U21 herr: 1-4 mot Portugal i säsongsöppningen

Portugal i säsongspremiären i februari - det blev inte helt oväntat en övermäktig uppgift för det svenska U21-landslaget. Portugiserna vann mötet i Sétubal med 4-1.
- Vi är väl inte förvånade. De är en av de bästa nationerna och är mitt uppe i sin säsong. Jag tycker att Portugal uppträdde som förväntat och vi provade en del, menade svenske tränaren Stig Fredriksson efteråt.
- Vi började rätt hyfsat de första 20 minuterna och hittade in med en hel del bollar bakom deras backlinje. De blev nog lite konfunderade över att vi hade så pass kvicka forwards.
- Sedan backade de ner och dödade de ytorna effektivt och då blev vi lite "långa" i laget som man lätt blir. Vi har inte heller matchtempot och får en del positionsproblem. I halvtid pratade vi om att vi måste spela klokare, inte minst i det läget vi hamnat i, och det tycker jag vi lyckades med, berättar Stig.
I andra halvlek hittade Sverige positionerna bättre och lagen hade var sin god chans till att utöka målskörden, för svensk del genom ett friläge för Lasse Nilsson, men halvtidssiffrorna stod sig till slutsignalen.
Den första halvlekens mål tillkom med ett undantag när på fasta situationer. Undantaget var ledningsmålet som Raul Meireles sköt in otagbart på helvolley från 25 meter. Det var efter att Per Nilsson nickat undan ett portugisiskt inlägg som boavistaspelaren fick drömträffen.
Samuel Holmén, bra i SétubalAv övriga tre fullträffar för hemmalaget kom två direkt på frispark och den tredje på skott efter en frispark snett bakåt. Då förstår ni att det inte var lätt för Johan Wiland i målet.
Sveriges tröstmål satte Alexander Farnerud på straff sedan Johan Andersson dribblat in mellan två hemmaförsvarare och gått omkull.
Matchbilden var inte helt olik den vid mötena mellan Spanien och Sverige i höstas, med skillnaden att Sverige då var i ett annat stadium på formkurvan än nu i februari. Portugiserna var minst lika bollskickliga som Spanien enligt Fredriksson.
Hemmaproffsen överglänste försäsongssvenskarna denna kväll men det återstår drygt tre månader innan lagen möts igen i första gruppmatchen vid EM i Tyskland. Samuel Holmén svarade för en mycket stabil match och även Lasse Nilsson började mycket bra mot Portugal.
17 februari 17.15
Estádio Bonfim, Sétubal
Portugal-Sverige 4-1 (4-1)
1-0 (19) Raul Meireles, 2-0 (25) Carlos Martins, 3-0 (32) Jorge Ribeiro, 4-0 (41) Carlos Martins, 4-1 (45) Alexander Farnerud, straff
Sverige: 1 Johan Wiland - 2 Martin Andersson, 16 Christian Järdler, 5 Per Nilsson (6 Marcus Dahlin 46), 3 Fredrik Stenman (4 Gabriel Ucar 65) - 7 Stefan Ishizaki (K), 8 Samuel Holmén, 13 Andreas Johansson (11 Dusan Djuric 71) - 15 Johan Andersson (14 Babis Stefanidis 57), 9 Lars Nilsson (17 Tobias Hysén 71), 10 Alexander Farnerud.
Ersättare ej inbytt: 12 John Alvbåge.
Svensk varning: Ishizaki.
Portugals startelva: Moreira (Benfica) - Miguel Garcia (Sporting), Ricardo Costa (Porto), João Paulo (Leiria), Jorge Ribeiro (Varzim) - Raul Meireles (Boavista), Custódio (Sporting), Carlos Martins (Sporting) - Ricardo Quaresma (Barcelona), Lourenço (Sporting), Danny (Maritimo).
Domare: Bruno Paixão, Portugal. Publik: 4.500.
Om EM-slutspelet