Herr: Norsk storseger i Hongkong

Niklas Skoog och norske målvakten Terje SkjeldestadSverige förlorade årets första landskamp med 0-3 mot Norge i Carlsberg Cup. Den norska segern var rättvis, det svenska laget hade stundtals lite att sätta emot det norska spelet.
- Det finns inget att säga, norrmännen var lite bättre och vägde lite tyngre än oss idag. Vi spelade upp oss i andra halvlek och hade ett par hyggliga chanser men det ville sig inte, säger förbundskapten Lars Lagerbäck.

Norge ställde ett rutinerat lag på benen, inte minst bidrog Rosenborgs-kvintetten Bratbakk, Solli, Riseth, Stensaas och Johnsen med gedigen erfarenhet av internationell fotboll. Sverige hade fyra debutanter i startelvan och ett betydligt yngre lag.
Norges ledningsmål kom i 44:e minuten, efter en hörna kom ett inlägg som Frode Johnsen nickade in i Andreas Isakssons ena burgavel. Innan ledningsmålet hade norrmännen även haft ett skott i stolpen. Sverige hade också ett par bra möjligheter, bland annat ett fint väggspel som avslutades med ett bra skott från Andreas Johansson. Terje Skjeldstad i Norges mål plockade dock skottet.

Sverige inledde sedan andra halvlek klart piggast, och hade ett klart spelövertag i inledningen. Tre fina chanser radades upp:
* Max von Schleebrügge avancerade i djupled och lobbsköt över målvakten som dock kastade sig och räddade till hörna.
* Andreas Johansson hade en bra nick på en hörna som målvakten räddade.
* Mats Rubarth hade ett riktigt bra skott tätt över ribban.

Frode Johnsen gjorde 1-0 för NorgeMen istället punkterade Norge matchen genom att göra 2-0 åtta minuter in i andra halvlek. Målet var nästan identiskt med 1-0-målet, ett inlägg från vänsterkanten som nickades i nät - denna gång av Håvard Flo.
I 63:e minuten gjorde sedan Norge 3-0. Även detta på ett inlägg bakom mittbackarna, denna gång kom det från högersidan och Håvard Flo kunde göra sitt andra mål för dagen.
Fem minuter senare hade Niklas Skoog, Allsvenskans suveräne skyttekung, Sveriges absolut bästa chans. Andreas Johansson nickskarvade, och Skoog drog till på volley.
- Jag skulle nog tagit emot den och rullat in den, men så är det när man har lite motgång, säger Skoog.

Det var dämpat i svensklägret efter matchen, men man ska komma ihåg att det var ett ungt lag som ställdes på benen. Fyra debutanter från start, och en femte fick chansen när Lars Nilsson byttes in mot Mats Rubarth.
Frånsett 25 minuter i slutet på första halvlek så var insatsen godkänd - men just under den perioden var Norge aggressivare och mer bestämda i sitt agerande.
- Vi orkade inte helt enkelt. Vi försökte, men det ville sig inte. Samtidigt spelade Norge bra, säger lagkapten Mikael Nilsson.

Johan ArnengJohan Arneng visade att hans defensiva kvaliteter från spelet i Djurgården höll även här, hans klubbkamrat Andreas Johansson glimrade också till. I andra halvlek var hela laget betydligt bättre än i första.
- Det är klart att det känns att man bara tränat med boll en vecka och några dagar här. Det är tungt, säger Andreas Johansson.

Segern var viktig för nye norske förbundskaptenen Åge Hareide, som omedelbart hyllades i norska media. Hareides spelsystem kallar han 4-2-3-1, men det är i aktion påfallande likt Rosenborgs 4-3-3.
- Det här var jättekul, precis den framgång vi behöver, sade norska förbundsbasen Per Omdal på plats i Hongkong.

Det var 103:e gången Sverige och Norge möttes i en A-landskamp. Segern var Norges första sedan 1982, räknar man sedan bort landskamper spelade på norska nationalarenan Ullevål så får man gå tillbaka ända till 1951 för att hitta en norsk seger (4-3 på Gamla Ullevi). Den norska segern i Hongkong är också den största på 72 år, sedan norrmännen 1932 lyckades vinna med 4-1 på Gamla Ullevi.
Totalt behåller dock Sverige ett betryggande övertag med 59 segrar mot Norges 23, 21 matcher har slutat oavgjort.
Nu får Sverige ta med sig den andra halvlekens goda intentioner till söndagens match om tredje pris i Carlsberg Cup (avspark 15.00 lokal tid 08.00 svensk tid). Sverige möter då en ligakombination från värdlandet Hongkong, 'Hong Kong League XI' förlorade sin match mot Honduras med 1-0.

Carlsberg Cup
22 januari 2004
Hong Kong Stadium
Sverige-Norge 0-3 (0-1)
0-1 Frode Johnsen (44'), 0-2 Håvard Flo (53'), 0-3 Håvard Flo (63')
Sverige: 1. Andreas Isaksson - 8. Alexander Östlund, 3 Mikael Antonsson, 6. Max von Schleebrügge, 2. Christoffer Andersson - 17. Mikael Nilsson (K), 10. Johan Arneng, 11. Martin Ericsson, 18. Mats Rubarth (16. Lars Nilsson 58') - 19. Niklas Skoog 13. Andreas Johansson.
Ersättare: 4. Christian Järdler, 5. Fredrik Lundqvist, 7. Fredrik Stenman, 9. Pablo Piñones-Arce, 12. Magnus Kihlstedt, 14. Andreas Johansson, 20. Babis Stefanidis, 21. John Alvbåge.
Norge: Terje Skjeldestad - Jon Inge Høiland, Vidar Riseth, Brede Hangeland, Ståle Stensaas - Jan Gunnar Solli (Pa-Modou Kah 84'), Magne Hoseth (Ardian Gashi 84') - Jan Derek Sørensen, Frode Johnsen, Harald Brattbakk (Karl Oskar Fjørtoft 57') - Håvard Flo (Anders Stadheim 76').
Domare: Fong Yau Fat, Hongkong. Ass. domare: Lee Yau Tak & Yeung Chi Ming, båda Hongkong. Publik: 12.000.
Sveriges trupp och spelprogram
Norges trupp till Carlsberg Cup