Herr: Seger i första jubileumskampen

Zlatan Ibrahimovic - Sverige 1 England 0Det svenska 100-årsfirandets spelmässiga inledning kunde inte ha fått en mycket vackrare inramning. Under årets första riktiga vårkväll så vann Sverige över England med 1-0, inför 40.464 åskådare på Ullevi efter ett konstmål av Zlatan Ibrahimovic iklädd en guldfärgad tröja. Det svenska landslagets svit på 36 förlustfria år mot England håller sig därmed intakt.

Det är svårt att få förbundskaptener att dra slutsatser av vänskapsmatcher med totalt 14 byten. Men Sveriges förbundskaptensduo hade all anledning att känna sig nöjd med segern mot "fotbollens hemland" England.
- Framför allt fungerade vårat försvarsspel riktigt bra idag. Vi släppte till ett par farliga chanser i första, men i andra täpper vi till bra igen. Även framåt tycker jag det fungerar bra stundtals, framför allt då i andra halvlek, sade förbundskapten Lars Lagerbäck efter matchen.
Inledningen av matchen hade vänskapskaraktär, och det var England som skapade de farligaste chanserna. Owen Hargreaves prövade Andreas Isaksson med ett tungt skott, och Wayne Rooney hade två jättemöjligheter att förstöra den svenska födelsedagsfesten. Den bästa av Rooney's chanser var en förlängning av ett skott från Jeramain Defoe, där bollen gick i insidan av Isakssons högra stolpe och sedan osannolikt nog ut över kortlinjen - på vänstersidan om målet.
Det svenska försvarsspelet var ändå relativt gediget i första halvlek med Isaksson som säker sista utpost, och framåt var Zlatan Ibrahimovic ett ständigt orosmoment för England. Zlatan var tydligt inspirerad, blandade det enkla med det svåra och höll sig i ständig rörelse. Christian Wilhelmsson imponerade också på sin vänsterkant.
Sverige gjorde fem byten i halvtid - ett av dom innebar att Kim Källström tog över den offensiva rollen på mittfältet. Källströms 45 minuter räckte för att han skulle få priset som matchens bäste spelare, mycket tack vare hans skickliga passningsspel även om han också hade ett par bra skottförsök.
Målet kom efter att Mattias Jonson nickat ner ett uppspel till Kim Källström. Källström drog sig utåt kanten, lurade sin bevakare och slog inlägget perfekt till Zlatan som trängd mellan två backar gjorde en piruett i luften och skarvade in bollen med klacken.
Det var ett mål värdigt att bli matchvinnande. Publiken fick minuterna senare njuta av ännu ett ögonblick av ren inspiration, då "Chippen" Wilhelmsson grundlurade Phil Neville med en genial tunnel. "Chippens" efterföljande friläge var nära att resultera i en ny tunnel och mål, men målvakten David James lyckades nätt och jämt hålla ihop benen.
- Zlatan gör sin bästa landskamp hitills, tycker jag. Han var rörlig och varierade sitt spel på ett bra sätt, sade Lars Lagerbäck, som också berömde Kim Källström och Christian Wilhelmssons insatser efter matchen:
- Kim gör en mycket bra halvlek, och "Chippen" lämnade precis de besked vi ville ha.
På tilläggstid fick Joe Cole en öppen möjlighet att rädda oavgjort för England, men skottet visslade både över och vid sidan om. Den förlustfria sviten mot England på 11 matcher och 36 år hölls därmed intakt, och Englands förbundskapten kunde efter matchen inte svara på frågan om varför England har så svårt mot just Sverige:
- Förmodligen för att Sverige har ett bra lag. Nu blir sviten längre än 36 år, eller kanske inte om vi möts i EM, men... Jag vet inte varför. Jag vet faktiskt inte, sade Sven-Göran Eriksson på presskonferensen.

31 mars 20.45
Ullevi, Göteborg
Sverige-England 1-0 (0-0)
1-0 Zlatan Ibrahimovic (54')
Sverige: 1 Andreas Isaksson (22 Magnus Kihlstedt 46') - 2 Teddy Lucic, 3 Olof Mellberg, 4 Johan Mjällby (21 Petter Hansson 46'), 5 Erik Edman - 7 Mikael Nilsson, 13 Anders Andersson (6 Tobias Linderoth 46'), 8 Anders Svensson (17 Kim Källström 46'), 20 Christian Wilhelmsson - 10 Zlatan Ibrahimovic (19 Alexander Östlund 90'), 15 Johan Elmander (11 Mattias Jonson 46').
På bänken: 12 Magnus Hedman - 16 Pontus Farnerud, 18 Mikael Dorsin.
Varningar: Erik Edman (41').
England: David James - Phil Neville, John Terry (Anthony Gardner 46'), Jonathan Woodgate (Gareth Southgate 46'), Jamie Carragher - Owen Hargreaves (Jermaine Jenas 59'), Steven Gerrard (Joe Cole 59'), Nicky Butt (Scott Parker 78'), Alan Thompson (Emile Heskey 59' - Darius Vassell (Jermaine Defoe 12'), Wayne Rooney (Alan Smith 59').
På bänken: Paul Robinson, Ian Walker - Danny Mills, Jlloyd Samuel, Shaun Wright-Phillips, Robert Green.
Varningar: Phil Neville (49').
Publik: 40.464
Statistik: Bollinnehav 49-51, Skott 13-12, Skott på mål 3-6, Frisparkar 15-19, Hörnor 3-4, Offside 3-1
Domare: Tom Henning Øvrebø. Ass. domare: Arild Sundet & Erik Ræstad, båda Norge. Fjärdedomare: Edvard Pruner, Sverige.
Sveriges startuppställning mot England