U21 herr: Sverige slog Spanien på Örjans Vall

Källström & Farnerud, segerorganisatörerDet var tänkt att Sverige skulle vara chanslöst mot det obesegrade och stjärnspäckade spanska U21-landslaget. Torbjörn Nilssons lag hade dock inte läst samma manus som olyckskorparna, och vann rättvist med 2-0 på Örjans Vall. Efter mål av Alexander Farnerud och Kim Källström har Sverige nu ett riktigt bra läge inför returen i Almendralejo på onsdag.
- Det blir tufft i returen, men nu lär de vara mer offensiva och då kan vi kontra och hålla tätt bakåt, säger målskytten Alexander Farnerud inför matchen på onsdag.
Trots bistra förutsättningar med kyligt väder och regntung plan, så fick publiken på Örjans Vall se en stundtals riktigt bra fotbollsmatch. Dramatiken gick inte heller att klaga på - förutom två vackra svenska mål fick publiken se ytterligare ett svenskt mål dömas bort, och Spanien bränna en straffspark.
Första halvlek bjöd på en hel del bra chanser åt bägge håll, men med en viss spelmässig övervikt för Sverige. Sista kvarten tog Spanien dock över allt mer, och trötta svenskar sjönk längre och längre ner i banan. Spaniens numerära övertag på mittfältet (4-5-1 mot Sveriges 4-3-3) verkade ta ut sin rätt, och pressade Sverige hårt.
Alexander placerar in 1-0Efter halvtidsvilan tycktes all svensk trötthet vara bortblåst, och det var istället Spaniens tur att se stelt och orörligt ut. 1-0 kom 10 minuter in i den andra halvleken, Johan Elmander bröstade ner en långboll till Jon Jönsson, som med en utsida vrickade fran Alexander Farnerud som löpte sig fri i djupled. Farnerud gjorde inget misstag med målvakten, utan placerade bollen säkert invid bortre stolpen.
Minuterna senare fick Farnerud chansen på nytt, men den här gången studsade bollen i stolpens insida och ut.
Lagen växlade nu chanser, och Andreas Isaksson fick visa klassen genom att reflexrädda ett stenhårt närskott. Med knappt 10 minuter kvar uppstod en tilltrasslad situation i svenskt straffområde, där Mikael Dorsin reflexmässigt klackade ner en spanjor som snabbt hittade gräsmattan. Spanske inhopparen Villa tog hand om straffen, men Andreas Isaksson stod kallt kvar och såg Villas skott gå högt över ribban.
Johan Elmander hade en gyllene chans att göra mål i slutminuterna men Babis Stefanidis inspel studsade oturligt, och Elmander lyfte bollen i ribban från en dryg meters avstånd.
Just som matchen såg ut att sluta 1-0, så ryckte Alexander Farnerud ännu en gång loss på högerkanten. Han växelspelade effektivt med Elmander, som drev in bollen längs kortlinjen och spelade snett inåt bakåt till gamle klubbkamraten Kim Källström. Källström fick kröna ett gott dagsverke med att skjuta 2-0 med ett pressat skott.
Sverige gjorde en gedigen laginsats, där de "inlånade" A-lagsspelarna Isaksson, Dorsin och Källström var tongivande och tog precis det ansvar förbundskapten Torbjörn Nilsson hade hoppats. Johan Elmander var som alltid oerhört nyttig, och skapade med sin styrka och bollkontroll chanser både för sig själv och lagkamraterna. Alexander Farnerud var inblandad i de flesta av Sveriges chanser framåt, och i backlinjen fick Patrik Gerrbrand i sin landslagsdebut vara med och hålla nollan mot Spanien.
Den svenska segern var rättvis, och bärgades på spelmäsiga meriter snarare än rena kämpatag. Den spanska stoltheten tålde inte riktigt det nederlaget, och spanjorerna avslutade matchen med ett par fula och onödiga efterslängar.
I playoff-mötet är det nu bara halvtid, men det svenska laget reser till Spanien med 2-0 och bortamålsregeln som skönt bagage. Gör Sverige ett mål på onsdag, så måste Spanien göra fyra. Avspark på onsdag, 21.45 på stadion Francisco de la Hera i Almendralejo.

U21 EM Play-off

15 november
Örjans Vall, Halmstad
Sverige-Spanien 2-0 (0-0)
1-0 Alexander Farnerud (55'), 2-0 Kim Källström (90+2')
Sverige: Andreas Isaksson - Fredrik Stenman, Mikael Antonsson, Patrik Gerrbrand, Mikael Dorsin - Jon Jönsson, Kim Källström, Andreas Johansson - Alexander Farnerud, Johan Elmander, Tobias Hysén (Babis Stefanidis 72').
Avbytare: John Alvbåge, Marcus Dahlin, Stefan Ålander, Samuel Holmén, Stefan Ishizaki, Eldin Karisik.
Spanien: Victor Valdés - Angel, Pablo, Jarque, Asier - Arzu, Arteta (Corona 82') - Valdo, Jorge (Villa 69'), Riera (Aganzo 74') - Rubén Castro.
Avbytare: Reina, Iraola, David Garcia, Melli.
Domare: Roberto Rosetti, Italien. Ass.domare: Gabriele Contini & Alessandro Stagnoli, båda Italien. Fjärdedomare: Tiziano Pieri.
Varningar Sverige: Jönsson, Stefanidis.
Varningar, Spanien: Arzu.
Publik: 2.436.
Statistik
Bollinnehav% 44-56, Skott 15-6, Skott på mål 8-4, Skott i stolpe/ribba 2-0, Frisparkar 20-15, Hörnor 7-7, Offside 1-0, Varningar 2-1