Herr: Albanien vände och vann

Elmander i kamp med CanaSverige tog ledningen och ägde landskampen på Qemal Stafa-stadion i drygt 60 minuter. Sedan gjorde Albanien två snabba mål, och tillfogade Sverige den fjärde raka landskampsförlusten. Frågorna efter matchen handlade förstås mycket om huruvida förbundskaptenerna var oroliga över formen inför EM.
- Om vi inte har kommit längre med laget och formen när vi möter Portugal i april, då kanske vi blir oroliga. Men det här var ändå ett bra test, matchen och inramningen har gett spelarna värdefull erfarenhet. Synd bara att det inte blev en vinst, det hade spelarna förtjänat, sade Lars Lagerbäck.

Förlust igen - men Stefan Selakovic gjorde mål och Andreas Isaksson räddade en straff, och förbundskapten Tommy Söderberg såg även fler positiva bilder i matchen.
- Jag tycker vi spelade inspirerat, vi kom till avslut, vi löpte bra och vi spelade ett bra försvarsspel, sade Söderberg efter matchen.
Matchen inleddes med ett dånande fyrverkeri i värsta nyårsklass, och lagen promenerade in på en plan täckt av rök och smällar. Första halvlek var annars ingen sprakande affär. Sverige spelade behärskat och stabilt mot ett Albanien som hade svårt att få något uträttat. I målchanser var det dock relativt jämnt mellan lagen. Kim Källström och Stefan Selakovic hade fina möjligheter för Sverige, medan Andreas Isaksson avvärjde ett par albanska målchanser.
Selakovic, målskyttSverige inledde andra halvlek mycket bra, och utdelningen kom redan efter fem minuter. Kim Källström spelade in från vänster, Mikael Nilsson hoppade snabbtänkt över bollen och lät Teddy Lucic klippa til med sträckt vrist från straffområdeskanten. Den albanske målvakten Foto Strakosha blockerade skottet, men inte bättre än att Stefan Selakovic kunde sparka upp bollen i nättaket.
Den svenska pressen fortsatte. Tio minuter senare kunde matchen varit avgjord, när Johan Elmander snodde bollen av en albansk back, drev 25 meter och sköt. Stefan Selakovic var än en gång framme på returen - och petade bollen i stolpen. Elmander fångade upp den returen och serverade Kim Källström ett snudd på öppet läge, men Källströms högerskott gick rejält över ribban.
Skoog & KällströmIstället för 2-0 till Sveriges kvitterade Albanien. Ett inlägg från vänster letade sig något turligt fram till Ervin Skela, som med gott om tid kunde lägga i 1-1 även om Andreas Isaksson var nära att rädda.
Segermålet var ett vackert frisparksmål. Nyttige anfallaren Igli Tare från Bologna (inbytt i halvtid) utnyttjade sin rutin för att vinna en frispark i perfekt läge utanför svenskt straffområde. Adrian Aliaj knorrade in bollen i Isakssons vänstra kryss, varken Isaksson eller Erik Edman som vaktade stolpen kunde nå bollen.
Sverige jagade kvittering, men skapade inte fler vassa lägen. Istället skaffade sig Albanien en straff, som Ervin Skela slog hårt men dåligt placerad - Isaksson läste straffen rätt och räddade. Dessförinnan hade Isaksson även klarat ett friläge när Tara fick driva boll från halva plan.
- I första halvlek spelar vi bra och taktiskt rätt, även om vi inte skapar så väldigt mycket chanser framåt, sade förbundskapten Lars Lagerbäck efter matchen.
Lagerbäck- I andra tappade vi till slut spelet och gjorde lite enkla misstag som gav motståndarna möjligheter. Samtidigt borde vi ha vunnit matchen sett till de målchanser vi skapar. Man tycker synd om spelarna när de inte får vinna en match som ser ut så här. Många av spelarna gör bra insatser, men så här är det. På internationell nivå måste man sätta bollarna när chanserna dyker upp, säger Lagerbäck.
18 februari 19.45
Qemal Stafa-stadion, Tirana
Albanien-Sverige 2-1 (0-0)
0-1 Stefan Selakovic (50'), 1-1 Ervin Skela (69'), 1-2 Adrian Aliaj (75')
Sverige: 1. Andreas Isaksson - 2 Teddy Lucic, 3 Andreas Jakobsson (lagkapten), 4 Petter Hansson, 5 Erik Edman - 6 Tobias Linderoth - 7 Mikael Nilsson (19 Niklas Skoog 87'), 8 Kim Källström, 9 Pontus Farnerud - 10 Johan Elmander (18 Rade Prica 63'), 11 Stefan Selakovic.
Ersättare, ej inbytta: 12 Eddie Gustafsson, 13 Mikael Dorsin, 14 Fredrik Lundqvist, 15 Johan Arneng, 17 Marcus Allbäck.
Domare: Gianluca Paparesta, Italien. Publik: 15.000.