvalificerat sig till EM-slutspelet är förutom Sverige: Serbien-Montenegro, Kroatien, Tyskland, Portugal, Schweiz, Vitryssland och Italien.
Se även denna sida för mer info inför EM-slutspelet.
U21 EM-playoff

19 november 21.45
Francisco de la Hera, Almendralejo
Spanien-Sverige 1-1 (1-0)
Sverige till EM-slutspelet 2004 med sammanlagt 3-1.
1-0 (23) Rubén Castro, 1-1 (70) Tobias Hysén
Sverige: Andreas Isaksson - Fredrik Stenman, Mikael Antonsson, Patrik Gerrbrand, Mikael Dorsin - Jon Jönsson, Kim Källström, Andreas Johansson, Stefan Ishizaki (Tobias Hysén 66) - Alexander Farnerud (Babis Stefanidis 84), Johan Elmander.
Ersättare, ej inbytta: John Alvbåge, Marcus Dahlin, Stefan Ålander, Samuel Holmén, Eldin Karisik. På läktaren: Johan Wiland.
Domare: Marcus Nobs, Schweiz.
Publik: 8.500.